SPORTURI  »  RUGBY  »  MEMORIALUL EROII REVOLUŢIEI

Turneu omagial în memoria rugbyştilor Radu Durbac şi Florică Murariu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 martie 2010 00:00


Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti va organiza, în perioada 5-7 martie, turneul omagial "Memorialul Eroii Revoluţiei", în memoria foştilor internaţionali Radu Durbac (foto) şi Florică Murariu.


La turneu, ale căror meciuri se vor disputa pe stadionul Ghencea II, vor participa formaţiile Politehnica Iaşi, RCJ Farul Constanta, STM Enisey Krasnodar (Rusia) şi Steaua Bucureşti, se precizează într-un comunicat.


Organizatorii au stabilit următorul program al meciurilior: CSA Steaua Bucureşti - Politehnica Iaşi (vineri, ora 11.00), RCJ Farul Constanţa -STM Enisey Krasnodar (ora 13.00).
Finala mică (duminică, ora 11.00), finala mare (duminică, ora 13.00)


Florică Murariu şi Radu Durbac, foşti componenţi ai echipei Steaua şi al echipei naţionale, au fost ucişi în evenimentele din decembrie 1989.


Radu Durbac a jucat peste 30 de meciuri ca fundaş al echipei naţionale în anii '70 şi s-a aflat pe teren la victoria obţinută în faţa reprezentativei Franţei, în anul 1974, scor 15-10, la Bucureşti. Durbac a obţinut numeroase titluri ca jucător şi antrenor cu Steaua, a fost desemnat "rugbystul anului" în 1974, iar presa franceză l-a desemnat cel mai bun fundaş din Europa în anul 1975.


Radu Durbac a fost împuşcat în curtea Clubului Sportiv al Armatei Steaua, de către un civil, care a sărit gardul, martor la acel eveniment fiind fostul director de imagine al Federaţiei Române de Rugby, Radu Constantin. Ulterior, a apărut varianta că nu acela ar fi fost glonţul care l-a ucis, ci doi soldaţi, care au descărcat, de frică, doua încărcătoare.

Florică Murariu a cîştigat zece titluri consecutiv cu Steaua şi a debutat în echipa naţională în anul 1976, pentru care a evoluat în 70 de partide. A contribuit la cea mai categorică victorie din istorie a reprezentativei României, 100-0, cu Bulgaria, şi s-a aflat pe teren la victoria din anul 1980, de la Bucureşti, împotriva Franţei, scor 15-0. A fost căpitanul naţionalei României, pentru care a jucat 70 de meciuri. Florică Murariu a fost ucis la o staţie de metrou, în timp ce încerca să ajungă la club. El a fost oprit de o patrulă de soldaţi, care asigurau paza, însă gestul său brusc de a scoate buletinul l-a determinat pe unul dintre soldaţi să apese pe tragaci.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează