SPORTURI  »  SNOOKER  »  CM SNOOKER 2018

FABULOS! Mark Williams, campion mondial de snooker după 15 ani! Finală remarcabilă cu John Higgins, întoarceri amețitoare de scor

Mark Williams, foto: Guliver/gettyimages +4   FOTO
Mark Williams, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 07 mai 2018 23:56

Galezul Mark Williams a câștigat al treilea său titlu de campion mondial de snooker, după ce a dispus de scoțianul John Higgins, într-o finală incredibilă la Crucible, cu răsturnări teribile de situație, scor 18-16.

A fost un meci cu oscilații mai adânci ca un EKG. Williams a dominat copios pe alocuri, s-a prăbușit abrupt în alte dăți, a condus cu 14-7 și s-a văzut egalat la 15, a sfârșit primele două sesiuni cu ochii roșii și a luptat până la capăt. Un turnir demn de două legende ale snookerului, condimentat de două familii care au oferit imagini emoționante în tribune, bucurându-se și suspinând alături de favoriții de la imensa masă verde.

1334126

Acum un an, voia să se lase

Acum un an, Mark Williams plănuia să se retragă din snooker. Necalificat la Campionatul Mondial din 2017, cu un joc împleticit, întrebat chiar și de bunul său prieten Stephen Hendry de ce se mai chinuie să joace, Mark a ales să se îndrepte spre sfatul omului fundamental din viața sa, soția: "Să merg mai departe?". Iar Joanne, care în sezonul actual a trecut prin momente grele, luptând cu meningita virală, l-a încurajat: "Continuă".

Au urmat două turnee câștigate, Open Irlandei de Nord și Mastersul German, primele trofee după 2011. În finala din Belfast, Joanne, pe patul de spital, l-a susținut să treacă de noul star din China, Yan Bingtao, în joc decisiv, 9-8. Acum, prezentă în boxa galezului la Crucible, într-o ediție senzațională de Campionat Mondial, Jo, alături de cei 3 băieți ai lor, Conor, Kian, Joel, i-a ținut iarăși pumnii lui Mark. Și ce meci a urmat! De la aplauze, la rugăciuni.

HAOS în a treia sesiune a finalei

Cea de-a treia sesiune a finalei a început de la de 10-7 pentru Mark Williams. Lucrurile s-au precipitat rapid. John Higgins a părut complet fără inspirație, iar galezul i-a taxat fiecare mișcare, încheind prima repriză a sesiunii cu 4 frameuri consecutive câștigate, 14-7!

După pauză, Higgins a strâns rândurile. Câteva greșeli ale lui Williams, iar scoțianul a dus scorul la 14-10 și părea că va încheia sesiunea tot la o distanță de 3 jocuri de galez. Dar Williams s-a agățat cu dinții de fiecare lovitură, a venit de două ori la masă în jocul 28 și a încheiat sesiunea conducând 15-10!

Și într-a patra

Seara, în ultima sesiune, sub luminile punctate din tavanul de la Crucible, Higgins s-a întors decis să forțeze. A luat primele două frameuri din cauza ezitărilor lui Mark Williams, apoi a stat la pândă. Un nou pas greșit al galezului și Higgins a mai scurtat cu o unitate din avantaj. Apoi cu alta. Și a intrat la pauză cu 14 frameuri în cont! La reluare, ezitările lui Williams au continuat, 15-15.

Uzura psihică a atins cote maxime. Un Mark Williams epuizat, întors de Higgins, a reușit să strângă rândurile. Bilă după bilă, poziție după poziție, Mark a reușit să revină. Două jocuri consecutive, două guri mari de aer. Dar a mai venit un setback. O bilă roz de campionat ratată, 17-16. Apoi un frame lung și victorios! O finală INCREDIBILĂ, 18-16!

  • Mark Williams, 43 de ani, este la al treilea Campionatul Mondial de snooker câștigat, după cele din 2000 (în finală cu Matthew Stevens) și 2003 (în finală cu Ken Doherty).
  • John Higgins, 42 de ani, și Mark Williams, doi dintre cei mai buni jucători din istoria snookerului, au evoluat în prima finală din istorie în care ambii combatanți au peste 40 de ani.

John Higgins a pierdut a doua finală consecutivă, după ce s-a înclinat în 2017 în fața englezului Mark Selby, 15-18. A fost a șaptea finală din cariera jucătorului scoțian, care a câștigat 4 titluri la Sheffield.

425.000 £a primit Mark Williams, în timp ce John Higgins s-a mulțumit cu  180.000 £

146 punctea fost cel mai mare break al ediției acesteia de Campionat Mondial, break bifat de John Higgins în victoria cu Jack Lisowski din turul 2

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  08 Mai 2018, 11:41

Acum cativa ani nu credeam ca las neurmarite meciuri de fotbal in detrimentul meciurilor de snooker. Si in aceasta saptamana chiar au fost destule meciuri importante de fotbal. Chiar ma gandesc la ce ma voi uita diseara la televizor. Voi cauta snooker si nu voi gasi. Poate am norocul sa vad inregistrarea acestei intreceri.

emilou
emilou  •  08 Mai 2018, 10:20

Bravo, Mark! La fel ca in 2000 si 2003, 18 - 16. Nu vom sti probabil niciodata ce a fost in sufletul lui atunci cand Higgo s-a ridicat de pe scaun pentru a veni la masa (avand nevoie de 3 snookere) si nu pentru a-l felicita pe castigator. Ma bucur mult pentru el.

blondistador
blondistador  •  08 Mai 2018, 09:42

Dar despre fcsb nimic nimic? Felicitari, Mark si John, mai ales pentru ca ne oferiti ceva cu care sa ne spalam intelectul atat de lovit de romanisme... Cei care au, desigur.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează