SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

ANALIZĂ GSP Unde a ajuns echipa de FED Cup a României acum? 3 întrebări după șocul cu Belgia: de ce am jucat pe hard lent, cum a gândit Ilie Năstase, de a jucat Monica prima?

Patricia Țig, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Irina Begu și Ilie Năstase la prezentarea echipelor de la întâlnirea cu Belgia // FOTO Raed Krishan
Patricia Țig, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Irina Begu și Ilie Năstase la prezentarea echipelor de la întâlnirea cu Belgia // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 14 februarie 2017 00:00

După o înfrângere care doare, România își va afla azi adversarul din barajul pentru Grupa Mondială II. Ce spun cei doi ani și jumătate de elită?

Cele două zile pline de tensiune din Polivalenta bucureșteană încă transmit vibrații. Ce a lipsit? Se putea mai mult? Unde s-a decis totul? Din favorită, echipa României a încheiat învinsă cu un scor care, rostit, sună dur, dar care în realitate, la nivel de game-uri și puncte, e mult mai echilibrat.

Sunt doi ani și jumătate de când tricolorele au urcat în Grupa Mondială, dar astăzi așteaptă să afle cine le va fi adversară la barajul de menținere. S-a închis un ciclu, "cu suișuri și coborâșuri, pentru că așa e în Cupa Fed", după cum spunea Monica Niculescu. Un ciclu în care s-au întâmplat multe și care naște câteva întrebări.

Unde a ajuns echipa României acum?

Echipa tricoloră va încerca între 22 și 23 aprilie să se mențină pentru 2018 între primele 16 națiuni în Cupa Fed. acolo unde a fost în 2015, 2016 și 2017. Formatul în care se desfășoară Cupa Fed este unul foarte complicat.

Eșalonul de top se numește Grupa Mondială și la începutul fiecărui an are opt echipe care se înfruntă, câștigătoarele merg în semifinale, iar învinsele în barajul de menținere care contează pentru anul care urmează.

De mai multe ori s-a vorbit despre faptul că sunt prea puține locuri și că primul eșalon ar trebuie să treacă la 16 echipe, așa cum are Cupa Davis.

E o formulă în care nu există prea multă consistență, spre exemplu în ultimii cinci ani singura echipa care a reușit să rămână în această fază este Cehia, care a și câștigat Cupa Fed în 2014, 2015 și 2016, iar în 2013 a jucat în semifinale.

Următorul eșalon, Grupa Mondială II, nu e chiar o grupă în sine pentru că se joacă doar o întâlnire, cu învingătoarele avansând în barajul pentru cel mai de sus eșalon, iar învinsele la cel de menținere, cum este acum și cazul României.

Cel mai de jos eșalon este împărțit și el în trei grupe, care au și zone geografice: Europa-Africa, Americile și Asia-Oceania, unde se joacă după alt format, cu competiția care se întinde timp de o săptămână și cu întâlniri în grupe.

Din al treilea eșalon România a reușit să scape în 2014, după ce s-a zbătut acolo mai mult de zece ani. "Noi venim la Fed Cup și dăm tot ce avem mai bun și zic eu că nu avem ce să ne reproșăm. Sperăm să avem o echipă solidă în aprilie și să iasă lucrurile bine", a spus Sorana Cîrstea.

  • Azi are loc tragerea la sorți pentru barajul de menținere în Grupa Mondială II la care România este cap de serie și poate întâlni Taipeiul chinezesc, Kazahstan, Marea Britanie sau Serbia.

De ce s-a pierdut contra Belgiei?

România pornea favorită din mai multe motive în această întâlnire. Jucătoare mai bine clasate. Unele rezultate recente favorabile în meciurile contra adversarelor.

Statutul de gazdă, rotunjit de sprijinul publicului. Prezența timp de doi ani în Grupa Mondială, acolo unde flamandele reveniseră sezonul trecut, după 3 ani de Grupa 1.

Întâlnirea a conținut două dispute extrem de strânse, în care, de fiecare dată, belgianca a reușit doar un punct mai mult decât românca: Wickmayer contra Soranei Cîrstea și Mertens în fața Irinei Begu.

Victoria a depins, apelând la clișeu, exact de un fir de păr și, în vreme ce jucătoarele și-au asumat înfrângerea, căpitanul Ilie Năstase a subliniat că au luptat foarte bine și că nu are ce să le reproșeze.

De ce s-a început cu Monica Niculescu contra lui Kirsten Flipkens? Era decizia logică având în vedere cele două victorii recente ale româncei și faptul că au stiluri cumva asemănătoare, fără servicii puternice și lovituri de forță. Numai că Flipkens și-a luat măsurile de siguranță și, în plus, a reușit să execute foarte bine planul de joc.

Singurul punct de îndoială e cel legat de suprafață. Ar fi trebuit să fie una care să se potrivească echipei României, dar, în același timp, a convenit de minune și belgiencelor. Foarte lent, hardul de la Polivalentă a favorizat schimburile lungi, reducând din dinamica jocului în cazul Soranei și Irinei. Ele lovesc tare din spatele terenului și caută să atace cât mai repede, însă s-au trezit mereu cu mingea înapoi.

Cât de bine s-a adaptat Ilie Năstase la postura de căpitan nejucător?

Pentru fostul lider mondial întâlnirea cu Belgia a fost o premieră. El și-a afirmat încă de la prima conferință de presă rolul spunând că el va fi pe bancă să le susțină pe fete, în timp ce de pregătirea lor se va ocupa antrenorul Alina Tecșor Cercel, cea care a fost căpitan nejucător între 2014 și 2016.

Chiar dacă nu a fost prezent la multe din ședințele de pregătire care au precedat confruntarea, Năstase s-a implicat emoțional în meciurile fetelor, le-a susținut, iar apoi la conferințele de presă a fost mereu alături de ele. Monica Niculescu, Irina Begu, Sorana Cîrstea, toate au descris în cuvinte frumoase colaborarea cu fostul lider mondial.

"M-am simțit foarte bine în teren cu dânsul. Nu știam la ce să mă aștept, dar m-a făcut să mă simt super în teren. Se vede că a jucat tenis, a știut când și ce să îmi zică, a fost super. Nu am nimic de reproșat", a spus Monica Niculescu.

"Domnul Năstase a fost incredibil. Pentru mine a fost o experiență extraordinară, sper să mai am ocazia să îl am pe bancă. Am doar cuvinte de laudă la adresa dânsului, m-a încurajat indiferent de scor sau de situație. Jos pălăria în fața dânsului", a completat și Irina Begu.

Ilie Năstase s-a integrat în echipă, iar la ultima conferința de presă s-a emoționat vizibil când a vorbit despre efortul pe care l-au depus fetele, subliniind că ele suferă mai mult decât băieții la înfrângeri.

130de întâlniri a jucat echipa României în Cupa Fed, câștigând 75 dintre ele

8jucătoare au reprezentat România în cei trei ani  de prezență în primele eșaloane valorice ale Cupei Fed: Halep, Begu, Niculescu, Cîrstea, Dulgheru, Mitu, Olaru, Țig

Scorurile directe ale României cu posibilele adversare din baraj:

  • România-Taipeiul Chinezesc: 1-0 (locul de desfășurare se va trage la sorți)
  • România-Serbia: 1-2 (întâlnirea se va desfășura în deplasare)
  • România-Marea Britanie: 4-1(locul de desfășurare se va trage la sorți)
  • România-Kazahstan: nu s-au mai confruntat în trecut (locul de desfășurare se va trage la sorți)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
th3dog
th3dog  •  14 Februarie 2017, 14:52

ce mai cauta *** ala de Nastase langa fete , nu stiu...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  14 Februarie 2017, 12:09

Vad ca pe pagina de twitter a FedCup britanicii se plang doar de faptul ca joaca din nou in deplasare nu de ghinion. Se pare ca nu ii deranjeaza sa joace cu noi...

adi_stelistul
adi_stelistul  •  14 Februarie 2017, 12:07

Probabil tot la Bucuresti pentru ca la Cluj e europeanul de gimnastica exact in perioada aceea, dar fiind in aprilie poate n-ar fi rau sa se joace outdoor pe zgura. Ne-ar mari sansele.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează