SPORTURI  »  SPORT EXTREM  »  EVENIMENT

Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă a creat la Buşteni un show de forţă, agilitate şi pericol!

Articol de GSP - Publicat luni, 07 februarie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 06 februarie 2011 19:11

Pe un perete înalt de 20 m, similar etajului şase de la un bloc de locuinţe, sportivii s-au întrecut în week-end la probele de viteză şi de dificultate

E agitaţie pe pîrtia Kalinderu de la Buşteni, unde turiştii s-au adunat să se uite cu gura căscată la nişte indivizi care-şi forţează limitele pe o structură de pereţi artificiali. O desfăşurare de forţă, motivaţie şi pasiune atrage spectatorii curioşi şi uimiţi la Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă, unde 115 sportivi din 18 ţări încearcă să bată recordul absolut la căţărare viteză pe o înălţime de 15 metri: 8,74 de secunde, timp reuşit anul trecut de rusul Pavel Gulyaev.

"E cel mai dificil perete la Buşteni"
Orădeanca Ioana Ioniţă, 30 de ani, e una dintre cele patru reprezentante ale României. Cînd porneşte pe traseul vertical aduce cu un minuscul om-păianjen, o gărgăriţă asigurată cu chingi şi dotată cu doi pioleţi, care taie sacadat aerul rarefiat spre a se înfinge apoi în "prizele" confecţionate dintr-un placaj special, rezistent, numit TEGO.

Fata atacă traseul de viteză şi pe cel de dificultate cu acelaşi curaj: "E un hobby, pentru care mă antrenez cam două, trei ore pe zi. Fac escaladă pe un perete artificial, în sală, plus exerciţii specifice şi tracţiuni. Comparativ cu alte concursuri, la Buşteni e cel mai dificil perete. E o structură greu de abordat, prizele pun probleme". Iar problemele în escalada sportivă sînt date de înclinaţia "prizelor" şi de dimensiunea lor.


"Era să mă fărîm, am avut mare noroc"

Ioana îşi aminteşte cu plăcere cum a început: "În 2005 am descoperit căţăratul, iar în 2006 am fost la primul concurs. Tot în perioada aia era să mă fărîm de cîteva ori, norocul meu că am avut echipament de protecţie, cască, bocanci".

Şi descrie evenimentul: "Eram la cascada Lotrişor, în judeţul Vîlcea, escaladam pe cont propriu. Am căzut cam şapte lungimi de coardă, cu capul în jos, am rămas suspendată. Vorbim de peste 100 de metri. Eram asigurată, dar am avut şi şansă". E un noroc pe care Ioana şi rivalii ei îl forţează periodic, spre împlinirea unei pasiuni mai presus decît pericolul cuibărit la fiecare pas făcut în înălţimi.


1000 de euro a fost premiul pentru ocupantul locului 1 la proba de dificultate masculin: 600 de euro a luat învingătorul de la viteză

14 zile a durat ridicarea structurii artificiale de la Buşteni

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează