SPORTURI  »  RUGBY  »  NATURALIZĂRI

”Români” din Tonga, Noua Zeelandă și Georgia » Naționala de rugby ar putea avea la Cupa Mondială șase jucători naturalizați în lot

Gavin Jody Rose (la balon) a fost adus la Timișoara în 2012 de fostul campion mondial, antrenorul campioanei de atunci, Chester Williams // Foto: Cristi Preda
Gavin Jody Rose (la balon) a fost adus la Timișoara în 2012 de fostul campion mondial, antrenorul campioanei de atunci, Chester Williams // Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 23 iunie 2015 00:00

La rugby, regulile privind naturalizarea jucătorilor străini sînt mai permisive ca în alte sporturi. Rugbyștii nici nu trebuie să obțină cetățenia țării de adopție.

"Deșteaptă-te, române!", imnul României, ar putea fi cîntat la Cupa Mondială din această toamnă, din Anglia, de Paula Fakavainga Kinikinilau, Randall Morrison, Michael Wiringi, Otar Turashvili, Gavin Jody Rose sau Johannes Petrus van Heerden.

România era printre puținele națiuni care nu naturalizaseră nici un jucător străin. Văzînd probabil că pierdem contactul cu lumea bună a balonului oval, oficialii FRR și-au călcat pe mîndrie și au acceptat ca tricoul primei reprezentative să fie îmbrăcat și de jucători străini.

Primul care a făcut-o a fost georgianul Otar Turashvili, un taloner care a adus un mare plus pe "înaintare", punctul forte al stejarilor. Turashvili are deja trei ani de cînd a debutat pentru România, în iunie 2012, și așteaptă cu mare încredere să joace și la Cupa Mondială.

Trei debuturi la World Rugby Nations Cup

Dintre jucătorii pe care antrenorii României au pus ochii pentru a fi naturalizați, trei au îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei chiar cu prilejul World Rugby Nations Cup, turneul care s-a încheiat duminică seara, la București.

Sud-africanul Randall Morrison a debutat contra Namibiei, marcînd chiar și un eseu, Michael Wiringi a jucat cu Argentina Jaguars, iar Jody Rose a bifat prima selecție contra Spaniei.
Președintele FRR, Haralambie Dumitraș, spune că jucătorii străini naturalizați aduc un plus echipei reprezentative.

"Sînt profesioniști, înainte de toate. Prin prestațiile lor au arătat dăruire, pasiune, dragoste pentru națiunea care le-a dat o șansă să joace la nivel înalt. Sper ca echipa să se ridice la înălțime la Cupa Mondială", a declarat fostul mare internațional.

Peste cîteva zile anunță lotul

Galezul Lynn Howells, cel care pregătește echipa României de la începutul lui 2012, va anunța lotul lărgit pentru Cupa Mondială peste cîteva zile. "Vor fi 36 de jucători în lot, care vor începe pregătirea centralizată din 2 iulie. 31 dintre ei vor face deplasarea la turneul final din Anglia", a subliniat președintele FRR, Hari Dumitraș.

Ce spune regulamentul World Rugby

Potrivit regulamentului forului mondial, un jucător poate evolua pentru o altă echipă reprezentativă dacă este născut în țara de adopție, dacă unul dintre părinții sau bunicii săi s-au născut acolo sau dacă el a locuit cel puțin 36 de luni, fără o pauză mai mare de două luni consecutive. El nu poate juca pentru o altă reprezentativă națională dacă a făcut-o în trecut pentru prima sau a doua selecționată de rugby în 15, respectiv pentru selecționata de rugby în 7 a țării sale.

Marile puteri au naturalizat și ele

Noua Zeelandă, Africa de Sud, Franța, Anglia au și ele jucători de altă naționalitate în echipele lor de bază. Astfel, pentru All-Blacks evoluează tongolezul Malakai Fekitoa, la Australia și-a găsit locul Will Genia din Papua Noua Guinee sau neozeelandezul Christian Lealiifano, englezii se bazează pe Mako și Billy Vunipola, iar Franța are jucători din Noua Zeelandă, Africa de Sud, Fiji, dar și Burkina Faso sau Zair! Cei mai cunoscuți sînt Uini Atonio și Rory Kockott.

"Trei ani am așteptat să joc pentru România. Sînt mîndru și onorat să intru în echipa națională"
Michael Wiringi, mijlocaș la deschidere, neozeelandez

"Petrus van Heerden și Kinikinilau sînt eligibili pentru națională peste cîteva zile, în luna iulie. Sînt pe lista antrenorilor și vom vedea dacă vor face parte și din lotul lărgit pentru Cupa Mondială"
Hari Dumitraș, președinte FRR

Jucători naturalizați din echipa României

Otar Turashvili Georgia taloner
Randall Morriso Africa de Sud flanker
Gavin Jody Rose Africa de Sud mijlocaș la deschidere
Michael Wiringi Noua Zeelandă mijlocaș la deschidere
Paula Fakavainga Kinikinilau Tonga centru de treisferturi
Johannes Petrus van Heerden Africa de Sud linia a doua

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
onduku
onduku  •  23 Iunie 2015, 15:32
Postat de red77 pe 23 Iunie 2015, 09:54

sigur sunt peste ai nostri si atata timp cat aduc un plus de ce nu . pana la urma toti vrem o Romanie sa se bata cu echipele din esalonul 2 nu sa piarda clar la 20-30 de puncte

Sunt pentru naturalizari, uita-te la Italia, dar parca mi-as dori sa aiba o valoare si mai mare.

red77
red77  •  23 Iunie 2015, 09:54

sigur sunt peste ai nostri si atata timp cat aduc un plus de ce nu . pana la urma toti vrem o Romanie sa se bata cu echipele din esalonul 2 nu sa piarda clar la 20-30 de puncte

Vezi toate comentariile (2)
Comentează