SPORTURI  »  RUGBY  »  REPLICĂ

Prima reacție a lui Alin Petrache în cazul jucătorilor străini folosiți de România în calificări

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, spune că naționala României nu e în pericol / Sursă foto: Gabriel Boia
Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, spune că naționala României nu e în pericol / Sursă foto: Gabriel Boia

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2022 09:38 / Actualizat marti, 29 martie 2022 09:54

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, spune că naționala României nu e în pericol de descalificare, după ce omologul său portughez a lansat ideea că doi dintre jucătorii străini folosiți în campania de calificare la CM din 2023 nu ar fi eligibili.

Apele s-au agitat din nou în rugbyul europen, după ce Carlos Amado da Silva, șeful federației portugheze, a spus într-un interviu că are îndoieli în ceea ce privește eligibilitatea de a juca în echipa României a neozeelandezilor Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa. 

Oficialul a pornit de la cazul sud-africanului care a evoluat pentru Spania, Gavin van der Berg, spunând că s-a mirat că România nu a făcut nicio contestație până acum, „poate se temeau pentru Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa”, a spus portughezul.

Formația lusitană s-a clasat pe poziția a patra în ierarhia pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023, după Georgia și Spania, care au mers direct la turneul final, și după România, care va disputa un turneu de recalificare. 

„Nu vreau să câștigăm nimic printr-o decizie administrativă, dar nu pot să fiu indiferent sau să încetez să apăr interesele. Nu am făcut-o până acum, nu căutăm astfel de situații, dar ne vom apăra interesele”, a spus Carlos Amado da Silva citat de O Jogo.

Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa, mai mult decât eligibili

Situația ar putea semănă cu cea din 2019, când România a pierdut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, după ce s-a cercetat cazul lui Sione Faka'osilea, care nu avea drept de joc pentru țara noastră, deoarece evoluase deja pentru Tonga în HSBC World Seven's Circuit. 

Păi, crede cineva că după ce am avut probleme data trecută am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere, cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect. Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i facă o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. 

Pentru noi ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc", a spus Alin Petrache, ieri, pentru Agerpres. 

În campania pentru CM 2023, România a utilizat trei jucători naturalizaţi: sud-africanul Johannes van Heerden, neozeelandezii Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa.

Citește și alte știri din rugby:

România tremură! Naționala de rugby, suspectată că a încălcat iar regulamentele

Mai alambicat nu există! Cum arată noul format al primei ligi » Nu retrogradează nimeni!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
2077264048956080
Vilcea Nicolae  •  29 Martie 2022, 14:50

Ok la noi sa zicem că e in regulă! Da ăla de la spanioli??? E vreun comunicat despre situația lui etc?

rumunek
rumunek  •  29 Martie 2022, 13:12

Să înțeleg că am ajuns să apelăm la jucători străini naturalizați pentru că nu aveam un stadion de rugby lângă Arcul de Triumf, pe care să facem selecțiile la copii și să jucăm meciuri de juniori. E ok, mergeți tot așa. La baschet oare ce le lipsea juniorilor români să se dezvolte, de am ajuns să jucăm cu americani în națională? La gimnastică nu reușim să aducem vreo chinezoaică sau măcar o rusoaică? Canadieni la hochei, oricine la handbal masculin și gata, ne-am scos pe latura sportivă. Hai că sunteți capabili! Iar dacă mai apare câte un copil prin România, cu dorință de a performa în sport, aveți grijă să îi creați toate oportunitățile să renunțe sau să plece în altă țară.

apetulburi
apetulburi  •  29 Martie 2022, 12:28

TOTI PRESEDINTII de federatii, care au suspendate/suspendati echipele NATIONALE sau sau mai mult de 2 sportivi, trebuiesc DEMISI de MINISTRUL SPORTULUI, nu trebuie sa asteptam demisii de onoare, ca la astia onoare si cinste nu exista, minciuna, aranjamentele, cumpararea voturilor prostimii si fofilarea in astfel de situatii este principiul lor de viata, de zi cu zi. Uitati va la Kaiac Canoe, eternul presedinte a ingropat de tot federatia (si ea suspendata un an pentru dopaj in masa), din medaliati permanenti la competitiile internationale, am ajuns sa nu mai prindem finalele, la fel la haltere, box, sky, rugby, fotbal, etc unde acesti eterni presedinti conduc tot ce misca dupa bunul plac personal, asta cu acceptul MTS si COSR si a Guvernelor Romaniei.....

Vezi toate comentariile (7)
Comentează