SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA-ARGENTINA, SÎMBĂTĂ, ORA 6:30, DIRECT DIGISPORT

Mîine ne batem cu Argentina la Cupa Mondială » Războiul liniilor întîi

Lemnaru şi Macovei în luptă cu căpitanul Scoţiei, Chris Paterson. FOTO Reuters
Lemnaru şi Macovei în luptă cu căpitanul Scoţiei, Chris Paterson. FOTO Reuters

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 15 septembrie 2011 20:41

După impresia bună lăsată în meciul cu Scoţia, "stejarii" înfruntă marea surpriză de la Cupa Mondială din 2007, Argentina, echipa cu una dintre cele mai bune înaintări


Argentina nu priveşte de sus echipa României, chiar dacă "pumele" au încă la gît medaliile de bronz cîştigate la ediţia franceză din 2007. Căpitanul Mario Ledesma, marele absent din meciul cu România, spune că "dacă vom pierde contra României, vom fi knock-out. Mai mult, cred că trebuie să luăm şi punctul bonus pentru a avea şanse de calificare în sferturi".

Ledesma îşi avertizează colegii. "Trebuie să rămînem concentraţi şi să nu ne gîndim la presiunea care apasă asupra noastră! Dacă jucăm aşa cum am făcut-o în startul partidei cu Anglia, nu putem pierde", a spus talonerul de 38 de ani, recordmanul punctelor marcate pentru argentinieni.

"Pumele" îi acordă o mare atenţie căpitanului Marius Tincu, pe care-l numesc "sufletul echipei". "Echipa României are o coloană vertebrală solidă cu Tincu, Paulică Ion, Mihai Lazăr, Ursache, Petre Cristian, jucători care evoluează în Franţa şi Anglia. În grămezi şi în moluri sînt foarte periculoşi, acestea sînt punctele lor forte", crede Patricio Albacete, cel care a fost coechipier cu Tincu la Pau, în Franţa.

Miza pe apărare
Românii aşteaptă şi ei disputa cu argentinienii. Nu se tem de forţa înaintării sud-americanilor şi cred că-i putem surprinde pe treisferturi. "Am arătat contra Scoţiei că sîntem în stare să jucăm la cel mai înalt nivel. Am antrenat în ultimele zile apărarea, dorim să nu mai facem atît de multe greşeli, să nu mai ratăm atît de multe placaje", a declarat antrenorul Romeo Gontineac.
"Argentina reprezintă o forţă în linia întîi, dar cred că putem să-i surprindem prin viteză. Oricum, vom avea mult de luptat şi vrem să dovedim că prestaţia cu Scoţia nu a fost întîmplătoare", a completat Cristian Petre.

Trei schimbări în lot
Antrenorul Romeo Gontineac a făcut trei modificări în primul 15 pentru meciul de sîmbătă, cu Argentina. Florin Surugiu, Ionel Cazan şi Constantin Gheară vor fi titulari, din echipă dispărînd Dănuţ Dumbravă, Ştefan Ciuntu şi Lucian Sîrbu. Pachetul de înaintare, cel care a dus greul contra Scoţiei şi de care se leagă speranţele şi în disputa cu Argentina, rămîne însă neschimbat. Şi pe banca de rezerve apar nume noi, Daniel Ianuş şi Valentin Calafeteanu intrînd în primii 22.

Echipa României:
1. Mihaiţă Lazăr, 2. Marius Tincu (c), 3. Paulică Ion, 4. Valentin Ursache, 5. Cristian Petre, 6. Mihai Macovei, 7. Ovidiu Toniţa, 8. Daniel Carpo, 9. Florin Surugiu, 10. Ionuţ Dimofte, 11. Ionel Cazan, 12. Constantin Gheară, 13. Csaba Gal, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Iulian Dumitraş.


Nu i-am bătut niciodată
Cea mai valoroasă echipă din America, Argentina a învins în toate confruntările de pînă acum România. Au fost şapte dispute între cele două formaţii, din care doar ultima a avut caracter oficial, meciul avînd loc la Cupa Mondială din Australia 2003. Ultimele două confruntări au arătat net superioritatea argentinienilor şi saltul extraordinar făcut de "pume" în ultimul timp.

Rezultate directe
1973, Buenos Aires Argentina-România 15-9
1973, Buenos Aires Argentina-România 24-3
1992, Bucureşti România-Argentina 18-21
1995, Buenos Aires Argentina-România 51-16
1997, Auch (Fra) Argentina-România 45-18
1998, Rosario Argentina-România 68-22
2003, Sydney Argentina-România 50-3

Cine e Argentina în rugby?
- locul 3 la Cupa Mondială din 2007, în finala mică trecînd de Franţa cu 34-10
- a participat la toate cele şapte ediţii ale Cupei Mondiale
- locul 9 în clasamentul IRB. În iunie 2008 a ocupat cea mai bună poziţie în ierarhia International Rugby Board: 3
- a fost invitată să ia parte în Turneul celor Trei Naţiuni, din emisfera sudică, acesta devenind din sezonul viitor Turneul celor Patru Naţiuni
- 100.974 de jucători legitimaţi, ceea ce reprezintă o pondere de 0,25 la sută din populaţie. România are doar 9.612 jucători legitimaţi

Cum a apărut supranumele "las pumas"?
Porecla "naţionalei" Argentinei, "pumele", a venit ca urmare a unei erori făcute de un jurnalist sud-african, în 1965. Ziaristul a încercat să elaboreze un pseudonim pentru reprezentativa sud-americană, similar cu cele existente pentru alte echipe precum Wallabies, All-Blacks, Spingboks. Acesta a văzut pe stema federaţiei argentiniene un jaguar, dar cînd a scris materialul, a confundat jaguarul cu o pumă. Supranumele de "pumele" a fost preluat şi de argentinieni, care-şi numesc acum favoriţii "las pumas".

S-au plimbat cu bărci de 500 cai-putere
După şedinţa de bungee jumping de la Queenstown, "tricolorii" au avut din nou parte de adrenalină ieri. După antrenamentul de dimineaţa, "stejarii" au avut parte de plimbări cu bărci de 500 de cai-putere pe un rîu din apropierea locului de cantonament. Virajele la 360 de grade şi virajele în viteză pe lîngă stînci au fost preferatele românilor.

GRUPA B
Rezultate
România-Scoţia 24-34, Argentina-Anglia 9-13, Scoţia-Georgia 16-5

CLASAMENT
1. Scoţia 2 2 0 0 49-30 9p
2. Anglia 1 1 0 0 13-9 4p
3. Argentina 1 0 0 1 9-13 1p
4. România 1 0 0 1 24-34 0p
5. Georgia 1 0 0 1 5-16 0p
Urmează să se joace: România-Argentina (17.09), Anglia-Georgia (18.09), Anglia-România (24.09), Argentina-Scoţia (25.09)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
bogdanelu
bogdanelu  •  16 Septembrie 2011, 17:01

MULT SUCCES, SPER SA FACA MACAR UN MECI BUN SI SA NU LE FIE FRICA SA JOACE LA VICTORIE CA AU DOVEDIT CA POT IN MECIUL CU SCOTIA. AR FI FOST IDEAL SA FIE SPONSORIZATI DE ALTE FIRME DECAT ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION, NISTE TALHARI SI MINCINOSI FARA SCRUPULE CARE VOR SA-SI SPELE IMAGINEA PE SPATELE MUNCII CINSTITE A UNOR SPORTIVI.

alin_ro
alin_ro  •  16 Septembrie 2011, 11:12

din alea 7 meciuri de mai sus, nu se vede ca Romania a batut vreodata pe Argentina, ba din contra, multe meciuri le-a pierdut la diferente mari. nu-i nimic baieti, bine ca produceti material pentru presa romaneasca, va dati cu coarda la inaltime, va plimbati cu barca pe rau, ce conteaza ca o s-o furati iar, urat de tot de la Argentina, important e ca v-ati dus pana in Noua Zeelanda ca sa va distrati. Motto-ul romanilor este: "Important e sa participi, nu sa castigi" si asta in toate sporturile.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează