SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Corespondenţă de la Madrid » FOTO Încă un finiș la limita nervilor pentru Mergea și Bopanna, de data aceasta în meciul direct pentru trofeu, tot 11-9: ”Extraordinar, greu, frumos!”

Florin Mergea +20   FOTO
Florin Mergea

Articol de - Publicat luni, 11 mai 2015 00:00

Florin Mergea și Rohan Bopanna au cucerit ieri titlul la dublu la Madrid, primul al parteneriatului lor, după 6-2, 6-7 (5), 11-9 contra lui Marcin Matkowski și Nenad Zimonjici

În pauze, în difuzoare sună muzică nouă, proaspătă, poate că mai potrivită ar fi fost o vechitură cu titlul "Arde Madrid", soarele încinge zgura și capetele celor patru jucători care își dispută titlul la dublu din turneul de Masters 1000 patronat de Ion Țiriac. Aerul fierbe, dar timpul trece în fugă, că așa e la dublu, publicul răsfirat îi încurajează mai mult pe Mergea și Bopanna, steaguri tricolore înfloresc ici-colo în tribună. Au plecat la drum 9 români pe tablourile principale, fete și băieți, simplu și dublu, unul dintre ei a ajuns pînă la ultima stație: finala. La fel cum s-a întîmplat anul trecut cu Simona Halep, în turneul Premier Mandatory al fetelor, sau cu Horia Tecău, în 2012, tot la dublu.

A văzut ultima minge!

Cu o zi în urmă, în semifinale, Florin și Rohan trecuseră cu 11-9, în supertie-break, de incomozii Granollers și Lopez. Acum s-a ajuns iar la 10-9, servește polonezul Matkowski, iar mingea ajunge cumva sub ochii lui Mergea, pe care, lipit de linia de fund, o vede ieșind afară. Ridică instantaneu brațele în aer și strigă de triumf! Arbitrul de linie rămăsese tăcut, dar cel de scaun, Damian Steiner, coboară și proclamă victoria acestei perechi care a început să joace efectiv împreună de numai o lună. Și iată unde a ajuns!

La primul titlu împreună. Unul extrem de important, muncit, presărat cu sudoare și emoții picante. Mai avuseseră o finală împreună, tot pe zgură, la Casablanca, pierdută, însă ce s-a pecetluit ieri e altceva. E urcarea într-o altă ligă, mai ales pentru Mergea, care străbate etapele în viteză. Pentru indian a fost a doua finală de Masters 1000 pe zgură, după Roma 2013, și prima cîștigată.

Start lansat

Au început finala abrupt, cu multă încredere, servind sigur și returnînd agresiv, ceea ce le-a adus două break-uri, unul chiar în start, celălalt în finalul actului capturat cu 6-2, în numai 23 de minute. Apoi, cum era probabil de așteptat, adversarii au reacționat, doi jucători de experiență, specialiști la dublu, care joacă însă și ei de puțină vreme împreună. S-au schimbat break-uri, s-a ajuns la tie-break, acolo Mergea și Bopanna au avut 4-1, dar au cedat cu 5-7, românul comițînd dublă greșeală ca ultim punct.

Finalul emoțiilor

Supertie-break-ul i-a dus la 6-0 în cîteva minute iuți, însă ar fi fost prea ușor parcă. Emoțiile au început să se strîngă, cerc de oțel peste încheieturi și peste frunți, s-a ajuns la 9-8 și minge de meci pentru Matkowski și Zimonjici, dar, pînă la urmă, acea ultimă minge a țopăit afară, sub ochii lui Florin, bucuria lui neregizată, soarele arzător, cea mai frumoasă duminică de pînă acum! Una pe care a descris-o așa în trei cuvinte: "Extraordinar, greu, frumos". Partenerul său a adăugat: "Încredere, noroc, pozitivism". Secretul unei victorii.

Nervii care au ținut

"Mi-e greu să descriu sentimentul pe care îl încerc acum. Știu doar că sînt foarte obosit, a fost o săptămînă lungă, cu multe emoții", spune Mergea la puține momente după încheierea finalei, după festivitatea de premiere la care a primit trofeul de la Ion Țiriac. "E prima finală de Masters 1000 pentru mine, cred că sîntem pe drumul cel bun. Am început foarte bine finala, apoi am avut șanse în tie-break, și în supertie-break am condus cu 6-0, apoi s-a complicat situația, ne-am ținut însă nervii, am știut ce avem de făcut", a conchis el. "Nu e surprinzător că am ajuns aici", a completat Bopanna, "am jucat bine toată săptămîna. Secretul nostru e că luptăm, credem și ne împingem unul pe altul în momentele grele".

247.560 €au primit Mergea și Bopanna pentru victoria de ieri

4 titluri de dubluare acum românul în palmare, Viena (2013), Vina del Mar, Hamburg (2014) și Madrid (2015)

Alți români în finale de turnee Masters
Andrei Pavel
2001 Montreal cîștigată
2003 Paris-Bercy pierdută
Horia Tecău
2012 Cincinnati cîștigată
2012 Madrid pierdută

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează