SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

40 de ani de la „You cannot be serious!" » Cum era John McEnroe să fie exclus de la Wimbledon!

John McEnroe la Wimbledon +5   FOTO
John McEnroe la Wimbledon

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 16:41

De şapte ori învingător în turnee de Mare Şlem, americanul John McEnroe joacă în demonstrative şi la veterani, e comentator de televiziune, cîntă rock şi are o galerie de artă.

  • Sunt 40 de ani de când John McEnroe a făcut un scandal imens la Wimbledon, turneul de Grand Slam care începe săptămâna viitoare;
  • Iată povestea americanul.

De cînd a irumpt în tenis, McEnroe s-a şi înscris în tabăra celor numiţi „Bad Boys", alături de Jimmy Connors şi Ilie Năstase. Generaţii diferite, motive diferite, acelaşi apetit pentru discuţii, controverse, accese de furie, totul presărat peste felul principal: tenis de clasă.

Născut în Germania, la Wiesbaden, în 1959, unde tatăl său servea în armata americană, John a devenit vedetă în 1977, la nici 18 ani. Plecat să joace la Wimbledon în turneul juniorilor, s-a calificat pe tabloul principal la seniori şi, mai mult, a ajuns pînă în semifinale. A pierdut în 4 seturi la Connors, dar deja nu mai era drum înapoi.

Cum l-a urmat John McEnroe pe Rod Laver în finețe și stil

În anii care au venit, agitatul american, cu părul ondulat strîns într-o bentiţă roşie ca focul, a ajuns un jucător din ce în ce mai bun. În contrast cu contemporanii şi rivalii săi Connors şi Borg, care cînd atacau o făceau ca nişte maşini, McEnroe îşi urma idolul, pe Rod Laver.

Stilul lui însemna fineţe, un serviciu nu foarte puternic, reflexe rapide şi un extraordinar simţ al terenului. Ştia instinctiv unde să-şi plaseze loviturile şi unde să le întîmpine pe ale adversarului.

„În faţa lui Connors şi Borg te simţi ca lovit de un baros. McEnroe, în schimb, e un stilet", îl descria regretatul Arthur Ashe.

Celebrul moment din cariera lui John McEnroe: „ You cannot be serious!"

Cu cît i-a mers mai bine în tenis, cu atît a devenit mai agresiv în izbucnirile sale. Îndreptate înspre arbitri, de scaun şi de linie, adversari şi, evident, înspre sine.

„E un tînăr care a ridicat loviturile perfect plasate la o formă de artă, dar numai pentru a-şi acoperi apoi capodoperele cu graffiti", scria Pete Axthelm în Newsweek despre rebelul John. Campion la US Open în 1979, a disputat o finală epică împotriva lui Borg la Wimbledon în 1980, pe care suedezul a cîştigat-o cu 8-6 în decisiv.

Anul următor, în chiar turul 1, a fost amendat cu 1.500 de dolari şi aproape expulzat din turneu după ce l-a insultat pe arbitrul de scaun şi a înjurat spre arbitrul turneului. Tot atunci, a rostit replica „You cannot be serious", care s-a transformat în motto-ul său în discuţiile cu oficialii şi, de asemenea, în titlul autobiografiei lui.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Wimbledon (@wimbledon)

 

Neglijent la antrenamente

A cucerit ultimul său titlu de Mare Şlem, numărul 7, la US Open 1984. Fusese numărul unu mondial la final de sezon din 1981 pînă-n 1984, dar în 1985 a început declinul.

Un factor a fost neglijenţa lui la antrenamente şi în pregătirea fizică.

„Cele şapte titluri de Mare Şlem sînt cam jumătate din ce ar fi putut cîştiga dacă s-ar fi antrenat cum trebuie şi şi-ar fi controlat temperamentul", e de părere Sally Jenkins în Sports Illustrated.

Culmea, acum, la 62 de ani, John arată senzaţional şi îşi expune fără probleme pe plajă abdomenul neted!

Rock şi artă

McEnroe a fost căsătorit cu actriţa Tatum O'Neal din 1986 pînă-n 1992, iar din 1997 soţie i-a devenit cîntăreaţa Patty Smyth. Are 3 copii cu Tatum şi 2 cu Patty. Din 1995, şi-a început cariera de comentator tv. Participă la numeroase evenimente demonstrative şi de caritate, dar şi în circuitul veteranilor. Şi-a deschis o galerie de artă la New York şi, de asemenea, cîntă la chitară.

Citate celebre din John McEnroe:

„Toată lumea iubeşte succesul, dar îi urăşte pe oamenii de succes"

„Mai ai şi alte probleme în afară de faptul că eşti şomer? Şi cretin? Şi dobitoc?"

„Ar trebui să învăţ o lecţie din chestia asta, dar nu sînt sigur care e lecţia"

„O să las racheta să vorbească în locul meu"

„Acum sînt plătit cu 10-20 la sută mai puţin dacă nu ţip la arbitri şi nu rup măcar o rachetă"

Simona Halep dezvăluie ce o îngrijorează înainte de Wimbledon: „Mă consumă, mă stoarce de energie, parcă nu mai pot să fiu lucidă pe teren”

EXCLUSIV Ilie Năstase, enervat de o regulă din tenisul modern: „Am jucat 5 ore în finala de la Wimbledon și nu am făcut o secundă asta”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
fcstatiadebetoane
fcstatiadebetoane  •  22 Iunie 2021, 20:29

E pe linie. Se ridica praful de var

adi2306
adi2306  •  22 Iunie 2021, 17:52

Simbol. Sănătate John.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează