SPORTURI  »  TENIS  »  SCRIMĂ / CAMPIONATE MONDIALE

Ana Maria Popescu e gata de ultima provocare a sezonului: "Lupta cu mine e cea pe care trebuie s-o câștig ca să merg mai departe"

Ana Maria Popescu, în dreapta, într-un asalt la Europene, acolo unde românca a ocupat locul 6 // FOTO: FIE/Augusto Bizzi +2   FOTO
Ana Maria Popescu, în dreapta, într-un asalt la Europene, acolo unde românca a ocupat locul 6 // FOTO: FIE/Augusto Bizzi

Articol de - Publicat miercuri, 18 iulie 2018 10:35

Campioană olimpică la Rio cu echipa, Ana Maria Popescu este gata de ultima provocare a sezonului, competiție care pornește la drum mâine, la Wuxi.

Zilele acestea, în China, pentru Ana Maria Popescu se închide un cerc. La Campionatele Mondiale de la Wuxi se lasă cortina peste primul său sezon de la revenire. După Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, unde ea și colegele sale au adus singurul titlu pentru România, Ana a luat o pauză, apoi în octombrie 2017 a revenit pe planșă în competiții. Au fost zece luni de căutări, de regăsiri și de luptă.

Spadasina în vârstă de 33 de ani a câștigat o etapă de Cupă Mondială, la Doha, s-a clasat pe poziția a șasea la Campionatele Europene de luna trecută și pornește la CM de pe locul 9 în clasamentul mondial. Se află în fața ultimului examen al anului, cel mai important.

- Ana, cum te-ai pregătit pentru Campionatele Mondiale, având în vedere că este ultimul concurs al sezonului? Ai vreun obiectiv?
- A fost un sezon lung, greu, cu deplasări interminabile și multe cantonamente, mi-a luat ceva timp să-mi reintru în ritm, dar acum mă gândesc că mai am puțin și ar fi minunat să închei sezonul cu un rezultat bun. Aș minți să spun că nu mi-aș dori o medalie, dacă n-ar exista această motivație, nu m-aș mai trezi în fiecare dimineață ca să merg la sală (zâmbește), dar nu vreau să pun presiune.

- E prima ediție de CM completă care se ține în China. Cu cât timp înainte trebuie să ajungi acolo pentru a te acomoda cu fusul orar, cu sala, cu mâncarea?
- Am avut competiții în China la care am ajuns cu o seară înainte și am câștigat. Au fost și unele la care am mers cu câteva zile înainte pentru acomodare și am pierdut. Cum am mai spus, scrima este sport de o zi! Cel mai concentrat și inspirat va câștiga! Bineînțeles că și ceilalți factori contează enorm, dar nu îmi place să despic firul în patru. De aceasta dată am avut parte de o săptămâna de pregătire și acomodare în Hong Kong, la invitația domnului Octavian Zidaru, fostul nostru antrenor, care de 3 ani lucrează in Asia. În sala de competiție ai acces doar în ziua în care concurezi, iar cu mâncarea nu există vreo șansă să mă obișnuiesc (râde).

Tușa de neuitat

- Pe tine te leagă amintiri frumoase de China, prima ta medalie olimpică. Au trecut zece ani de atunci, îți mai amintești ceva din acel concurs?
- Nici nu m-am gândit vreo secundă că anul acesta se împlinesc 10 ani de la Beijing 2008. Da, primul podium olimpic nu-l poți uita niciodată! Și deși am stat o lună întreagă în China pentru Jocurile Olimpice, tot ce îmi aduc aminte este ultima tușă din semifinala cu trăgătoarea din Ungaria, Ildiko Mincza!

- În urmă cu zece ani chinezoaicele nu contau în proba de spadă, cum de au crescut atât de mult?
- Este foarte simplu. Au investit! Au adus antrenori străini, au format un colectiv tehnic solid, au pregătit antrenori chinezi pentru a facilita comunicarea. Chiar și după plecarea lui Daniel Levavasseur, antrenorul francez sub bagheta căruia au avut rezultate excelente, locul a fost ocupat tot de un francez. În plus de asta, au de unde alege și motive aș mai găsi încă multe.

Experiența europeană

- Cum a fost al Europene, prima ta competiție mare după Jocurile Olimpice de la Rio?
- Gândindu-ma strict la rezultat, pot spune că sunt în obiectiv. Deși, personal, mi-aș fi dorit o medalie, locul 6 obținut în proba individuală îmi dă încredere că am șanse să fiu din nou în top. Toată munca din ultimul an a început să se vadă, dar diferența o fac detaliile și acolo mai am de lucrat. 

- Cum a fost în proba pe echipe?
- Cred că am fi putut mai mult. Am fost aproape de Estonia, dar ele au aprins becul la ultima tușă și asta este tot ce contează. O luăm de la capăt și ne concentram toată energia pentru următorul obiectiv!

"Suntem cumva prea "cinstite" pe planșă!"

- La nivel european pare că toate țările caută formula pentru ce urmează. Unele au revenit, altele au regresat. Cum ți se pare ție din interior tot ce se întâmplă la nivel european și mondial în acest moment la arma ta?
- Într-adevăr, sunt echipe care au făcut schimbul de generații cu ceva timp în urmă și acum încep să culeagă roadele, vezi Franța. Echipe precum Polonia, care nu s-a regăsit o perioadă, deși au aceleași trăgătoare în lot, acum au început să se adune și să câștige medalii. Sau echipe constante precum Estonia, care rămâne pe podium la majoritatea competițiilor. Pe lângă acestea, avem Asia care mereu poate produce surprize și bineînțeles, Rusia, la care depinde formula de echipă pe care o aleg.

- Unde se situează echipa României în tot acest context?
- Se află încă în căutarea locului. Potențial există, fetele au demonstrat asta, dar încă ne lipsește curajul, cumva suntem prea "cinstite" pe planșă și mai avem nevoie de puțină sclipire ca să nu îi spun "nebunie".

- La finalul lui 2017 spuneai că primul tău obiectiv este clasarea între primele 16 spadasine până la CM. Ai reușit. Cât de greu ți-a fost? Care este următorul tău țel?
- Prin îndeplinirea acestui obiectiv intermediar mi-am demonstrat mie că mai pot, ceea ce era esențial. Mai departe de obiectivele impuse sau de adversari, lupta cu mine e cea pe care trebuie să o câștig ca să pot merge mai departe. Așa a fost întotdeauna! Ușor nu a fost, dar m-am întors cu bucurie la scrimă și asta m-a făcut să mă simt altfel pe planșă. Toată acea încărcătura emoțională, toti acei 'trebuie să iei medalie' pe care i-am auzit în ultimii ani, i-am lasat în spate și asta m-a ajutat să-mi văd de drum și să mă concentrez la ce am de făcut.

- Ce ai învățat despre tine în toată această perioada de la revenire?
- Să am mai multă răbdare cu mine. (zâmbește)

 "Important pentru mine este că am scăpat de grupele preliminarii, fiind între primele 16 în lume, iar la asalturile eliminatorii știu să gestionez altfel situația. Dacă o să reușesc să-mi păstrez luciditatea pe tot parcursul zilei, voi avea o șansă în plus la o medalie mondială"
"Mai departe de obiectivele impuse sau de adversari, lupta cu mine e cea pe care trebuie să o câștig ca să pot merge mai departe. Așa a fost întotdeauna! Ușor nu a fost, dar m-am întors cu bucurie la scrimă și asta m-a făcut să mă simt altfel pe planșă"
Ana Maria Popescu 

6 medalii mondiale
are în palmares Ana Maria Popescu: două de aur cucerite cu echipa în 2010 și 2011, una de argint cu echipa în 2015 și trei de bronz, dintre care două la individual în 2002 și 2011 și una cu echipa în 2013

 PROGRAM CM

22 iulie spadă individual feminin și sabie individual masculin
23 iulie spadă individual masculin și floretă individual feminin
24 iulie sabie individual feminin și floretă individual masculin
25 iulie spadă echipe feminin și sabie echipe masculin
26 iulie spadă echipe masculin și floretă echipe feminin
27 iulie sabie echipe feminin și floretă ecchipe masculin

 Lotul României pentru CM

Spadă feminin: Ana-Maria Popescu, Amalia Tătăran, Raluca Sbârcia, Maria Udrea
Antrenor: George Epurescu
Sabie masculin: Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, George Dragomir
Sabie feminin: Bianca Pascu
Antrenor: Florin Zalomir.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează