SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

VIDEO Caroline Garcia și anul transformării » Povestea fantastică a celei care a câștigat Turneul Campioanelor

Caroline Garcia bucuroasă cu trofeul cel mai important al carierei / FOTO Imago Images
Caroline Garcia bucuroasă cu trofeul cel mai important al carierei / FOTO Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2022 10:35 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2022 11:05

Franțuzoaica Caroline Garcia (29 de ani, locul 4 WTA) a câștigat Turneul Campioanelor, 7-6 (4), 6-4 în finala cu Aryna Sabalenka (24 de ani, locul 7 WTA).

Un an rotund pentru franțuzoaica în vârstă de 29 de ani, căreia nu-i venea să creadă ochilor după ultima minge în finala Turneului Campioanelor. S-a prăbușit pe spate, cu palmele acoperindu-i fața, traversând în câteva secunde întreaga istorie a acestui an în care s-a redescoperit. Sau, mai mult chiar, s-a reinventat într-o formă mult mai agresivă a jocului, păstrând sâmburele inițial.

În sfârșit, o veste bună pentru Simona Halep » Cum va arăta TOP 10 WTA la finalul anului
CLASAMENT
În sfârșit, o veste bună pentru Simona Halep » Cum va arăta TOP 10 WTA la finalul anului

Fericire gigantică pentru Caroline Garcia

Puțini poate că ar fi prevăzut un asemenea deznodământ. Caroline Garcia a fost jucătoarea cu forma cea mai bună pe durata verii, o creștere parafată de titlurile la Cincinnati și Varșovia, dar care s-a dezumflat într-o anume măsură în semifinala cedată clar la US Open, 1-6, 3-6 cu Ons Jabeur. Au urmat alte trei turnee cu eliminări rapide, însă la Fort Worth Caro a strălucit din nou, a legat iar tenisul incisiv, riscant, sufocant pentru adversare. A pierdut un meci în grupă, cu liderul WTA, Iga Swiatek, în rest a avut iar evoluții solide, spectaculoase.

4 titluria cucerit franțuzoaica în 2022: Bad Homburg, Varșovia, Cincinnati și Turneul Campioanelor

Iar finala a fost cu adevărat cireașa din vârful tortului din 2022. „O fericire gigantică!”, a descris Garcia senzația simțită după încheierea partidei. „O nebunie, multă intensitate la fiecare punct. Sunt foarte mândră de munca pe care am depus-o în tot anul. Acum a fost un meci în care am dat totul și sunt bucuroasă pentru că am câștigat cel mai important titlu al meu”, a spus ea în conferința de presă care a urmat.

Cinci ani tulburi pentru Caroline Garcia

De-a lungul timpului, franțuzoaica a arătat că își poate stăpâni nervii și controla jocul în meciurile mari: anul acesta a câștigat toate finalele disputate, iar în toată cariera a pierdut doar 3 din 14. A avut un 2017 excelent: atunci, în toamnă, s-a impus la Wuhan și Beijing în săptămâni consecutive și s-a calificat la Turneul Campioanelor, unde a atins semifinalele. A urcat în Top 10, avea 24 de ani, părea că și-a găsit ritmul, consistența.

Nu a fost așa însă. Au urmat sezoane tulburi, marcate de o pierdere de formă și de probleme medicale. În 2022, la mijlocul lunii iunie, era pe locul 70 și era greu s-o iei în calcul drept candidată la titlurile mari. Atunci însă, Caroline a apăsat pe butonul on al comutatorului și s-a întors la vechiul ei joc plin de elan, rapid și agresiv din spatele terenului, căruia i-a adăugat mai dese și apreciate veniri la fileu. Ceva ce a perfecționat în numeroasele meciuri de dublu jucate și câștigate în toți anii.

1,57 milioane de dolari și 1.375 de punctea primit Caroline Garcia pentru victoria de la WTA Finals

Paradoxal, cheia, insistă Garcia, a fost echilibrul, care a potențat avântul de pe teren. „Sunt fericită cu acest mindset, să fiu calmă în fiecare moment”, a spus Garcia. „Emoțiile negative nu mă mai afectează, iar asta a contat și în finală, când am valorificat șansele avute în tie-break și apoi am făcut break la începutul setului al doilea”, a explicat ea. E combinația ideală pentru ea, iar felul în care a încheiat sezonul 2022 îi dă doar vibrații bune pentru ceea ce urmează. Fiindcă niciodată nu e prea târziu să te redescoperi.

Mai multe știri din tenis:

Pe urmele lui Djokovic și Sinner » Fiul unui fost dinamovist urmează cursurile celebrei Academii a lui Riccardo Piatti și s-a antrenat cu Darren Cahill
POVESTE
Pe urmele lui Djokovic și Sinner » Fiul unui fost dinamovist urmează cursurile celebrei Academii a lui Riccardo Piatti și s-a antrenat cu Darren Cahill
Mouratoglou, despre progresul incredibil al noului elev: „Nu ieșea în evidență, nu avea ce căutau observatorii”
ATP
Mouratoglou, despre progresul incredibil al noului elev: „Nu ieșea în evidență, nu avea ce căutau observatorii”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează