SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2018

AUSTRALIAN OPEN // O inimă de 15 ani » Povestea adolescentei care a uimit la AO: e manageriată de antrenorul lui Federer, visa să se mărite cu Djokovic și e deja supranumită "noua Sharapova"

FOTO: Reuters +6   FOTO
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 19 ianuarie 2018 11:48

Marta Kostiuk, 15 ani, a pierdut azi în fața Elinei Svitolina cu 2-6, 2-6, însă performanța ei rămâne una dintre poveștile impresionate ale acestei ediții.

Într-un peisaj al tenisului feminin în care e foarte puțin loc pentru adolescentele minune, Marta Kostiuk a reușit să atragă atenția. La 15 ani și 7 luni, jucătoarea din Ucraina a ajuns până în turul al treilea la Australian Open, fiind învinsă azi de Elina Svitolina cu 6-2, 6-2. Întrebată ce a învățat din această experiență, ea a răspuns cu umor: "Foarte mult. Cât trebuie să plătești pentru o lecție privată de tenis cu Elina? Ei, bine, eu am primit acest lucru gratis!". 

Cum a ajuns Marta până la întâlnirea cu Svitolina? Pentru că s-a impus anul trecut în turneul junioarelor, ea a primit un wild-card pentru calificări. Le-a învins pe Arina Rodionova, pe Daniela Seguel și pe Barbora Krejcikova și astfel a bifat prima prezență pe un tablou principal la seniori. În primul tur a trecut de Shuai Peng, iar popularitatea sa a crescut exponențial. Și cum în zilele noastre această se măsoară pe rețelele sociale, numărul de persoane care i-au dat follow pe Instagram a explodat. Jurnaliștii au început să se intereseze de ea, iar Marta le-a spus povestea ei cu candoarea specifică vârstei. 

Nevoia de timp 

A pus mâna pe rachetă la cinci ani datorită părinților, care aveau legături strânse cu tenisul. Tatăl său Oleg a fost directorul unui turneu de juniori la Kiev, iar mama sa, Tania Beiko, a jucat în circuit și a urcat cel mai sus până pe locul 391 în 1994. "Mama lucra mult, era antrenoare la un club din Kiev și prima oară când am ajuns acolo am înțeles că dacă încep să joc tenis voi petrece mai mult timp cu ea. Aceasta a fost una dintre motivațiile mele și iata-mă acum", a povestit Marta pentru WTA Insider.

Până la 11 ani a practicat în paralel și gimnastica acrobatică. "Tenisul a devenit țelul meu până la urmă și am decis să las gimnastica. Trebuia să fiu foarte atentă la greutatea mea, era un mare stres, așa că am decis să mă opresc", a povestit ea.

Deși are o vârstă fragedă, frământările prin care a trecut au fost complexe. Relația cu tenisul nu este una tocmai lină și de câteva ori s-a gândit să lase deoparte acest sport. Mai precis în august 2015, când a stat o săptămână fără joace. "A fost o decizie importantă. Jucam mult, chair dacă eram mică.

Până la urmă mi-am zis că trebuie să fiu stupidă să las totul în urmă. Aveam deja nouă ani tenis și nu era normal ca din cauza a două meciuri pierdute să las totul. Mi-am dat seamă că tenisul nu este ceva de care să devii dependent, dar emoțiile și munca pe care o depui dau o dependență".

Schimbarea de dinainte de Melbourne

După victoria din primul tur, care a pus-o în cărțile de istorie ale tenisului drept una dintre cele mai tinere jucătoare care să câștige un meci pe tabloul de la Australian Open, după Martina Hingis, care reușea acest lucru, în 1996, la 15 ani și patru luni, ucraineanca a mai bifat o victorie. În fața australiencei Olivia Rogowska. Jurnaliștii deja au numit-o noua Maria Sharapova. 

Însă parcursul său era cât pe ce să nu se întâmple. Înainte de Australian Open, Marta a participat la un concurs ITF de 25.000 de dolari, la Playford, unde a pierdut în primul tur. Și caracteristic vârstei a făcut o dramă din această înfrângere. "Am zis că nu vreau să merg la Australian Open și să pierd în prima rundă.

Mama m-a calmat și mi-a spus că dacă aș învăța din greșelile mele mi-ar fi mai bine. Și am încercat să mă schimb, iar într-o săptămână am reușit multe lucruri. La Melbourne am început să mă bucur din nou de tenis", a povestit ea. Marta i-a cucerit pe mulți, iar zâmbetul a făcut această ediție mai luminoasă. 

"După ce voi termina cu tenisul îmi doresc să fiu bună și în alte domenii. Știu că mulți jucători se retrag și apoi revin pentru că spun că nu au nimic de făcut în afară de tenis. Nu vreau să devin astfel de persoană!" Marta Kostiuk

"A făcut o treabă incredibilă. Cred că își va aminti de acest moment toată viața. Tot ce are nevoie e să se întoarcă pe teren și să muncească" Elina Svitolina

10 turnee WTApoate juca Marta Kostiuk la vârsta sa, această limitare fiind impusă de WTA

Manager faimos

Marta Kostiuk este manageriată de fostul jucător Ivan Ljubicici. "Mereu m-a ajutat. Când se uită la meciurile mele îmi spune ce am făcut bine și la ce trebuie să mai lucrez", a povestit ea. Croatul e de asemenea și antrenorul lui Federer: "Îl cunosc și pe Roger, de câte ori ne vedem ne salutăm. Știu că-l întreabă din când în când pe Ivan cum mă descurc. Pentru mine e bine să rămân în acest cerc, învăț multe". 

"Visam să mă mărit cu Djokovic"

Jucătoarea din Ucraina, dar care în ultimele luni s-a pregătit la Zagreb, a povestit la ce visa când era mai mică: "Să mă căsătoresc cu Novak Djokovic. Cred că și el știe despre acest vis al meu pentru că a apărut într-un ziar din Serbia un titlu de genul: "Jucătoare din Ucraina vrea să se mărite cu Novak". Între mine și el sunt 15 ani diferență, în timp ce între părinții mei sunt 18, atunci mi-am zis că e bine. Dar am renunțat la acest vis la 13 ani. Nu era posibil. Sunt o persoană matură!", a spus zâmbind Marta. 

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
lobbyone
lobbyone  •  19 Ianuarie 2018, 14:34

15 ani ? Ce femeie sau om arata asa la 15 ani ?

sooos1ck
sooos1ck  •  19 Ianuarie 2018, 13:19

Noua Sharapova?! Adica noua trisoare!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează