SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2021

Controversa stârnită de un prezentator britanic cu privire la Emma Răducanu: „Dacă ești chelneriță, ești româncă...”

Emma Răducanu // foto: Imago +46   FOTO
Emma Răducanu // foto: Imago

Articol de GSP - Publicat sambata, 11 septembrie 2021 18:39 / Actualizat duminica, 12 septembrie 2021 09:11

Prezentatorul britanic Adil Ray a provocat o controversă pe Twitter cu o postare legată de originile românești ale jucătoarei de tenis Emma Răducanu (18 ani), câștigătoarea US Open 2021.

În ziua în care Emma Răducanu - sportivă britanică cu tată român și mamă chinezoaică, născută în Canada - se pregătea de finala US Open, Adil Ray, prezentator al emisiunii „Good Morning Britain” de la ITV, a provocat discuții aprinse pe Twitter, ca urmare a unei postări legate de jucătoarea de tenis.

Emma Răducanu - Leylah Fernandez 6-4, 6-3. Britanica scrie istorie: e campioană la US Open 2021
US OPEN 2021
Emma Răducanu - Leylah Fernandez 6-4, 6-3. Britanica scrie istorie: e campioană la US Open 2021

Controversa provocată de un prezentator britanic cu privire la Emma Răducanu 

Dacă joci într-o finală la tenis ești britanică, dacă lucrezi în construcții / ca livrator / chelneriță ești româncă”, este mesajul scurt postat de Adil Ray. Deși nu a numit-o pe Emma Răducanu, este clar că postarea sa a făcut referire la ea. În aceste zile, Emma este unul dintre numele cel mai des rostite de britanici, ca urmare a parcursului său uluitor de la US Open.  

Controversa stârnită de un prezentator britanic cu privire la Emma Răducanu: „Dacă ești chelneriță, ești româncă...”
Emma Răducanu s-a calificat în finala US Open 2021, foto: Imago

Postarea prezentatorului a provocat reacții vehemente din partea cititorilor. „Ca de obicei, domnul Ray încearcă să provoace o discuție legată de rasă acolo unde nu există una”, „Este o generalizare, nu toți gândim așa”, „Jucătoarea de tenis a trăit aici de când avea 2 ani. Românii despre care vorbești probabil s-au mutat aici în ultimii câțiva ani, este o diferență uriașă”, sunt doar câteva dintre comentariile de la postarea lui Adil Ray.

Emma Răducanu / Sursă foto: instagram.com/emmaraducanu/
Emma Răducanu în Vogue
Emma Răducanu în Vogue
+42 FOTO

Totuși, alții i-au dat dreptate: „Poți avea cetățenie britanică, dar de îndată ce deschizi gura sau arăți diferit, unii te consideră oricum străin. Mama Emmei este chinezoaică, tatăl român, iar ea s-a născut în Canada. În alte circumstanțe, nu ar fi considerată «destul de britanică», dar din moment ce este o campioană...”.

Un cititor a amintit de Andy Murray: „Paradoxul Murray: britanic când câștigă, scoțian când pierde”.

Ulterior, prezentatorul TV a revenit cu un alt tweet: „Foarte multe articole s-au referit la Emma Răducanu ca la o imigrantă/copil de imigranți sau româno-chinezoaică. E foarte importat să ne referim la ea și așa. Să nu folosim aceste denumiri doar când face ceva „rău”, când spunem că e „dezavantajată” etc”. 

Citește mai multe știri despre Emma Răducanu:

Imagine rară cu Emma Răducanu în România » La ce eveniment a participat în urmă cu mai mulți ani

Legendarul Boris Becker, la superlativ despre Emma Răducanu: „Îmi amintește de Muhammad Ali. Zboară ca un fluture, înțeapă ca o albină”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (52)
2132964223411890
Bíró Zoltán  •  12 Septembrie 2021, 13:44

După sintagma „umorul englez“ te-ia fi așteptat ca britanicii să aibă simțul umorului, a (auto)ironiei, al sarcasmului… OMG!

135633977210983
Gigi Papadie  •  12 Septembrie 2021, 12:57
Postat de c23665 pe 12 Septembrie 2021, 11:10

Eu am inteles ... invers! Omul i-a atacat pe britanicii xenofobi, care se uita de sus la romanii care muncesc in regat dar se mandresc daca persoana are rezultate remarcabile!

SI EU AM INTELES TOT ...INVERS

883135188391540
Popa Corneliu  •  12 Septembrie 2021, 12:30

Prezentatorul britanic Adil Ray, insinuând că Emma Răducanu, de ce nu și Simona Halep sunt cu origini românești=ospătărițe, a provocat, voit, o controversă, într-o AFACERE, pur britanică! Mândria britanică a fost „șifonată” la Wimbledon de Ajla Tomljanovic, cu origini probabil în spațiul ex-iugoslav, născută într-(un)o fost(ă) dominion/colonie britanic(ă), spunem Australia! Apoi și Discursul lui Piers Morgan, care s-a schimbat total după victoria de prestigiu din finala, cu Leylah Fernandez (6-4, 6-3), de la US Open 2021, altă țară fostă colonie britanică! Invinsa, Leylah, era tot cetățen din Imperiul Britanic, cu părinți din Ecuador și Filipine, tot dintr-(un)o fost(ă) dominion/colonie britanic(ă), acum spunem Canada! Suntem mândri de Emma și datorită tatălui ei, care i-a dăruit, la naștere, sânge și spirit românesc de învingătoare, iar de la mama ei, Renee, care este din Shenyang (China), a moștenic înțelepciune și putere mentală! Îi mulțumim cetățenei britanice, Emma Răducanu, cu origini românești, pentru marea victorie a ei și pentru faptul că n-a uitat-o pe „mamaia” de la București! Thanks, Emma/谢谢,艾玛 /Xièxiè, ài mǎ!

Vezi toate comentariile (52)
Comentează