SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

19, Melbourne, istorie » Serena Williams a cîştigat la Australian Open pentru a şasea oară

Serena Williams şi bucuria sa de la final
Serena Williams şi bucuria sa de la final

Articol de - Publicat duminica, 01 februarie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 31 ianuarie 2015 22:22

În faţa unei Maria Şarapova motivate, americanca s-a impus în finală cu 6-3, 7-6 (5) şi a ajuns la 19 titluri de Mare Şlem. Cu unul peste Chris Evert şi Martina Navratilova.

Cînd a intrat pe teren, Maria Şarapova căra cu ea, pe lîngă termobag, un bilanţ sever în faţa Serenei Williams, 2-16, şi o ambiţie mare cît tot Melbourne Park. N-o mai învinsese pe americancă din adolescenţă, un deceniu sec, presărat cu seturi smulse şi multe înfruntări dezechilibrate. Poate acum avea să fie altfel. Dorinţa era acolo, voinţa – de asemenea.

Cînd a intrat pe teren, Serena Williams căra cu ea, pe lîngă bagaje, un bilanţ net favorabil în faţa Mariei Şarapova, 16-2, şi o tuse care a făcut-o să vomite la mijlocul primului set. Nu mai pierduse de 10 ani în disputele contra rusoaicei, deşi avuseseră confruntări numeroase, unele încinse, cu suspans.

Înaintea lor se arăta o finală de Mare Şlem, cea de la Australian Open 2015. Pe un teren cunoscut, unde amîndouă făcuseră meciuri memorabile. Unde îmbrăţişaseră trofeul Daphne Akhurst, cel care are drept moţ două mici rachete încrucişate.

Între ambiţia Mariei şi tusea Serenei, rusoaica a căutat să ţină mingea mult în joc, s-o plimbe pe adversară, să lovească lung, deranjant. Iar americanca, dimpotrivă, a vrut să scurteze punctele pe cît posibil. Cei 18 aşi de la final au ajutat din plin, primul serviciu trimis în medie cu 184 km/h, loviturile iuţi de asemenea.

Pauza bună
Primul set a început abrupt, cu un break al numărului unu mondial, apoi, la 3-2 şi 30 egal, cu Williams la serviciu, cerul s-a rupt şi a început să plouă violent. O întrerupere de 12 minute care nu a scos-o din mînă pe Serena.

De fapt, chiar a ajutat-o. Chinuită de o răceală, ea şi-a controlat cu greu respiraţia în primele jocuri ale finalei, tuşind frecvent între puncte. După ce a vomitat la vestiar şi a primit o doză de sirop de la medicul turneului, a reluat meciul pe un teren de acum cu acoperişul închis. Şi, într-un fel, finala a început din nou.

Maria a arătat semne că e acolo, bătîndu-se, cînd a cîştigat contra serviciului chiar în game-ul în care Serena se pregătea să închidă setul. Apoi însă a întîmpinat furia returului american şi a cedat, 3-6.

Luptă şi autoironie
Partea a doua a propus un scenariu diferit, mult mai intens, mai aprig şi mai echilibrat. Chiar dacă Williams a avut şanse de break, Şarapova a revenit ca o furtună, semănînd aşi sau servicii la care adversara doar a întins racheta. Atmosfera s-a încălzit imediat în tribună, un fel de vrajă a coborît peste arena "Rod Laver", vraja care a însoţit totul pînă la ultimul punct.

Duelul loviturilor inspirate a fost dublat de cel al strigătelor de "C’mon!". Striga Maria, striga şi Serena, pînă a fost penalizată cu un punct fiindcă s-a grăbit să-şi elibereze ţipătul, deşi punctul nu se încheiase.

Regula "hindrance" s-a aplicat, iar cînd Williams a fost întrebată la conferinţa de presă dacă i s-a mai întîmplat vreodată, l-a fixat pe jurnalist cîteva secunde, apoi a replicat: "Urmăreşti tenisul cumva?". Da, o mai păţise, într-un moment memorabil, finala de la US Open 2011. După acel moment, "C’mon!"-ul ei a fost aproape şoptit, uşor autoironic.

Cu bombele americancei, game-uri de serviciu rapide, şi răspunsul viguros al rusoaicei, s-a ajuns la tie-break. Şi la cum începuse, cu un retur condimentat, în lung de linie, al Mariei, decisivul nu mai părea atît de iluzoriu. Doar că echilibrul s-a restabilit rapid, apoi s-a rupt iar, în favoarea liderului mondial. La 6-5, a servit spre exterior şi bucuria unui as i-a fost anulată de fileu, care s-a şters de minge. Sau invers. Cu mîinile în şold, mustăcind, Williams şi-a luat cîteva secunde, apoi s-a întors şi a servit la fel. Exact la fel. Game, set, meci şi turneu!

Al 6-lea titlu la Australian Open şi al 19-lea de Mare Şlem din carieră. Număr care o urcă pe locul al 3-lea în clasamentul all-time, după Margaret Court – 24 şi Steffi Graf – 22. Uneori, istoria se modifică sub ochii noştri.

Spre Paris, nu spre 20
După succesul de ieri, Serena Williams a spus că anul acesta îşi va face programul în continuare în aşa fel încît să joace mai puţin şi să se concentreze pe concursurile mari. "Voi căuta să obţin totul din turneele în care voi intra", a explicat ea. "Iar cînd mă gîndesc la Paris, nu mă gîndesc la titlul cu numărul 20.

Doar că vreau să cîştig acolo! E singurul Grand Slam la care am doar două trofee. Păcat. Acolo şi la Wimbledon m-am zbătut, am avut probleme. Acum, că sînt mai liniştită şi relaxată cu poziţia în clasament, îmi fixez ochii pe Roland Garros şi Wimbledon. Mi-ar plăcea să reuşesc mai mult. Şi ştiu că pot".

3,1 milioane de dolari australieni a primit Serena Williams pentru victoria de la Melbourne, Mariei Şarapova revenindu-i jumătate

"Acum o lună sau două, m-am gîndit că dacă voi cîştiga la Australian Open, voi avea multe de spus. Titlul cu numărul 19. Voiam să mulţumesc oamenilor. Publicului, care e foarte bun cu mine la Melbourne" (Serena Williams)

"Mi-ar plăcea să ajung la 22 de titluri majore. 19 au fost dificil de atins, am avut nevoie de 33 de ani… Dar întîi trebuie să fie 20, apoi 21" (Serena Williams)

"Îmi place bătălia. E frustrant să merg acasă cu un trofeu mic, dar îmi place să mă lupt. Îmi place tenisul de calitate. Îmi place să fiu parte din asta. E mult mai bine decît să priveşti la televizor" (Maria Şarapova)

Topul celor mai multe victorii de Mare Şlem:
1. Margaret Court (Aus)    24
2. Steffi Graf (Ger)    22
3.-4. Serena Williams (SUA)    19
Helen Wills-Moody (SUA)    19
5.-6. Chris Evert (SUA)    18
Martina Navratilova (Ceh/SUA)    18

Nole sau Andy?
Novak Djokovici şi Andy Murray joacă azi pentru trofeul de la Australian Open. Ei s-au întîlnit de trei ori la Melbourne şi de fiecare dată a cîştigat sîrbul.

"Ştiu că va fi dificil să cîştig şi va fi o provocare mentală şi fizică. Nole are un record fantastic la Australian Open, e evident că îi plac la nebunie terenul şi condiţiile. Şi da!, ar fi o victorie de răsunet dacă voi învinge eu", a spus  Murray.

Djokovici are patru trofee la Melbourne, în timp ce britanicul a jucat trei finale, dar n-a cîştigat nici un trofeu. Cei doi s-au întîlnit pînă acum de 23 de ori, cu Djokovici impunîndu-se de 15 ori. În finalele de Mare Şlem scorul general este 2-2.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
spinoza
spinoza  •  02 Februarie 2015, 10:24
Postat de sarliculibali pe 01 Februarie 2015, 13:01

Fenomenul Serena... Are si asta niste fani, unul si unul.

Gesulapu!

sarliculibali
sarliculibali  •  01 Februarie 2015, 13:01

Fenomenul Serena... Are si asta niste fani, unul si unul.

raduvernescu
raduvernescu  •  01 Februarie 2015, 12:26

Ne inclinam in fata superioritatii tehnologiei americane. Au creat 2 tenismene din 2 barbati. S-a muncit la asta multi ani dar a meritat...iata trofeu dupa trofeu se aduna la fel ca in cazul invincibilului Armstrong, o alta culme a tehnologiei de peste ocean. Bravo !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează