SPORTURI  »  RUGBY  »  RUGBY

Spre viitor

Articol de GSP - Publicat luni, 01 octombrie 2007 00:00

Romania a incheiat Cupa Mondiala cu 5 puncte si cu capul sus. Toata lumea asteapta insa inca un pas inainte. O infringere la scor strins cu Italia. Infringere in fata Scotiei, in cel mai slab meci facut de romani la Cupa Mondiala. Victorie muncita cu Portugalia. si, in fine, esec previzibil cu Noua Zeelanda, dar la capatul unui meci in care ai nostri au aratat cea mai mare ambitie si determinare. Linie trasa sub rezultate si apare locul 4 in grupa C, cu 5 puncte. Cinci eseuri, dintre care trei reusite de puternicul Marius Tincu.

Ce ramine din acest CM dincolo de cifre? Regretul imens de a nu fi invins Italia. "Am fost atit de aproape...", suspina antrenorul Daniel Santamans. Apoi, dezamagirea scotiana. si jocul bun in fata All Blacks. "Am reusit sa facem o partida care ne-a satisfacut", spune Santamans, cel care va parasi "nationala" noastra dupa Cupa Mondiala. "Romania e la o rascruce", explica el. "Impreuna cu Georgia sintem formatiile cu cinci puncte din acest esalon. Japonia si SUA sint sub noi, desi au muncit mult. Nu cred ca putem concura la nivel inalt avind jucatori care evolueaza intr-o divizie diferita. Rugbystii din Romania au calitati, insa trebuie sa facem ca Italia sau Argentina, sa ducem jucatorii in prima divizie in Franta".

Managerul Robert Antonin e mai optimist: "Avem multa speranta. In meciul cu Noua Zeelanda am avut cinci tineri jucatori pe treisferturi si a fost o experienta extraordinara pentru ei inainte de Cupa Mondiala din 2011. Avem rugbysti puternici, insa unii dintre ei sint in virsta si s-ar putea sa nu mai joace peste patru ani. De aceea sper ca se va ramine la 20 de echipe la Cupa Mondiala, ca sa putem progresa".
Meciul cu Noua Zeelanda a fost ultimul nu doar pentru Santamans, ci si pentru Razvan Mavrodin, care chiar simbata a implinit 34 de ani, si pentru Romeo Gontineac, singurul roman care a jucat la 4 CM. Ce va fi in loc? Timpul o va arata. Poate un timp mai scurt decit credem.

Lauaki la comisie
In urma meciului cu Romania, de simbata, numarul 8 al neo-zeelandezilor, Sione Lauaki, a fost citat in fata Comisiei de Disciplina. Motivul este un atac periculos la aripa romana Gabriel Brezoianu. Atit jucatorul All Blacks, cit si oficialii echipei au fost informati, iar audierea la comisie se asteapta sa aiba loc astazi, la Paris.


"Pacat ca avem sansa doar o data la 4 ani sa jucam impotriva unor astfel de colosi. Daca am juca mai des, am progresa mai repede"
Valentin Calafeteanu

"Daca am fi jucat primele trei meciuri la fel ca in cel cu All Blacks, puteam avea o alta Cupa Mondiala. Acum regretele sint tardive"
Marius Tincu

"Am jucat cu mindrie"
Capitanul Sorin Socol  spune ca in meciul cu All Blacks "am dat tot ce puteam mai mult si mai bine din noi. stiam ca diferenta e mare, dar am jucat cu mindrie. Am mai si riscat si uneori a mers, alteori nu. Va asigur ca baietii nu puteau mai mult. Nu am statistica la moluri, insa afirm ca am reusit sa jucam de la egal la egal in tuse si in gramada".

Din nou acasa
"Stejarii" erau asteptati aseara la Bucuresti, cu o cursa Air France. Jucatorii care evolueaza in Hexagon au ramas insa pentru a-si relua pregatirile cu echipele de club. Dupa meciul cu Noua Zeelanda, pilierul Bogdan Balan a fost diagnosticat cu fractura la un deget al miinii stingi. El a mers la spital si a fost operat. Florin Corodeanu si Silviu Florea au acuzat si ei accidentari.

Clasament final grupa C
1. Noua Zeelanda    4    4    0    0    309-35    20p
2. Scotia    4    3    0    1    116-66    14p
3. Italia    4    2    0    2    85-117    9p
4. Romania    4    1    0    3    40-161    5p
5. Portugalia    4    0    0    4    38-209    1p
Rezultatele Romaniei: 18-24 cu Italia; 0-42 cu Scotia; 14-10 cu Portugalia; 8-85 cu Noua Zeelanda. Marcatori: Tincu 3 eseuri, Manta 1 eseu, Corodeanu 1 eseu, Dimofte 1 transformare, 2 lovituri de pedeapsa, Calafeteanu 1 transformare, Dumbrava 1 transformare, Vlaicu 1 lovitura de pedeapsa.

Oda lui Paterson
Scotia nu a lipsit niciodata din "sferturile" Cupei Mondiale. Anul acesta, si-a asigurat locul dupa o victorie la limita, 18-16, obtinuta simbata in fata Italiei. Mare parte din acest succes greu conturat i se datoreaza aripii Chris Paterson (foto), care a disputat al 80-lea meci al sau la "nationala". El a transformat sase lovituri de pedeapsa, practic, toate punctele "ciulinilor". Antrenorul Frank Hadden l-a laudat pe Paterson: "Evident, el si sutul sau au fost senzationali. Merita toate felicitarile. si Dan Parks a fost foarte bun. stiam ca, o data cu ploaia, nu vom avea decit sanse limitate".

Dupa 20 de ani
Fiji e in sferturile de finala dupa o absenta de doua decenii. Simbata, jucatorii antrenati de Ilie Tabua au invins Tara Galilor cu 38-34 in grupa B, intr-un meci disputat la Nantes, pe Stade de la Beaujoire. In urma cu 4 ani, fijienii au fost la un pas de calificarea intre primii 8, conducind Scotia cu 22-20 cind mai erau 3 minute de joc. Au pierdut insa. Istoria se putea repeta simbata, dar Fiji a dat lovitura de gratie in minutul 77. "Telul nostru era sa ajungem in <sferturi> si, acum, ca l-am atins, sentimentul e uimitor", a spus antrenorul Tabua. Mai departe, Fiji va da piept cu Africa de Sud.

Fara Little
Starul fijienilor, Nicky Little, a terminat cu Cupa Mondiala. El s-a accidentat la genunchiul sting, ligament colateral rupt, in meciul cu Tara Galilor si va sta departe de teren macar sase saptamini. Nicky inscrisese 18 puncte in disputa de simbata. Jucatorul va ramine alaturi de echipa pentru a-si incuraja colegii. Deocamdata, oficialii fijieni nu au anuntat cine-l va inlocui pe Little.

Teama de Anglia
Australia a invins Canada simbata, 37-6, dar toata lumea asteapta confruntarea din "sferturi" cu Anglia, de saptamina aceasta. Antrenorul Wallabies, John Connolly, a fost torpilat cu intrebari despre reeditarea finalei CM 2003. "Am spus inaintea turneului ca Anglia va fi o amenintare pentru oricine si asta nu s-a schimbat. Cu forta lor in gramada si viteza in afara ei, va cauza probleme", a explicat tehnicianul. Australienii au iesit din meciul cu Canada fara David Lyons (foto). Acesta a parasit terenul devreme in repriza a doua din cauza unei accidentari la glezna.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează