SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Obiectivele României la Cupa Mondială de Rugby: ”Ne-am propus să batem Canada și Italia!”

Mihai Macovei este, de multe ori, responsabil să culeagă mingile din margine // Foto: Alex Nicodim
Mihai Macovei este, de multe ori, responsabil să culeagă mingile din margine // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat miercuri, 16 septembrie 2015 00:00

Mihai Macovei, căpitanul ”stejarilor”, e optimist și spune că România e capabilă de o mare surpriză.

Mihai Macovei are 28 de ani și va participa la a doua Cupă Mondială din carieră după ce a fost prezent și la ediția de acum patru ani.

Flankerul echipei naționale e pregătit de marile bătălii din Anglia, mai ales că va fi căpitanul "stejarilor". În această vară și-a schimbat și echipa, semnînd cu formația de ligă secundă franceză Colomiers, în Pro D2.

- Mihai, e o mîndrie pentru tine, nu, să fii căpitanul României la o Cupă Mondială?
- Sînt onorat și mîndru că pot reprezenta echipa națională la un Campionat Mondial. Asta mă face să-mi dublez munca și să dau totul ca să ajut cum pot eu mai mult echipa.

- România nu a reușit la nici o ediție pînă acum două victorii. Veți putea acum să faceți acest lucru, să învingeți Canada și Italia?
- Plecăm cu acest obiectiv, ne-am propus să batem Italia și Canada și, cu siguranță, e un obiectiv realizabil dacă nu vom avea accidentări, să avem tot lotul valid. Ar fi ceva senzațional.

"Avem numai de cîștigat"

- E bine sau e rău că vom debuta în turneu contra echipelor mai bine cotate și vom termina contra echipelor care sînt mai aproape de valoarea noastră?
- Același traseu îl are și Italia, și Canada. Vor juca cu Franța și Irlanda înainte, după care ne vor întîlni pe noi. Așa că nu avem nici o scuză dacă pierdem, atît timp cît la fel de obosiți sau de odihniți vor fi și ei. Eu zic că nu e un dezavantaj. Pe mine unul mă bucură că vom avea niște meciuri tari, cu echipe bune, și nu avem nimic de pierdut, ci doar de cîștigat.

- Au fost grele lunile de pregătire înainte de Cupa Mondială? Pregătirea fizică e perioada pe care sportivii nu o îndrăgesc.
- Fără aceste cantonamente nu ai cum să te prezinți la o Cupă Mondială. Au fost momente grele, dar mă bucur că am terminat cu bine. Am acumulat ceea ce era de acumulat și asta o să arătăm în meciuri.

- Ce au adus străinii noi? Alte echipe au recurs la aceste lucruri de mult.
- Avem patru străini, Paula Kinikinilau a venit cu un plus pe linia de trei sferturi, restul jucătorilor sînt la nivelul nostru. S-au integrat destul de bine, i-am ajutat și noi cu tot ceea ce am putut cînd au avut probleme. Eu zic că o să arate că joacă pentru România și se vor strădui să o facă bine.

- Îi simțiți că sînt cu sufletul alături de echipă? Simt ei românește?
- Sigur. Dacă nu ar face-o, nu ar fi aici. Dacă nu pun suflet, ce rost ar avea să joace pentru România?

- Tu ai mai fost și la Cupa Mondială de acum patru ani. Care e cea mai frumoasă amintire a ta de la competiția din Noua Zeelandă?
- Am rămas cu cele patru meciuri senzaționale jucate acolo, contra unor echipe de top, mai ales cu Anglia și Argentina. A rămas amintirea partidei cu Scoția, pe care am dominat-o 70 de minute. Plus mulți prieteni pe care mi i-am făcut acolo.

Un meci de povestit peste ani

- Meciul cu Scoția a rămas de pomină. I-am condus 70 de minute pe tabelă.
- Îmi aduc aminte. Cred că orice jucător care a evoluat în acel meci își reamintește. Pentru noi a fost un mic șoc văzînd că în minutul 70 conducem Scoția. Din păcate, lipsa de experiență și lipsa partidelor tari, de acest nivel, ne-au făcut să pierdem meciul.

- Ai fost privit altfel în Franța după ce România s-a calificat la Cupa Mondială, mai ales că vom fi și în aceeași grupă?
- Multă lume vorbește de echipa României. Își pun întrebări mai ales că avem o grămadă bună, ei au probleme în grămadă și lumea e interesată de echipa României.

- Ești optimist înainte de începerea competiției?
- Sigur. Dacă nu aș fi optimist nu aș mai fi în lot și, mai ales, nu aș fi căpitanul României!

România se îmbarcă pentru Londra

Naționala României va pleca azi, la prînz, spre Anglia, urmînd să bifeza a opta prezență consecutivă la Cupa Mondială. România face parte din cele 12 națiuni care au luat parte la toate edițiiile de pînă acum, începînd cu Noua Zeelandă 1987.

"Stejarii" vor intra pe aeroport în posesia unuia dintre cele mai vechi simboluri vestimentare autohtone, pileusul dacic. Devenit în timp mult mai cunoscut sub numele de cușmă, ca apoi să primească denumirea urbană și modernă de căciulă.

Italienii, prezentați oficial

Italia e prima echipă din grupa D, grupa României, care a ajuns în Insulă. În frunte cu Mauro Bergamosco, legenda rugbyului italian care va bifa a cincea prezență la Cupa Mondială, italienii au primit din partea organizatorilor cunoscutele "caps", caschetele care se acordau jucătorilor națiunilor din Marea Britanie și Irlanda pentru fiecare meci jucat, în urmă cu mai bine de un secol. Ceremonia de bun venit în Anglia a avut loc la Hampton Court Palace, în Londra.

64 de selecțiia bifat Mihai Macovei în "naționala" României, înscriind 55 de puncte

17 este locul ocupat de România în clasamentul mondial la rugby, în ierarhia federației internaționale

Jocurile echipei României în Anglia

23 septembrie 20:00 România-Franța Londra, Stadionul Olimpic
27 septembrie 18:45 România-Irlanda Londra, Stadionul Wembley
6 octombrie 18:45 România-Canada Leicester
11 octombrie 16:30 România-Italia Exeter

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
1496955667270158
Petre-Matei Patroi  •  16 Septembrie 2015, 16:35

Noi nu mai batem Georgia,si ne propunem sa batem Italia . O sa tin pumnii Romaniei,fara sa ma astept la mari lucruri .

whitemanblue
whitemanblue  •  16 Septembrie 2015, 11:05

Bine zis ne-am propus, mai greu de infaptuit, probabil o victorie marunta cu Canadieni.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează