SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

Comentariu de Luminiţa Paul » Greutatea unei naţiuni

Articol de - Publicat vineri, 08 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 08 noiembrie 2013 11:18

Ne pregătim să punem pe umerii Simonei Halep toate speranţele şi pretenţiile în cucerirea unui trofeu de Mare Şlem. Să nu uităm că alţii au aşteptat mai mult

Naţiile diferă, ţelurile nu. Uneori, istoria e atît de copleşitoare încît pretenţiile apasă greu pe umerii unor oameni care nici măcar nu şi-au dorit o asemenea responsabilitate. Doar că s-au născut în acel timp care cere, bate din picior, strigă. Alteori, istoria e mai puţin copleşitoare, dar pretenţiile sînt la fel. Greu de măsurat. Greu de cărat. Uşor de identificat. Pînă anul trecut, britanicii nu avuseseră un campion de Mare Şlem la tenis de măcar 36 de ani. Măcar-ul acesta are rostul lui, e legat cu un firicel de victoria lui Sue Barker în 1976, pe tabloul feminin de la Wimbledon. Alegînd comparaţia doar pe zona masculină, atunci nu mai erau 36, ci 76 de ani. Şi, răsucind şi mai tare cuţitul în rana mîndriei, de la ultima victorie la Wimbledon a vreunui jucător din Regat anul acesta se împlineau 77 de ani.

Într-un fel, dacă n-ar fi existat Fred Perry, cel care s-a stins din viaţă în 1995, la 85 de ani, cu recordurile intacte, britanicii nici n-ar fi avut la ce să se raporteze. Din 1936 încoace, ei numără. Şi au tot numărat. Au traversat ani lungi de speranţe dezumflate, au oftat după încă un crîmpei de iarbă pîrjolită de rachete străine. Cu cît timpul se lungea, devenind viaţă, apoi istorie, cu atît se rafinau şi pretenţiile.

La vremea lor, John Lloyd, apoi Tim Henman şi Greg Rusedski, iar recent Andy Murray nu au cerut să fie salvatorii naţiunii. Au fost distribuiţi din oficiu în acest rol. Primii trei, James Bonzi eşuaţi, dintre cei care nu pot fi comparaţi cu Sean Connery şi Roger Moore, n-au rezistat. Lloyd a jucat o finală la Australian Open, Rusedski una la US Open, Henman n-a trecut de faza semifinalelor. Apoi a apărut Murray. Care a rupt clepsidra la mijloc. A oprit-o la 76, respectiv 77. Acum el e noul reper. Al său şi al unei naţii.
A fost puternic Andy. A rezistat la ani întregi în care un popor întreg, popor pretenţios, educat, un pic snob, popor minunat, l-a numit "loser". Doamna Virginia Wade, şi ea fostă campioană de Mare Şlem, l-a etichetat drept "drama queen" pentru că, din cînd în cînd, îl mai durea spatele. Murray a purtat în cîrcă aşteptările, exigenţele şi dorinţele unor zeci de milioane de fani patrioţi. Era singur, n-avea cu cine împărţi responsabilitatea. A reuşit. A fost puternic.

La noi, au trecut 35 de ani de la ultima victorie într-un turneu de Mare Şlem, cea a Virginiei Ruzici la Roland Garros, în 1978. Le mai avem pe cele ale lui Ilie Năstase, la US Open 1972 şi Roland Garros 1973. Sincer, noi n-am numărat anii pînă acum cu fervoarea britanicilor. Poate că ne-a pîlpîit un pic orgoliul cînd Irina Spîrlea ajungea în semifinale la US Open sau cînd băieţii, Voinea, Pavel, Hănescu, reuşeau cîte un sfert de finală la Paris. Dar nu mai mult.

Acum, după anul senzaţional al Simonei Halep, cu 6 titluri cucerite şi urcarea pe locul 11, îi punem pe umerii firavi şi puternici în acelaşi timp o dorinţă, o pretenţie redescoperită. Vrem şi noi un turneu de Mare Şlem. Cît mai repede, dacă se poate, chiar la anul. În acest moment, în ea se concentrează toate speranţele, dar şi toate exigenţele, deşi România mai are o jucătoare bine clasată, pe Sorana Cîrstea - 22 WTA. Şi Simona vrea un turneu de Mare Şlem şi va face tot ce poate pentru a-l cîştiga. N-ar strica însă să-i oferim mai mult timp pentru a-l obţine. În fond, unde s-au adunat 35 de ani, se mai pot pune încă vreo cîţiva. E simplu, se numeşte răbdare.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
mplttev
mplttev  •  09 Noiembrie 2013, 09:13

Nu trebuie sa punem presiune pe acest copil. Simona, fa ce stii tu mai bune. Vom fi alaturi de tine si la bine si la rau pentru ca esti o admirabila jucatoare si un mare caracter sportiv.

williamfaulkner
williamfaulkner  •  08 Noiembrie 2013, 15:50

Simona e o fata puternica, stapana pe dorintele, putintele si viitorul ei. Nu cred ca ar putea s-o doboare ceva. Joaca tenis de cand se stie si an de an a avut rezultate tot mai bune. Nu a aparut in tenisul mare din senin anul acesta. A fost numarul 1 mondial la junioare, a castigat deja Rolland Garrosul la 17 ani, deci stie care e senzatia de a fi in fruntea tuturor si de a castiga un turneu de Mare Slem. Tenisul e viata ei si nimic altceva. E hotarata sa ajunga cat de sus poate si va face totul ca sa-si atinga telul, indiferent de comentariile altora, bune sau rele. E ca o sageata care a pornit din arc, acum 18 ani, si e doar chestiune de timp pana va ajunge la tinta. Nu foarte mult timp.

redzebra
redzebra  •  08 Noiembrie 2013, 15:04

Aceasta fata ar trebui lasata sa isi faca treaba, adica sa joace tenis, fara tot felul de articole si comentarii care inca nu isi rostul. Parerea mea e ca va castiga un turneu de grand slam insa cand si cum va castiga acest turneu de grand slam e mai putin important in acest moment. In anul ce vine va fi si mai greu pentru Simona deoarece are o multime de puncte de aparat, iar ptr asta va trebui sa castige din nou 6 turnee de acelasi nivel sau cel putin 2-3 dar mai valoroase si cu mai multe puncte, si nu multe sunt tenismenele care sa castige 2 ani la rand cate 6 turnee de tenis, doar daca in acest moment te numesti Serena Williams.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează