SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţă din Paris, de la Luminiţa Paul » Cît de aproape! Simona Halep, la 2 game-uri de trofeu şi la 2 minute de cea mai lungă finală feminină la Roland Garros din istorie

Articol de - Publicat duminica, 08 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 08 iunie 2014 09:22

Două game-uri i-au lipsit lui Halep pentru a cuceri titlul la Paris în faţa Mariei Şarapova! A fost însă 6-4, 6-7 (5), 6-4 pentru rusoaică, în cel mai dur ultim act major pe care l-a disputat în viaţa ei.

Simona priveşte în gol şi două boabe de lacrimi, mici cît grăunţele de orez, i se agaţă de gene. Zgura e încă fierbinte, poartă adînc săpate urmele paşilor ei şi ai Mariei. Timp de 3 ore şi două minute, cele două au ţinut o arenă şi o lume întreagă cu emoţiile adunate în gît, un amestec delicios de tensiune, suspans şi încîntare. Văzîndu-i tristeţea expusă de ecranul din interiorul arenei "Philippe-Chatrier", spectatorii încep să-i scandeze numele.

Imediat, un zîmbet înfloreşte pe chipul fetei în vîrstă de 22 de ani care şi-a pus sufletul, nervii şi dibăcia pe teren pentru a cîştiga primul ei titlu de Mare Şlem. În prima finală jucată. În faţa unei jucătoare care nu lasă nimic şi nu iartă. Dar zîmbetul durează puţin, e preludiul unui alt val de lacrimi, cald şi eliberator. Degetele se aşază peste ochi, ochii albaştri care hipnotizează mingea. E nevoie de asta, dar, pînă la urmă, tot zîmbetul triumfă.

Setul 1: o oră
A fost aproape cea mai lungă finală feminină din istoria Roland Garros-ului. În 1994, Steffi Graf şi Arantxa Sanchez Vicario jucaseră 3 ore şi 4 minute, fetele prezentului au fost la 2 minute de acest reper. Dar asta contează mai puţin: uriaşă, zgomotoasă, teribilă e intensitatea cu care s-a petrecut totul. Primul set a durat 59 de minute. Simona a făcut prima break-ul, dar Şarapova a răspuns cu o serie furioasă de 5 game-uri, timp în care a lovit iute şi aspru ca un pumn de chili împrăştiaţi de teren.

Halep a întrerup iureşul şi chiar s-a apropiat la 4-5, dar a fost, pînă la urmă, 6-4 pentru rusoaică. În ciuda echilibrului, Maria şi-a lăsat mai mult amprenta pe setul întîi, agresivitatea ei a fost evidentă şi dominatoare. La fel a pornit şi actul secund, urcînd la 2-0. Aproape oricine în locul Simonei ar fi cedat atunci. Şi-ar fi spus că a făcut destul, că adversara e mai tare, că nu există soluţii eficiente pentru a potoli uraganul. Nu şi Halep. Ea e din alt aluat.

Setul 2: Cînd crisparea a dispărut
Împotriva curentului, ea a făcut rebreak-ul şi, de acolo, multe s-au schimbat. Parcă de atunci diferenţa dintre cele două a devenit mică, infimă, aproape insesizabilă. Braţul Simonei a pierdut orice urmă de crispare, mingile s-au lungit, unghiurile au căpătat sens. Serviciul s-a limpezit şi el, în timp ce Maria împingea contorul dublelor greşeli. De două ori a servit românca pentru set, la 5-4 şi 6-5, de fiecare dată Şarapova a egalat. Era poate nevoie şi de un tie-break între cele două şi asta au primit.

La 4-2 pentru Şarapova, se schimbă terenurile, cu două guri de apă smulse din sticlă. La 5-3, poate se fac deja socoteli, cît de aproape e rusoaica de victorie. Un meci decent, două seturi bune, se putea mult mai rău. Cînd se face însă 6-5 pentru Halep, pumnii se încordează din nou. Iar cînd rusoaica trimite un lung de linie afară, tribuna explodează. Toată lumea e în picioare.

Setul 3: Meci pentru istorie
Se joacă set decisiv din nou în finala feminină după 13 ani, de la Capriati- Clijsters în 2001 nu mai fusese nevoie de actul al treilea pentru deciderea învingătoarei. Maria merge la vestiar, să schimbe rochia înmuiată în transpiraţie. A fost ieri o căldură umedă, apăsătoare la Paris. Aşteptarea o prinde pe Simona făcînd mişcări de stretching.

La reluare, încep cu două break-uri la rînd. Pac-pac, ce se va întîmpla? din nou Şarapova se desprinde, 4-2, dar Halep revine la 4-4 şi hrăneşte speranţe imense. Acolo însă se rupe totul, o minge poate modifica uneori foarte mult. Încă puţine minute şi se termină. 6-4 pentru rusoaică, "cea mai grea finală de Mare Şlem din viaţa mea", spune ea. Mai tîrziu, va spune că a fost cel mai greu meci din viaţa ei.

Probabil că aşa e. Se vede în lacrimile Simonei, două grăunţe de orez lichid care se prind de gene. Apoi vine zîmbetul. Cel care promite că acesta e doar începutul. Şi nu e nimeni pe lumea asta acum care să creadă altceva!

1.123.267 de dolari este premiul pe care l-a primit Simona Halep după finala pierdută în faţa Mariei Şarapova

31 de greşeli neforţate a făcut Halep în partida de ieri, în timp ce adversara sa a comis 52

20 de lovituri direct cîştigătoare a reuşit Simona ieri, în timp ce Maria a adunat 46

"Am plîns sub prosop cîteva minute, apoi am zîmbit. Mi-am spus că a fost prima mea finală de Mare Şlem, că trebuie să fiu fericită fiindcă am făcut tot ce am putut pe teren" (Simona Halep)

Traseul Simonei la Roland Garros 2014
Turul 1: Alisa Kleibanova 6-0, 6-2
Turul 2: Heather Watson 6-2, 6-4
Turul 3: Maria Teresa Torro Flor (Spa) 6-4, 6-0
"Optimi": Sloane Stephens (SUA, 15) 6-4, 6-3
"Sferturi": Svetlana Kuzneţova (Rus, 27) 6-2, 6-2
Semifinale: Andrea Petkovic (Ger, 28) 6-2, 7-6 (4)
Finală: Maria Şarapova (Rus, 7) 4-6, 7-6(5), 4-6

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
vladutz13
vladutz13  •  08 Iunie 2014, 21:42
Postat de steaua_blatista pe 08 Iunie 2014, 09:56

Luminita Paul,invatati sa recunoasteti superioritatea adversarului. S-a vazut pe tot parcursul meciului ca Sharapova a fost peste ea. Are multe de reglat si invatat. NU ataca la fileu !!! NU joca agresiv-atac !!! NU aaTEHNICA de lovire a mingii !!!! Al doilea serviciu e slab tare si etc.

De acord cu mare parte din ce spui.... dar nu are tehnica de lovire??? Scuza-ma, dar aici esti complet pe langa. Este mai tehnica decat Sharapova cand vine vorba de loviturile de forehand.... poate sa le varieze incredibil, in efect, inaltime, lungime.... La restul da, mai are mult de lucrat. Jocul la fileu poate fi foarte util pe zgura. Asta e, are timp un an sa invete.

dorui77
dorui77  •  08 Iunie 2014, 12:07

pai simona nu stie sa puna scurte nu poate sa taie mingea din rever alearga in spate sa loveasca l mingea care ii vine in fata nu face presiune pe arbitrru parca juca regina cu sluga etc are carente in joc nu joci diagonal cu cineva care te depaseste in alonja inaltime nu are variatie in joc doar sa joac tare poti castiga si cu 50 la ora doar plasind mingea.......

1349magus
1349magus  •  08 Iunie 2014, 11:27
Postat de claudiu120284 pe 08 Iunie 2014, 11:24

in mod normal ..... tre sa ajunga in finala fara prea mari probleme!!

Eu zic sa nu va asteptati la mare lucru de la turneul asta. Cred ca o sa-l trateze doar ca turneu pregatitor pentru Wimbledon. SImona joaca la alt nivel acum.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează