SPORTURI  »  TENIS  »  FINALA FEMININĂ / AZARENKA-ŞARAPOVA 6-3, 6-0

Azarenka a spulberat-o pe Şarapova şi a cîştigat Australian Open » Regina Victoria

Victoria Azarenka, tablou de vestiar cu primul ei trofeu de Mare Şlem. Foto: Reuters
Victoria Azarenka, tablou de vestiar cu primul ei trofeu de Mare Şlem. Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 29 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 28 ianuarie 2012 22:37

Prima finală jucată, primul titlu de Mare Şlem pentru Azarenka, iar de luni ea va fi şi noul număr unu mondial. Bielorusa, 22 de ani, a dominat finala de ieri cu Maria Şarapova, cîştigînd în o oră şi 22 de minute


Luni se va face un schimb imaginar de sceptru. Caroline Wozniacki nu va mai fi lider mondial, urmînd să coboare pe 4 în clasament, în timp ce Victoria Azarenka va urca pe tron. O va face acompaniată de un trofeu impunător, pe soclul căruia a apărut un nume în premieră, cel al bielorusei. Cel puţin Vika va evita astfel tema-obsesie care a chinuit-o pe daneză de aproape 2 ani, aceea de a fi pe primul loc WTA fără un turneu major cîştigat.

Şi cît de bine s-a descurcat Azarenka ieri! Pe durata finalei cu Şarapova, la festivitatea de premiere, apoi la conferinţa de presă. Ca şi cum s-ar fi aflat acolo dintotdeauna, fermă, degajată, cu un ritm uşor săltat, ca de dans, al mersului. A jucat excelent, lăsînd la o parte primele două game-uri din meci, a vorbit matur şi legat, ca un actor versat care primeşte al zecelea Oscar, a arătat umor şi o mică ţîfnă care, de fapt, a fost mereu acolo, doar că acum nu mai e deranjantă. Vine din partea primei jucătoare a lumii.

Nuanţele din joc
Maria a început mai bine, însă Victoria şi-a revenit repede. Şi-a amintit probabil unde se află şi de ce. Şi ce poate obţine. Ce şansă îi străluceşte în faţa ochilor. Nu poţi să-ţi doreşti nimic mai mult decît un lucru pe care îl poţi obţine pentru prima oară. Ea a dorit mult şi a reuşit. A realizat mai multe variaţii pe o schemă de joc asemănătoare cu cea a rusoaicei, care însă a lovit tot timpul tare şi plat, în stilul ei. Vika a introdus şi nuanţe. Un mic slice ici, o scurtă colo. Un punct încheiat cu voleu la fileu. Totul gîndit şi pus în scenă cu o răceală aproape chirurgicală.

S-a terminat 6-3, 6-0, scor un pic cam dur chiar şi pentru un meci dominat de una dintre jucătoare. Ambele au avut acelaşi număr de lovituri cîştigătoare, erorile au stabilit decalajul. Maria a încercat, a luptat, dar ieri a avut arme boante. Azarenka nu. La final, s-a lăsat pe genunchi cu un gest de mare tragediană, întrebînd din buze: "Ce s-a întîmplat?", ca şi cum nu ar fi crezut că s-a terminat. Dar totul e OK, nu s-a întîmplat nimic din ce nu şi-ar fi dorit. Dimpotrivă.

4 noi campioane de Mare Şlem s-au încoronat la ultimele turnee: Li (Roland Garros 2011), Kvitova (Wimbledon 2011), Stosur (US Open 2011) şi Azarenka ( Australian Open 2012)

"Nu am jucat un meci perfect. Perfect a fost rezultatul şi, de asemenea, contextul în care s-a disputat. Nici n-am vrut perfecţiune, ci doar să fiu mai bună decît adversara"
Victoria Azarenka

FINALĂ DUBLU MIXT
Pentru primul titlu mare
Horia Tecău, făcînd pereche cu americanca Bethanie Mattek-Sands, urma să joace în această dimineaţă, de la 7:30 ora României, în finala de dublu mixt de la Australian Open. Anul trecut, ei s-au oprit în semifinale. Acum, întîlnesc perechea Elena Vesnina-Leander Paes (Rus/Ind). Indianul s-a impus ieri la dublu împreună cu cehul Radek Stepanek, ei învingîndu-i pe fraţii Bryan cu 7-6 (1), 6-2.

FINALĂ JUNIOARE
Urmaşa Serenei
Titlul la simplu junioare a fost cîştigat de americanca Taylor Townsend (foto), în vîrstă de numai 15 ani. În finală, ea s-a impus cu 6-1, 3-6, 6-3 în faţa rusoaicei Iulia Putinţeva. Townsend, care are o alură extrem de asemănătoare cu a Serenei Williams, a mărturisit că nu ar fi făcut drumul pînă-n Australia dacă nu ar fi crezut că poate cîştiga. Ea e cu 2 ani mai mică decît majoritatea celorlalte jucătoare prezente pe tablou.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
vera_rapid
vera_rapid  •  29 Ianuarie 2012, 12:27

Azarenka este o jucatoare exceptionala.La 22 de ani a ajuns la un nivel extraordinar in tenis....valoarea si-a aratat-o in semifinale impotriva lui Kim....meciul de ieri in schimb nu a fost nici o secunda o problema pt ea. Felicitari noului nr 1 WTA. Merita acest loc mult mai mult decat predecesoarea ei, Wozniacki!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează