SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2019

SIMONA HALEP - ELINA SVITOLINA // VIDEO Analiza lui Courtney Nguyen, specialistul WTA Insider: cifrele impresionante și arma secretă din spatele parcursului de vis al lui Halep + comparația care ne dă fiori

Simona Halep la Wimbledon 2019 // foto: Guliver/Getty Images
Simona Halep la Wimbledon 2019 // foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat joi, 11 iulie 2019 13:35

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) - Elina Svitolina (24 de ani, 8 WTA), confruntarea stelară din semifinalele turneului de Grand Slam de la Wimbledon, a fost analizată pe site-ul WTA de specialiastul WTA Insider Courtney Nguyen, care a întors pe toate părțile contextul întâlnirii de azi.

  • Ziarista Courtney Nguyen scrie în secțiunea WTA Insider, lucrând în trecut pentru prestigioasa publicație Sports Illustrated.
  • Halep - Svitolina, în semifinalele Wimbledon 2019, se joacă azi, de la ora 15:00, pe Eurosport 2 și liveTEXT pe GSP.ro

Pentru prima oară după mult timp, Simona Halep și Elina Svitolina n-au venit la un turneu major cu prea mult zgomot. Svitolina încă se căuta pe sine după accidentarea la genunchi care i-a deraiat sezonul de zgură, în timp ce Halep, semifinalistă aici în 2014 și sfertfinalistă de două ori, a venit la Londra după un solid, dar dezamăgitor parcurs de apărare a titlului la Roland Garros, unde a pierdut repede, în sferturi, în două seturi, în fața jucătoarei de 17 ani Amanda Anisimova.

(...) Bucuroasă și sănătoasă, Halep și-a făcut loc în semifinale pierzând doar un set, dar, chiar și așa, traseul ei n-a fost lipsit de adversitate. În primul tur, contra lui Sasnovich, a fost condusă în primul set cu 2-5. Apoi, împotriva prietenei și compatrioatei Mihaela Buzărescu, s-a impus în trei seturi. Contra unei Victoria Azarenka în formă, Halep nu s-a panicat și a revenit după ce a fost condusă cu 1-3, adjudecându-și următoarele 12 game-uri. A gestionat apoi perfect enigma Coco Gauff, iar în final a stopat seria negativă contra lui Shuai Zhang în semifinale, unde a ieșit la suprafață dintr-o situație ingrată și a reușit să întoarcă meciul”. 

Serviciul, plusul Simonei Halep

Courtney Nguyen și-a continuat analiza, scoțând la iveală, cu cifre exacte, armele care au ajutat-o pe Simona Halep să aibă un parcurs atât de solid la Wimbldon. 

„2019 trebuia să fie un an «chill» pentru Halep, după cum ea a reiterat-o. Dorința ei a fost să scape de presiunea cu care a trăit timp de 4 ani, în perioada în care a câștigat primul Grand Slam și a urcat pe primul loc în lume. Interpretarea inițială a fost că Halep tinde să se relaxeze, dar ea nu și-a luat piciorul de pe pedala de accelerație și se bucură din plin de parcursul său aici.

(...) Cheile succesului din cele două săptămâni au fost tăria de caracter arătată și jocul ei la retur. Înainte de turneu, Halep avea un procentaj de 41,8% al mingilor câștigate la retur în acest sezon, o scădere considerabilă față de 49,6 în 2018. Aici, la Wimbledon, e singura dintre cele 4 semifinaliste care a câștigat peste 50% din jocurile de la retur. De asemenea, e pe primul loc la procentajul punctelor câștigate pe serviciul doi al adversarelor, având 61% procent de reușită.

Și, în ciuda serviciului său doi de obicei atacabil, Simona domină și topul punctelor jucate cu al dooilea serviciu, 55% în cele 5 meciuri de până acum”, spune Courtney Nguyen. 

Specialistul WTA Insider insistă apoi să demonteze mitul conform căruia Simona Halep ar fi o jucătoare modestă de iarbă. 

Într-adevăr, problemele Simonei pe iarbă au fost exagerate. Chiar dacă a admis că se simte mai puțin confortabil pe gazon, Halep a câștigat un titlu pe iarbă, la s'Hertogenbosch, în 2013, având apoi apariții constante în sferturile de finală ale turneelor disputate pe iarbă. În ultimii trei ani, Halep a pierdut la Wimbledon în fața unor jucătoare grozave de iarbă: Su-Wei-Hsieh, Johanna Konta și Angelique Kerber”.

Halep are experiența, Svitolina e elementul surpriză 

Courtney Nguyen își continuă analiza, reflectând asupra detaliilor care ar putea face diferența în meciul de azi.

Dacă Halep e ușor avantajată de experiența superioară în fazele avansate ale turneelor de Mare Șlem, Svitolina poate fi din nou elementul surpriză care să răstoarne toate calculele, așa cum s-a întâmplat la Turneul Campioanelor de anul trecut. 

„Când vine vorba de experiență, Halep are avantajul în fața Svitolinei, care se confruntă cu prima ei semifinală într-un turneu major.

Totuși, menținâdu-și așteptările la un nivel scăzut și mergând pe sub radar pare să o ajute pe Svitolina. Circumstanțele sunt similare cu cele de anul trecut, când a ajuns la Turneul Campioanelor de la Singapore fără să mai fi câștigat în fața unei jucătoare de TOP 50 august, sfârșind prin a câștiga acolo cel mai important titlu al carierei.

Svitolina a fost puternică în ultimele două săptămâni prin prisma forței sale, dar și-a surprins adversarele și cu neobositele sale lovituri de pe fundul terenului”, a fost analiza lui Courtney Nguyen, publicată pe site-ul oficial al WTA.

 Vezi și: SIMONA HALEP - ELINA SVITOLINA // Ce e nou la Simona » Detaliul inedit care a ajutat-o în parcursul excelent la Wimbledon

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează