SPORTURI  »  RUGBY  »  RBS 6 NATIONS

Istoria celui mai vechi turneu din Europa, RBS 6 Nations

Poza de prezentare a turneului din 2011, cu căpitanii celor șase echipe
Poza de prezentare a turneului din 2011, cu căpitanii celor șase echipe

Articol de - Publicat joi, 06 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2011 21:46

Cele mai bune echipe de rugby din Europa se duelează într-o competiţie care are o tradiţie de 128 de ani. Numele ei, azi: RBS 6 Nations


A fost primul turneu internaţional de rugby din emisfera nordică. La început s-a numit Home Nations Championships, prima sa ediţie avînd loc în 1883. Pînă în 1909, "Campionatul echipelor de acasă" a strîns la start naţiunile care formau Regatul Unit al Marii Britanii: Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda. Din 1910, Franţa s-a alăturat turneului, iar competiţia a devenit "Five Naţions". După cel de-a doilea război mondial, din 1947 turneul a devenit cel mai cunoscut din lume, desfăşurîndu-se an de an fără întrerupere. Din 2000, Turneul celor 5 Naţiuni a devenit al celor 6 Naţiuni, prin intrarea Italiei în program. Turneul este sponsorizat de Royal Bank of Scotland şi, tocmai de aceea, denumirea sa a devenit RBS 6 Nations.

Formatul turneului
Jucat anual, formatul "campionatului" este unul foarte simplu. Fiecare echipă întîlneşte celelalte cinci echipe, dar doar o singură dată într-un an. Meciurile au loc alternativ, într-un an pe teren propriu, iar în următorul în deplasare. Două puncte sînt acordate la victorie şi unul pentru remiză. Spre deosebire de multe alte competiţii din rugby, inclusiv Cupa Mondială, sistemul de punctaj cu bonus nu e valabil în Turneul celor 6 Naţiuni.

Dacă o echipă cîştigă toate cele cinci meciuri dintr-un an, se spune că a reuşit "Marele Şlem". De asemenea, între echipele englezeşti, se acordă trofeul "Tripla Coroană" aceleia care a cîştigat toate întîlnirile britanice din acel an. Formaţia care termină pe ultimul loc primeşte denumirea devenită istorică, "lingura de lemn", iar atunci cînd aceasta nici nu realizează vreun punct, este suranumită un fel de Albă ca Zăpada.

Trofeul
Cîştigătoarea Turneului celor 6 Naţiuni primeşte trofeul. Cel actual a fost conceput de Earl de Westmorland şi a fost prezentat pentru prima dată în 1993, atunci cînd Franţa a triumfat. Champions Trophy este o cupă de argint, fiind un poligon cu 15 laturi, reprezentînd numărul jucătorilor dintr-o echipă de rugby. Trofeul este evaluat la 55.000 de lire sterline (64.000 de euro), fiind confecţionat de opt argintari ai unei firme londoneze. Pe interior el a fost placat cu aur de 22 de karate pentru protecţie. Are o capacitate de 3,75 litri, suficient pentru cinci sticle de şampanie.

Fără România, dar cu Georgia
În anii '80 s-a discutat despre primirea României în Turneul celor 5 Naţiuni, dar proiectul nu a fost dus la îndeplinire, mai ales că după anul 1989, rugbyul românesc a cunoscut o perioadă de declin. Se vorbeşte, în schimb, tot mai mult, de invitarea Georgiei în turneu, ca a şaptea noţiune. Sistemul de desfăşurare va cuprinde ori şapte formaţii, ori se va recurge la play-off, cu promovare-retrogradare pentru ultima clasată.

111 ediţii ale turneului s-au disputat de-a lungul timpului. Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda au participat la toate. Franţa a bifat 81 de prezenţe, iar Italia 12

Cîştigătoarele turneului
1. Anglia 26 de titluri
2. Ţara Galilor 24
3. Franţa 17
4. Scoţia 14
5. Irlanda 11
6. Italia 0

Recorduri ale turneului
- 551 de puncte a reuşit irlandezul Ronan O'Gara în competiţie, cu 5 mai multe decît englezul Jonny Willkinson
- 25 de eseuri a înscris irlandezul Brian O'Driscoll, cu unul mai mult decît scoţianul Ian Smith
- 56 de prezenţe au adunat în turneu irlandezii Mike Gibson (între 1964 şi 1979) şi O'Gara (între 2000 şi 2011)
- 80 de puncte e cel mai mare număr de puncte înscris într-un meci, în Anglia-Italia 80-23 în 2001

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
doru11
doru11  •  06 Octombrie 2011, 08:17

Buna initiativa cu articolul, dar vezi ca "Earl de Westmorland" e un titlu nobiliar pe care il detine o persoana, asa ca trofeul a fost conceput de...cutarica...the Earl of...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează