SPORTURI  »  RUGBY  »  TRANSPLANT

Marele Jonah Lomu, în faţa unei noi încercări » Capcana vieţii

Articol de - Publicat luni, 03 octombrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 02 octombrie 2011 20:28

Starea de sănătate a celui mai bun rugbyst al tuturor timpurilor se deteriorează şi ar putea avea nevoie de un nou transplant de rinichi


Nu există dramă şi nici patetism decît în întîmplările cu oameni, spune o cugetare a francezului Antoine de Saint-Exupery, autorul romanului Micul Prinţ. Viaţa lui Jonah Lomu este plină şi de dramă, şi de emoţie. La doar 36 de ani, existenţa legendarului All Black atîrnă din nou de un fir de aţă. De 9 zile este spitalizat la Auckland City Hospital din cauza unor probleme renale şi ar putea fi supus unui nou transplant de rinichi, după cel din 2004. Informaţia a fost făcută publică ieri de către Nadene, soţia rugbystului.

"Sănătatea mea s-a deteriorat rapid. Ba îmi era frig, ba îmi era cald, aveam frisoane. Eram praf. Rinichiul meu nu mai funcţiona", a povestit Lomu într-un interviu pentru New Zealand Women's Weekly magazine. "Medicii ne-au spus că sînt şanse extrem de mici ca rinichiul să-şi revină. John face dializă în fiecare zi şi este sub tratament", a mai mărturisit Nadene.

Drama lui Lomu a început în 1995, cînd a fost diagnosticat cu sindrom nefrotic, o afecţiune gravă a rinichilor. Boala poate fi însă ţinută sub control cu tratament. Fără să renunţe la mingea ovală, Lomu a rezistat pînă în 2003, cînd rinichii au început să-i cedeze. Trecînd la dializă de trei ori pe săptămînă, Lomu nu a mai avut voie să facă efort fizic. În urma tratamentului agresiv, i-au fost afectaţi nervii de la tălpi şi picioare, iar medicii s-au temut că sportivul va ajunge să-şi petreacă restul vieţii într-un cărucior cu rotile dacă nu va fi supus cît mai repede unui transplant. Abia în vara lui 2004 a apărut donatorul. Mişcat de tragedia marelui rugbyst, un crainic de radio din Wellington, Grant Kereama, i-a cedat un rinichi. Pe 28 iulie a fost operat şi organismul sportivului a răspuns pozitiv transplantului.

Refăcut, în aprilie 2005, Lomu a semnat un contract cu echipa de primă ligă neozeelandeză North Harbour, dar şi cu Cardiff Blues, din Ţara Galilor, în extrasezon. Accidentările dese l-au ţinut însă departe de teren, iar în 2007 s-a retras definitv. A cochetat apoi cu culturismul, iar în urmă cu o lună a anunţat că se îndreaptă spre box. Însă organismul lui Lomu nu a putut ţine cont de aceste planuri.

Cel mai intimidant rugbyst
Neozeelandezul Jonah Tali Lomu a uimit sportul cu mingea ovală prin forţă şi viteză. Puternic (1,96 m, 115 kg) şi foarte rapid, el a marcat 37 de eseuri în 63 de selecţii, în perioada 1994 - 2002 în tricoul All Black, şi a fost finalist al Cupei Mondiale din 1995. El deţine, alături de sud-africanul Bryan Habana, recordul de eseuri marcate la o singură ediţia a Cupei Mondiale (8). A fost privit ca primul superstar al rugbyului mondial şi unul dintre cei mai intimidanţi jucători. Pe 9 octombrie 2007, a fost desemnat cel mai important jucător din toate timpurile.

Playtech: ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!


Comentarii (4)
adi1978
adi1978  •  03 Octombrie 2011, 22:29

Fantache linisteste-te.... uita-te pe link... ://www.youtube.com/watch?v=OsXTa7UCGlk ://www.youtube.com/watch?v=OsXTa7UCGlk super atlet.... TREBUIE sa isi revina..

bogzy1923
bogzy1923  •  03 Octombrie 2011, 12:49

Incredibil cat de ghinionist poate fi omul acesta!!!Insanatosire grabnica!

cajualex
cajualex  •  03 Octombrie 2011, 09:19

N-am nicio indoiala ca trece si peste asta Lomu ! Un maxi-taxi ce prindea suta in 3 secunde.. ! Fenomenal ! 3 clase peste Chabal !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează