SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

SPECIAL Carlitos, regele adolescent » Cum s-a clădit până la excepțional un fenomen remarcat din anii copilăriei

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz

Articol de - Publicat luni, 12 septembrie 2022 19:46 / Actualizat luni, 12 septembrie 2022 20:09

Spaniolul Carlos Alcaraz, 19 ani, s-a impus duminică noapte la Flushing Meadows, 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3 cu Casper Ruud în finală, cucerind primul lui titlu de Grand Slam și devenind lider ATP. Cum s-a clădit însă până la excepțional un jucător remarcat din anii copilăriei?

Fiecare meci e un maraton din care adolescentul cu tunsoare de elev model și ochi strălucitori iese învingător. 3 ore, 4, chiar peste 5, el e mereu acolo, la capătul privilegiat al duelului. Iar ultimul act de la New York nu putea fi altfel, mai ales în fața unui adversar cu constanța înnebunitoare, disciplina și dorința de a triumfa ale lui Casper Ruud. Au jucat 3 ore și 20 de minute, patru seturi dintre care, probabil, al treilea a fost cel care a avut cea mai mare greutate în decizia finală.

În înaltul tenisului
editorial
În înaltul tenisului

Carlos Alcaraz, campion la US Open. Visul copilăriei

După ultimul punct, un as, ibericul a căzut pe spate, repetând, involuntar sau nu, modul de a sărbători al legendarului său compatriot Rafael Nadal, unul dintre primii care l-au felicitat pe rețelele sociale pentru triumf. S-a lăsat pe spate, cu mâinile pe ochi, parcă nevenindu-i să creadă. „E ceva la care am visat de când eram un copil, să fiu numărul unu în lume, să fiu campion de Mare Șlem. E ceva pentru care am muncit foarte, foarte mult”, a spus el, inundat de emoții, la festivitatea de premiere.

Cu o ascensiune vertiginoasă, Carlitos, sau Charlie, cum îi place să i se spună în loc de seriosul Carlos, a înghițit vorace etapele și a atins repede ținte mărețe. Cum s-a construit însă această urcare spectaculoasă? 

Am început să-l urmăresc pe Carlitos de când avea 11 ani”, a povestit pentru site-ul ATP agentul lui Alcaraz, Albert Molina – cel care se ocupă și de cariera lui Pablo Carreno-Busta, iar în trecut a făcut același lucru pentru David Ferrer și Nicolas Almagro. 

„Mi-a lăsat o impresie foarte bună. Mi-l amintesc ca pe un puști slăbuț care făcea bine multe lucruri. De aceea l-am urmărit și am încercat să-i conving pe părinți să accepte să lucreze cu mine. Știam că îi pot ajuta în dezvoltarea fiului lor”, a adăugat Molina.

Cu agent de la 12 ani, cu antrenor de la 15

La 12 ani, după 8 luni în care agentul îi monitorizase activitatea, părinții Virginia și Carlos au acceptat oferta experimentatului agent. Acesta a făcut apoi presiuni la IMG, o companie mare de management sportiv implicată masiv și în tenis, pentru a-l include între sportivii lor. „Nu știam unde va ajunge, ci doar că este un jucător cu un potențial uriaș, mai ales dacă este bine ghidat”, a explicat Albert Molina. 

Când Carlitos a împlinit 15 ani, a venit următorul pas, asumat tot de agent, acela de a-i găsi antrenorul potrivit, unul de clasă, dispus să se înhame la un proiect pe termen lung. Și s-a decis pentru Juan Carlos Ferrero, fost număr 1 mondial și campion de Grand Slam.

„Carlitos juca într-un turneu Futures la Murcia, i-am spus lui Ferrero să vină să-l vadă. Imediat observai ceva diferit. Sunt jucători care la vârsta lui fac numai două lucruri, dar foarte bine. Cu el era exact contrariul. Avea atâta varietate încât deseori ajungea să greșească pentru că era dezorganizat. Pe parcursul unui punct putea să vină la fileu, să deschidă unghiuri, să joace slice, lob. Și erau deja vizibile caracterul lui, îndrăzneala, curajul”, își amintește foarte clar Molina acele momente.

Între două orașe

Au ajuns la un acord cu Ferrero și imediat a intrat într-un regim de muncă menit să-l ajute, dar să nu-l dezrădăcineze din natalul oraș murcian El Palmar. Două zile se pregătea la Villena, la academia lui Juanki, iar restul timpului îl petrecea acasă. Pe măsură ce a trecut timpul, raportul s-a schimbat, iar acum Alacaraz lucrează doar la Equelite, clubul lui Ferrero, însă a fost o tranziție necesară pentru un jucător atât de tânăr. Avea și încă are echipe diferite în ambele locuri, concentrate pe progresul și starea lui de bine.

Preparatorul fizic Juanjo Moreno a primit sarcina de a-i modela corpul în creștere astfel încât să fie flexibil, puternic și rezistent. „Am realizat că are nevoie de o schimbare în structura musculară. Trebuia să lucrăm la sistemul musculo-scheletal pentru a avea mai multă viteză, mai multă forță în lovituri și o deplasare bună pe teren”, a explicat Moreno pentru site-ul ATP. „Am bazat totul pe un antrenament morfologic. Exerciții de fitness pentru a atinge aceste ținte fără a căpăta prea multă masă musculară”, a subliniat el.

„E un Ferrari!”

Pentru a avea un punct de plecare, au făcut un set de teste care să analizeze anumite aspecte biomecanice, deficite de forță comune printre jucătorii de tenis. La final, Moreno i-a spus lui Ferrero: „E un Ferrari care trebuie pus la muncă”. Apoi, au mers la un reputat podolog, Carles Ruiz. „M-a sunat după ce și-a încheiat studiul biomecanic asupra evoluției lui Carlitos și mi-a spus: „E un Ferrari!””, și-a amintit râzând Moreno. „Și nu vorbiserăm despre asta”, a precizat el.

Între timp, promițătorul Ferrari a căpătat upgrade-uri, mai multă forță, accesorii adecvate și un traseu clar. Toate acestea l-au dus duminică la primul său titlu de Grand Slam. Doar primul dintr-un total care va crește de la sezon la sezon, mai mult ca sigur.

E dificil să detectezi un talent la o vârstă atât de fragedă, dar pasul următor e foarte important, să construiești o bună structură în jurul lui. Doar așa își va atinge potențialul complet
Albert Molina, agentul lui Carlos Alcaraz 

La Juan Carlos e vorba numai despre muncă grea. Noi, echipa, îl sprijinim. Grupul contează pe asta, dedicație și muncă, mereu un pic mai mult. Până la urmă, i se potrivește lui Carlos
Juanjo Moreno, preparator fizic

Carlos Alcaraz: „Eram foarte dezordonat!”

Carlos a recunoscut mereu rolul echipei sale. „Ei sunt mereu acolo pentru a-mi spune despre lucrurile rele pe care le fac și, chiar dacă asta mă frustrează, e mai bine pentru mine", a admis el. "La început a fost greu, foarte greu. Lui Juan Carlos i-a fost dificil pentru că eram foarte dezordonat. Încă sunt, dar ceva mai puțin!”, a adăugat, cu un zâmbet. „Nu-mi puteam controla emoțiile, nu aveam mintea limpede”, a explicat Alacaraz. 

Mama e mai îngăduitoare

Adolescentul a lăsat partea financiară a carierei sale în mâinile părinților. „Ei se ocupă de bani. Sigur, nu le cer voie dacă vreau să-mi cumpăr crose de golf, dar pentru o mașină, da”, a detaliat Carlitos. „Tata e mai dur, mama nu chiar atât de mult, așa că dacă vreau să ies în oraș îi spun ei”, a dezvăluit el cu candoare. „Nu am oră fixă de venit acasă, dar mereu îmi spun: "Să nu întârzii!". Încerc să nu fac zgomot când mă întorc, dar mereu îi trezesc”, a completat, amuzat.

Schimbare de dietă

Juanjo Moreno a povestit și despre modificările pe care le-au operat în alimentația lui Carlitos. „A fost greu să-l convingem. Sunt obiceiuri dificil de asimilat, dar care sunt necesare pentru menținerea și îmbunătățirea performanței unui sportiv. De exemplu, să mănânce banane pentru că ele conțin și macronutrienți, și micronutrienți de care va avea nevoie. Nu poate spune: „Urăsc bananele, nu mănânc!”. La fel cu sushi, care are diverse texturi cu care nu era obișnuit, care ne ajută să obținem glicogen. S-a convins că e mâncare sănătoasă și îi place mult”, a încheiat Moreno.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (2)
scoby57
scoby57  •  13 Septembrie 2022, 12:03

Felicitari Luminita pentru articol!

mihaiviteazul
mihaiviteazul  •  12 Septembrie 2022, 23:04

Nici nu mă așteptam să comenteze mulți despre, până la urmă, un fenomen. Mă întreb și îndrăznesc să îi întreb pe cei care ar putea să schimbe ceva în sportul românesc: dacă România are potențiale talente sportive, ce faceți pt a le descoperi? Spania a dat până acum patru mari lideri în tenisul mondial, dar ce au făcut pt a reuși? Nu vă spun pt sigur știți, dar dacă știți de ce nu faceți?!? Îl tot așteptați pe Țiriac care, cu toate scuzele, are o vârstă, în loc să demarați o dată pt totdeauna un program coerent cu obiective clare. Da, unii spun, păăăi știi, noi vrem, avem și resursele și dorința, daaaar peste câțiva ani vin alții la putere, și de aici totul se rupe, la fel cum tuturor li se cam rupe de 30 și ceva de ani. Îmi pare rău doamna Luminița pt că am deviat puțin, doar că mă doare să îi aplaudăm mereu pe alții în timp ce câțiva iresponsabili privesc nonșalant ruina în care ne zbatem.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează