SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

VIDEO + FOTO Tonga superioară » România a pierdut și ultimul meci de la Cupa Mondială de rugby

Articol de - Publicat duminica, 08 octombrie 2023 20:42 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 21:15

România a fost învinsă de Tonga, scor 24-45, în ultimul meci al grupei B de la Cupa Mondială de rugby. O prestație mai curajoasă decât în restul turneului, permisă și de adversarul mai slab. Remarcabilă a fost prestația lui Florin Surugiu, aflat la ultima apariție sub „tricolor”.

Trimisă în „grupa morții” la Cupa Mondială, naționala României și-a legat toate speranțele de ultimul meci, cel cu Tonga. Dacă la startul competiției disputa era privită cu optimism, elanul „stejarilor” a fost potolit de rezultatele anterioare. 

Scene emoționante la România - Tonga » Florin Surugiu și-a luat rămas bun în lacrimi de la „stejari”
ROMÂNIA - TONGA
Scene emoționante la România - Tonga » Florin Surugiu și-a luat rămas bun în lacrimi de la „stejari”

Elevii lui Eugen Apjok au stabilit mai multe contraperformanțe, inclusiv cea mai drastică înfrângere din istorie, 0-84 contra Scoției.

România, speranțe deșarte în duelul cu Tonga

Selecționerul a apelat la o latură sentimentală în pregătirea meciului de astăzi. S-a legat de ultimele apariții ale lui Andre Gorin și Florin Surugiu: „Jucați și pentru ei!”. Strategia nu părea să funcționeze. Tonga a reușit 3 eseuri în primele 20 de minute, dar atitudinea României dădea ceva speranțe.

Costel Burțilă a lovit cu furie gazonul, Surugiu și-a strâns colegii în jur. A fost momentul de cotitură al unui turneu ce se putea încheia rușinos.

+9 FOTO

Boboc și Surugiu au culcat de două ori balonul în terenul de țintă advers, Conache a transformat cu siguranță, din unghiuri complicate. La pauză, tabela arăta un rezultat în jurul căruia se putea construi. Tonga avea avantaj de 4 puncte și încă 3 minute de jucat în inferioritate numerică. Leva Fifita a scăpat doar cu „galben” după o intrare periculoasă la nivelul gâtului.

Se deschidea discuția unui moment istoric. Revenirea de la un deficit de 18 puncte ar fi fost cea mai mare din istoria Cupei Mondiale! Tot România deținea și precedenta performanță, o „remontada” contra Canadei, pe 6 octombrie 2015, de la 0-15 la 17-15.

Surugiu și Gorin, aplaudați la scenă deschisă

Tonga s-a opus istoriei. Pachetul lor de înaintare a produs un eseu în minutul 49, încă o dovadă că din punct de vedere fizic suntem departe de elită.

Fără presiune, cu două eseuri deja în desagă, „stejarii” au ridicat asistența în mai multe momente. Surugiu și Gorin, cu lacrimile șiroind, au fost aplaudați când au părăsit scena internațională.

Marius Simionescu a fost protagonistul unei acțiuni de generic, cea mai frumoasă „țestătură tricoloră” din Franța. Nicolas Onuțu a trimis o pasă cu piciorul, prinsă și culcată de rugbistul celor de la Timișoara Saracens.

Eugen Apjok a simțit că energia e pe sfârșite și a efectuat mai multe schimbări. N-au fost inspirate. Cartonașul galben primit de Conache, ultimele 10 minute în inferioritate, le-a dat aripi tonganilor. Doar transformările ratate de Havili au păstrat scorul în limite decente.

România părăsește turneul cu înfrângeri pe linie, cu puține semne pozitive și cu multe întrebări despre viitor.

Parcursul României în Grupa B

  • Irlanda-România 82-8
  • Africa de Sud-România 76-0
  • Scoția-România 84-0
  • Tonga - România 45 - 24

Clasamentul final în grupa României de la Cupa Mondială de rugby:

NaționalăNumărul punctelorEsaveraj
Irlanda 19190-46
Africa de Sud15 151-34 
Scoția 10146-71
Tonga 596-177 
România 032-287

FINAL. Tonga - România 45-24

S-a terminat partida! 
min. 71: Eseu transformat de Taumoefolau. Șansa „stejarilor” este că Havili ratează și de această dată transformarea. 45-24
min. 69: Conache vede cartonașul galben. România va termina meciul în inferioritate. 40-24

FOTO. Cele mai tari imagini din Tonga - România

+9 FOTO

min. 66: Solomone Kata, autorul unui nou eseu. România suferă din punct de vedere fizic. 40-24
min. 62: Pita Ahki profită de placajele ratate ale „stejarilor”. Încă un eseu pentru Tonga, transformat de Havili. 33-24
min. 60: André Gorin părăsește terenul în lacrimi și în aplauzele spectatorilor. Este ultimul lui meci în națională. 28-24
min. 55: Marius Simionescu finalizează cea mai frumoasă acțiune a „stejarilor” de la acest turneu final, o pasă cu piciorul venită de la Nicolas Onuțu. Conache transformă! 28-24

min. 52: Florin Surugiu este înlocuit în aplauzele spectatorilor. 28-17
min. 49: Pachetul de înaintare al celor din Tonga împinge până în terenul de țintă. Eseul îi aparține lui Sione Vailanu. 28-17
min. 43: „Stejarii”, aplaudați de tot stadionul. Au preferat să joace în margine în loc să încerce transformarea unei lovituri de pedeapsă. 21-17
A început repriza secundă!

S-a terminat prima repriză! România este condusă, scor 17-21.
min. 36: Cursă superbă a lui Surugiu! Veteranul „stejarilor” sprintează printre 3 adversari și reușește eseul. Momente superbe în Franța. 21-15

min. 33: Leva Fifita vede un cartonaș galben. „Stejarii” sunt în superioritate numerică în finalul reprizei. 21-10

min. 32: Cristi Boboc culcă balonul la capătul unei acțiuni ofensive prelungite. E al doilea eseu „tricolor” la actuala Cupă Mondială! Conache transformă. 21-10
min. 22: Eseul lui Afusipa Taumoepeau este validat după consultarea arbitrajului video. Havili nu ratează nici de această dată transformarea. 21-3
min. 20: Alin Conache transformă o lovitură de pedeapsă. 14-3

min. 16: George Moala sparge din nou zidul defensivei româniei. Havili transformă. 14-0
min. 11: Solomone Kata reușește primul eseu al partidei. William Havili transformă fără probleme. 7-0

min. 5: Alin Conache ratează transformarea unei lovituri de pedeapsă. Trage puțin pe lângă de la peste 30 de metri, poziție centrali.

min. 1: Costel Burțilă a oferit imaginile începutului de meci. A privit fioros către adversari în timpul „Sipi Tau”, dansul efectuat de sportivii din Tonga înaintea meciurilor.

A început partida! 

FOTO. Florin Surugiu, în lacrimi înainte de Tonga - România

Florin Surugiu, aflat la ultimul meci în tricoul naționalei României, a plâns în timpul intonării imnului „Deșteaptă-te, române”. 

+1 FOTO

Clasamentul din grupa României:

Tonga superioară » România a pierdut și ultimul meci de la Cupa Mondială de rugby

Echipa României pentru meciul cu Tonga

  • 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (căpitan; CS Dinamo), 3. Alexandru Gordaş (CS Dinamo), 4. Adrian Moţoc (Biarritz), 5. Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), 6. Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), 7. Cristi Boboc (CSA Steaua), 8. Andrei Gorcioaia (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Alin Conache (SCM USV Timişoara), 11. Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare), 12. Tangimana Fonovai (CSA Steaua), 13. Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), 14. Nicolas Onuţu (CS Annonay), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timişoara)
  • Rezerve: 16. Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 17. Iulian Hartig (RC Bassin d'Arcachon), 18. Costel Burţilă (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 19. Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), 23. Mihai Graure (CS Dinamo).

Parcursul Tongăi în Grupa B

  • Irlanda-Tonga 59-16
  • Scoția-Tonga 45-17
  • Africa de Sud-Tonga 49-18

Citește și: 

„Dacă nu batem nici Tonga, suntem de râsul lumii! Nici n-ar trebui să mai vină acasă!” » Fostul mare jucător susține că are varianta pentru renașterea „stejarilor”: „El e soluția redresării”
CUPA MONDIALĂ
„Dacă nu batem nici Tonga, suntem de râsul lumii! Nici n-ar trebui să mai vină acasă!” » Fostul mare jucător susține că are varianta pentru renașterea „stejarilor”: „El e soluția redresării”
Florin Surugiu şi Andre Gorin, ultimul meci în tricoul României la rugby: „Sunt foarte emoționat”
ROMÂNIA
Florin Surugiu şi Andre Gorin, ultimul meci în tricoul României la rugby: „Sunt foarte emoționat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (54)
popescumihai1970
popescumihai1970  •  09 Octombrie 2023, 17:17

AM ÎNȚELES PREA MULTE...ERA GRUPA MORȚII. DAR TOTUȘI TONGA ?!! NICI MĂCAR NU ȘTIU UNDE ESTE PE HARTA. CUM VIN BĂRBAȚII ĂȘTIA, URMAȘII LUI DECEBAL ,ÎNVINȘI DE BRONGA,ZONGA,SHTONGA...O MARE RUȘINE...SUNTEȚI INCAPABILI, NU AVEȚI NICI O SCUZA. PĂCAT DE AȘA O PORCĂRIE, SUNTEȚI RUȘINEA....NICI NU MAI AM CHEF SA SCRIU

MaxiP
MaxiP  •  09 Octombrie 2023, 14:38
Postat de valentindragobete pe 09 Octombrie 2023, 00:45

A ajuns pentru că a fost descalifica Spania, parcă, și nu pe merit sportiv! Nu te mai amăgi sau poate ai vrut să te dai mare, ca mulți alții, că vă place vouă o chestie, așa, mai exotică și nu ceva banal de popular ca fotbalul!

Hai sa privim lucrurile putin altfel: pe criterii sportive, Spania se califica la Cupa Mondiala, Romania merge la baraj, se califica sau nu, nu prea conteaza. Spania merge in grupa Romaniei, probabil si-o ia la niste diferente comparabile, poate nu asa rau, dar si-o ia, pierde cel mai probabil si cu Tonga. Romania sau SUA merg in grupa Portugaliei, ok, ies pe ultimul loc indiferent care ar fi, Australia nu mai are nici macar emotiile unei reprize care i-ar putea cumva califica (tot nu neaparat pe criterii la fel de sportive, ca ei au esuat) in sferturile de finala. Portugalia nu prinde, pe criterii sportive Cupa Mondiala. Pe criterii nesportive, Portugalia cumva se califica la Cupa Mondiala si arata o figura decenta, peste ce ar fi aratat Spania, peste ce arata Romania, care pe criterii sportive a ajuns inaintea ei la CM. Portugalia care devina poate surpriza placuta a turneului alaturi de Fiji, ar fi ratat competitia. Stii cum e, criterii sportive, nesportive... se pierdea mai mult daca prindea Spania si rata Romania, fara legatura cu vreuna dintre ele. Acum 5 ani, tot pe criterii sportive, Romania s-ar fi calificat la Cupa Mondiala si nu s-a calificat. S-a intors roata. Nu are nicio relevanta vizavi de jocul echipei noastre si lipsa investitiilor, e doar o constatare. Din pacate nu s-au intamplat lucrurile pe criterii sportive, ca s-au crezut spaniolii destepti. Ce au obtinut ei a fost fantastic, au ratat ambele turnee.

fairplay
fairplay  •  09 Octombrie 2023, 13:29

De ce trebuie sa ma insulti in comentarii? Eu macar ti-am raspuns punctual la o intrebare pe care mi-ai adresat-o. In plus, imi plac si tricourile stilizate ale echipei. :) Iti dau dreptate intr-un singur punct: imi place intr-adevar o chestie mai exotica (vezi ***), dar despre care GSP n-a scris vreodata un cuvintel. Rugby-ul nu-l consider exotic.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (54)
Comentează