SPORTURI  »  SNOOKER  »  SNOOKER

VIDEO Cadou de Crăciun » 3 breakuri care au făcut istorie în snooker şi povestea lor

Stephen Hendry, foto: guardian.co.uk
Stephen Hendry, foto: guardian.co.uk

Articol de - Publicat marti, 24 decembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 24 decembrie 2013 22:20

Alex Higgins, Jimmy White, Steve Davis, Stephen Hendry sau Ronnie O'Sullivan sînt nume gigantice din istoria snookerului profesionist. Fiindcă e ajunul Crăciun, iar cele mai bune lucruri se păstrează pentru finalul anului, GSP.RO îţi prezintă 3 breakuri care au făcut istorie în sportul cu bile:

1. ALEX HIGGINS, 69 de puncte. Cu 20 de ani înainte de apariţia englezului Ronnie O'Sullivan, snookerul profesionist cunoştea primul adevărat "Campion al Poporului", un irlandez mai rapid ca un uragan, Alex Higgins. Născut într-un Belfast zguduit de războiul civil dintre unionişti şi loialişti, pe 18 martie 1949, Alex Higgins s-a îndreptat spre snooker după ce a cochetat cu ideea de a fi jocheu.

Recunoscut pentru personalitatea efervescentă, pe care o tuşa cu alcool, droguri şi pariuri, irlandezul cu viteză extraordinară în execuţii a cîştigat 22 de turnee, printre care două Campionate Mondiale (1972 şi 1982). A fost unul dintre cei mai iubiţi jucători, iar mulţi spun că prezenţa sa în circuit a vitalizat snookerul, un sport de pub la începutul anilor '70.

Semifinala cîştigată cu Jimmy White, la Crucible, în 1982, rămîne în legenda snookerului. Breakul de 69 de puncte care îl duce pe Alex Higgins într-un joc decisiv pe care avea să-l cîştige a fost catalogat de Ronnie O'Sullivan, peste ani, drept "o nebunie curată. Mă uit şi acum şi nu îmi dau seama cum leagă bilele". Iată-l AICI.

2. STEVE DAVIS, primul break de 147 televizat. Dacă Alex Higgins, Ray Reardon sau John Spencer au reprezentat o generaţie în care snookerul nu îşi cîştigase reputaţia de sport profesionist, englezul Steve Davis a făcut parte dintr-o specie diferită. Foarte talentat şi ambiţios, ghidat exemplar de Barry Hearn, cel care avea să înfiinţeze Matchroom, una dintre cele mai mari firme de manageriat din lumea sportului, Steve Davis avea să domine anii '80 cu aceeaşi vigoare şi inovaţie cu care Depeche Mode au transformat muzica tradiţională.

În ciuda celor 6 titluri de campion mondial pe care le-a colectat cu aviditate, Davis a rămas cunoscut şi ca fiind partea nefericită a finalei de Campionat Mondial din 1985, atunci cînd a pierdut la bila neagră un meci electrizant contra lui Dennis Taylor (VIDEO AICI). Într-o notă mai veselă, englezul acum în vîrstă 56 de ani este primul jucător care a realizat un break maxim, de 147 de puncte, care a apărut live la televizor. Se întîmpla pe 11 ianuarie 1982. Breakul poate fi urmărit aici.

Primul jucător din istorie care a reuşit un break maxim într-un turneu oficial a fost John Spencer, în 1979, la Holsten Larger International, însă cameramanii TV nu au prins momentul fiindcă erau într-o pauză de ceai. :D

3. STEPHEN HENDRY, 147 de puncte în jocul decisiv al unei finale. E considerat cel mai mare jucător din istoria sportului cu bile. 7 titluri mondiale, cel mai tînăr campion de la Crucible, 36 de turnee pe puncte, 775 de breakuri de peste 100 de puncte, un almanah de recorduri pe care nimeni nu le poate ţine minte, un fel de Roger Federer al snookerului. Cu un stil de joc în care imaginaţia se combină cu sîngele rece, scoţianul Stephen Hendry a reprezentat geometria în spaţiu acolo unde Ronnie O'Sullivan a fost poezie pură.

Dintr-o carieră incredibilă, am ales un break de 147 de puncte nu atît spectaculos, cît nimerit într-un joc în care încărcătura psihică e maximă: jocul decisiv al unei finale, Charity Challenge 1997. Adversarul? Ronnie O'Sullivan. JOCUL AICI.

Acestea sînt doar 3 dintre momentele care au făcut din snooker unul dintre cele mai iubite sporturi la nivel mondial. Bineînţeles, lista e departe de a conţine toate execuţiile senzaţionale din istoria sportului cu bile. De aceea, dacă aţi văzut un joc ce v-a impresionat, sînteţi invitaţi să-l postaţi la comentarii.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  24 Decembrie 2013, 22:10

wow cum arata Jimmy White ??! in tinerete i se spunea Viforul parca.

kr1m
kr1m  •  24 Decembrie 2013, 16:55

cel mai rapid 147 din istorie - Ronnie O'Sullivan

Vezi toate comentariile (2)
Comentează