SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

ANALIZĂ A intrat în carusel » Cum a ajuns Simona Halep în ”normalitatea” tenisului feminin

Articol de , - Publicat joi, 21 ianuarie 2016 00:00

Rezultatele din ultima vreme, oscilînd între performanțe remarcabile și înfrîngeri de neînțeles, au dus-o pe numărul 2 mondial în ”normalitatea” din tenisul feminin. Poate cuceri un titlu mare sau poate pierde în primul tur.

S-au adunat deja ani în care circuitul feminin e aproape de haos. Constanța impresionantă a jucătoarelor din Top 10 a rămas în amintire, fiind înlocuită de un vîrtej al surprizelor.

Există totuși, între acestea, și repere ferme. Serena Williams, în primul rînd, care însă joacă foarte puține turnee, alese cu grijă, și e orientată aproape exclusiv spre victoriile majore. Maria Șarapova și Victoria Azarenka, în perioadele bune, fără accidentări, intrau în aceeași categorie.

La fel Agnieszka Radwanska sau Jelena Jankovici, în anumite intervale ale carierei lor. Și, de asemenea, Simona Halep.

După constanță, fluctuații

Anul trecut, în primele sale luni, pînă la turneul de la Madrid, ea avea 26 de victorii și doar 4 înfrîngeri. Plus trei trofee în vitrină. La fel s-a întîmplat în 2014, între lunile februarie și iulie: mai multe victorii, finale importante, și doar cîteva meciuri pierdute.

Apoi, au început să apară și surprizele amare. Eliminările rapide la Roland Garros și Wimbledon. Cele de la Guangzhou, Wuhan și Beijing. Între ele, o felie reușită de sezon pe hard, punctată cu două finale tari, la Toronto și Cincinnati, apoi semifinale la US Open.

La începutul acestui an, și sub apăsarea unor probleme medicale, Halep a alternat din nou. Semifinale la Sydney urmate de o eliminare fulgerătoare la Australian Open, în turul inaugural, în fața unei jucătoare clasate momentan pe locul 133 în lume.

După ce a impresionat în 2013, cucerind 6 titluri pe trei suprafețe diferite, întorcînd meciuri imposibile, după ce în 2014 a atins prima ei finală de Mare Șlem și altă semifinală, după ce anul trecut a fost lider al meciurilor cîștigate pe hard, ea pare să fi intrat acum în vîrtejul circuitului. Un vîrtej care poate atrage chiar și pe numărul 2 mondial. Sau pe altă jucătoare de Top 10.

"Atît de relativ!"

Este ceea ce remarca fostul lider WTA, Dinara Safina, într-un interviu pentru Gazetă făcut în mai 2015 la Madrid. Adică exact acolo unde Simona părăsise tabloul în turul 1, după ce cu un an înainte ajungea în finală.

"Cînd jucam eu era mai multă concurență, jucau Justine Henin, Kim Clijsters, Lindsay Davenport, Amelie Mauresmo, Anastasia Mîskina, Elena Dementieva, surorile Williams, bineînțeles. Era mult mai greu să răzbești", spunea rusoaica.

"Acum e atît de relativ, atîtea suișuri și coborîșuri. Mă gîndesc, acum cîțiva ani, cu numele pomenite mai devreme, dacă erau pe tablou, 95 la sută erai sigur că ele ajung în sferturile de finală. Astăzi, nu știu, de la Top 3 în jos, nu știi cine va trece de primul tur! Cineva poate cîștiga un turneu, iar la următorul pierde din runda întîi. I s-a întîmplat lui Angelique Kerber, a învins la Stuttgart, la Madrid a fost eliminată din prima", a exemplificat Safina.

Și cifrele o sprijină. Anul trecut, 35 de jucătoare au cucerit titluri WTA. Foarte puține au legat însă măcar două performanțe. Timea Bacsinszky a cîștigat trofee în săptămîni consecutive, la Acapulco și Monterrey. Și Halep a pus două distincții una după alta, Dubai și Indian Wells, dar la distanță de cîteva săptămîni. Serena Williams are o rată victorii-înfrîngeri copleșitoare, dar ea joacă un număr limitat de turnee.

S-au disputat în 2015 nu mai puțin de 58 de turnee. Învingătoarele au pierdut în concursul următor la care au luat parte în turul 1 de 7 ori, în turul al 2-lea de 12 ori și în turul al 3-lea de 8 ori.

Surprize de tot felul

Asta înseamnă, pe de o parte, că dacă nu se schimbă ceva, surprizele vor apărea, inclusiv în ceea ce o privește pe româncă. Favorită fiind, nu va avea neapărat asigurat locul în fazele finale. Pe de altă parte, înseamnă și că totul e posibil și în sensul celălalt. Să cucerească un titlu valoros, poate chiar de Mare Șlem. Exemple care confirmă teoria există și în trecutul recent, și în cel mai îndepărtat.

Jucătoare cu titluri multiple în 2015

1. Serena Williams 5
2.-3. Agnieszka Radwanska 4
2.-3. Angelique Kerber 4
4.-6. Simona Halep 3
4.-6. Petra Kvitova 3
4.-6. Venus Williams 3

Exemple de jucătoare care nu au confirmat titlurile cucerite

Petra Kvitova titlu la Sydney eliminare turul 3 la Australian Open
Angelique Kerber titlu la Stuttgart eliminare turul 1 la Madrid
Elina Svitolina titlu la Marrakech eliminare  turul 2 la Madrid
Karolina Pliskova titlu la Praga eliminare turul 2 la Madrid
Sloane Stephens titlu la Washington eliminare în turul 1 la Toronto
Agnieszka Radwanska titlu la Tokyo eliminare în turul 1 la Wuhan

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
antishtoia
antishtoia  •  21 Ianuarie 2016, 15:24
Postat de Robert Damian pe 21 Ianuarie 2016, 14:34

Halep nu are din pacate nici calitatile fizice care sa o transforme intr-o Campioana!!La inaltimea ei,la fragilitatea psihica acuta si EVIDENTA,e aproape (cu mici exceptii!!)imposibil!Asa ca...DE UNDE NU E,NICI DUMNEZEU NU CERE !!!

PAna acum ceva vreme toate acveste dezavantaje erau, culmea, ... calitati. Acum, dintr/odata ne/am adus aminte ca nu e inalta, ca nu e puternica, *** Atunci de ce s/a apucat de tenis daca prezinta atatea deficiente?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

194362334230310
Robert Damian  •  21 Ianuarie 2016, 14:34

Halep nu are din pacate nici calitatile fizice care sa o transforme intr-o Campioana!!La inaltimea ei,la fragilitatea psihica acuta si EVIDENTA,e aproape (cu mici exceptii!!)imposibil!Asa ca...DE UNDE NU E,NICI DUMNEZEU NU CERE !!!

817570691657743
Oana Miulescu  •  21 Ianuarie 2016, 13:33

Dupa parerea mea, Simona a incetat sa mai joace bine dupa scandalul fed cup. Pana atunci, se lupta de la egal la egal cu Serena, a castigat 3 turnee, lumea din Romania o sustinea peste tot in lume. Chiar ea a recunoscut ca a fost o dezamagire totala, un scandal traumatizant. De fiecare data cand pierde un meci toti ziaristii, postacii de ocazie, CTP, arunca critici la adresa acestei jucatoare, nr.2 mondial. cred ca are nevoie de sustinere din partea noastra. Bafta Simona la urmatoarele competitii!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează