SPORTURI  »  TENIS  »  REACȚIE

CTP, devastator cu Rafael Nadal: „Nici să nu-l văd la față! De ce? De ce? Cum să facă așa ceva?”

Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Articol de - Publicat vineri, 19 ianuarie 2024 15:20 / Actualizat vineri, 19 ianuarie 2024 18:33

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (67 de ani) a comentat vestea că Rafael Nadal (37) a devenit ambasador al tenisului din Arabia Saudită.

Acordul cu saudiții presupune ca multiplul campion de Grand Slam să promoveze tenisul din Arabia Saudită și să deschidă o academie de tenis în țara din Orientul Mijlociu.

„Oriunde privești în Arabia Saudită, vezi creștere și progres. Sunt entuziasmat să fac parte din acest proces”, a comentat Nadal.

Acord Horațiu Moldovan - Atletico Madrid! Cifrele colosale ale contractului
MERCATO
Acord Horațiu Moldovan - Atletico Madrid! Cifrele colosale ale contractului

Gazetarul CTP a rămas cu un gust amar în urma veștii. Asta deși de-a lungul anilor a fost un admirator declarat al lui Nadal și chiar afirmase pentru GSP.ro că „dacă luăm în considerare doar criteriul psihic, Nadal este cel mai mare jucător din toate timpurile”.

Reacția lui Cristian Tudor Popescu, după ce Rafael Nadal a devenit ambasador al tenisului din Arabia Saudită

„«Fă și tu ca mine: scuipă! O să-ți treacă greața și o să rămâi cu acea cocleală specifică pe care numai câțiva o pot simți: dezgustul de semioameni». Asta-i scria Caragiale lui Mihail Dragomirescu. 

Sfatul e bun, dar n-aș avea destulă salivă nici măcar pentru Șoșoacă și Simion, darmite pentru tot bestiarul politic. Așa că, pentru a-mi învinge greața, tot scriind despre semioameni, păstrez în colțuri ferite ale minții niște oameni pe care îi cred întregi.

Grozanic este când unul dintre puținii mei «zei» morali mă lovește în moalele capului. L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis. Citind că a acceptat să fie ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită, m-am simțit minute în șir ca într-un avion cu luminile stinse, pe cale de a se prăbuși. Într-un târziu am început să raționez, acum dând cu capul într-un zid.

De ce? De ce? Cum să facă așa ceva? Murea de foame Rafa? A câștigat cinstit sute de milioane, poate miliardul, muncind ca un ocnaș, ca niciun alt jucător, lezându-și corpul, concentrându-și psihicul pe tenis până la niveluri de-a dreptul dureroase pentru un om obișnuit.

Nu l-am văzut niciodată altfel decât drept, altfel decât fair-play față de adversari, arbitri, public. Îi citeam pe față o sinceritate, un bun-simț, o inocență aproape copilărească.

Ambasador al cui? Ambasador al celor ce condamnă la zeci de ani de închisoare puținele activiste saudite care încearcă să apere drepturile femeilor de a nu fi considerate subființe sau pe cei care se fac vinovați de a posta pe twitter și a se asocia în grupuri de prieteni? Ambasador al celor care exploatează la negru, până la sânge, muncitorii imigranți?”, este prima parte a textului-revoltă scris de CTP.

CTP: „Nu i-am văzut fața lui Rafael Nadal când spune ce-a spus. Și nici nu vreau s-o văd”

„În octombrie 2022, 10 egipteni, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost deținuți 16 luni fără a fi judecați, fiind apoi condamnați la mai mult de 10 ani de temniță. Pentru că au organizat o celebrare tradițională egipteană în comunitatea lor.

Așa-numita Curte Specială Criminală chiar asta face, crime: trimite la eșafod, inclusiv minori, după procese în care n-au nicio șansă. Pe 12 martie 2022, 81 de cetățeni saudiți și străini au fost executați în masă.

Printre crimele enumerate în rechizitoriu, «rupturi provocate țesutului social și coeziunii naționale» și «participarea și incitarea la proteste». 41 dintre cei executați erau membri ai minorității religioase Shi`a. În detenție, aceștia au fost supuși torturilor pentru a-și «mărturisi» crimele.

CTP, devastator cu Rafael Nadal: „Nici să nu-l văd la față! De ce? De ce? Cum să facă așa ceva?”
Rafael Nadal, în stânga, a devenit ambasador al tenisului din Arabia Saudită

Și cum l-aș putea uita pe jurnalistul Jamal Khashoggi, căsăpit pur și simplu în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru articolele sale critice la adresa regimului prințului Mohamed bin Salman.

Și Nadal, mare este Allah, declară: «Oriunde te uiți în Arabia Saudită, poți vedea creștere și progres, iar eu sunt încântat să fac parte din asta. Vreau să ajut sportul din întreaga lume să se dezvolte, iar în Arabia Saudită există un potențial real».

Deci, din toată planeta, Nadal nu a ales Tunisia lui Ons Jabeur, sau Egiptul lui Mayar Sherif, sau, eu știu, Bangladesh, ca să-și deschidă acolo o Academie de Tenis, preferă Arabia Saudită, cu al ei «potențial real» de trilioane de euro și mii de oameni hăituiți și uciși...

Nu i-am văzut fața lui Rafael Nadal când spune ce-a spus. Și nici nu vreau s-o văd”, a încheiat gazetarul.

Arabia Saudită are o ofensivă total în sport

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman (cunoscut în mod obișnuit sub numele de „MBS”), a devenit mai cunoscut lumii largi atunci când a fost acuzat că a ordonat uciderea brutală a jurnalistului critic Jamal Khashoggi, în 2018. 

MBS a negat amestecul în oribilul asasinat. Însă regimul saudit era deja ținta criticilor pentru abuzurile asupra drepturilor omului, pentru restricționarea drepturilor femeilor, ale comunității LGBT, pentru persecutarea disidenților. MBS, a explicat Simon Chadwick, înțelege că sportul are capacitatea de a fi un instrument politic necesar pentru viitorul pe termen lung al statului din Golf.

MBS înțelege că sportul are capacitatea de a fi un instrument politic necesar pentru viitorul pe termen lung al statului din Golf. Aspectul economic este și el important. Deși Arabia Saudită dispune de o bogăție imensă (fondul său suveran are active în valoare de peste 600 de miliarde de dolari SUA) o mare parte din aceasta provine din petrol și gaze. Totul despre cum se folosește Arabia Saudită de sport ca să își curețe imaginea, aici. 

CTP, devastator cu Rafael Nadal: „Nici să nu-l văd la față! De ce? De ce? Cum să facă așa ceva?”
Mohammed bin Salman

Nadal a fost criticat dur și în Spania

Vestea nu a fost pe placul jurnaliștilor spanioli, care l-au criticat pe Nadal pentru faptul că a devenit ambasador al tenisului în Arabia Saudită. 

Jurnalistul Albert Ortega nu l-a menajat pe Nadal pentru decizia luată: „Arabia Saudită a executat 81 de persoane într-o zi, o femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru proteste. Femeile sunt discriminate, ateismul și schimbarea orientării sexuale sunt interzise, iar Nadal s-a vândut Arabiei Saudite, este dezgustător.” Arabia Saudită se implică din ce în ce mai mult în tenis. Anul trecut, saudiții au organizat partide demonstrative între jucătorii de top. Novak Djokovic (36 de ani, 1 ATP) a jucat împotriva lui Carlos Alcaraz (20 de ani, 2 ATP).

VIDEO. Rafael Nadal își deschide academie de tenis în Arabia Saudită

Mai multe știri din tenis:

Ilie Năstase o pune în gardă pe Simona Halep: „Nu ar trebui să riște! Poate îi enervează pe cei de la TAS”
HALEP, SUSPENDATĂ
Ilie Năstase o pune în gardă pe Simona Halep: „Nu ar trebui să riște! Poate îi enervează pe cei de la TAS”
A fost învinsă de numărul 1 mondial la Australian Open și și-a anunțat retragerea din tenis! „O surpriză pentru noi toți”
AUSTRALIAN OPEN
A fost învinsă de numărul 1 mondial la Australian Open și și-a anunțat retragerea din tenis! „O surpriză pentru noi toți”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (59)
267890
267890  •  21 Ianuarie 2024, 14:12

Complet aiurea. La criteriul psihic Nole e de departe cel mai tare. Iar la criteriul cinste, Nadal a trișat la greu (amintiți-vă de "celebrele" injecții), cu sprijinul ATP, ITIA, WADA, cel puțin in ultimii ani cănd nu suporta că Nole îl depășește în clasamente

danglumetu
danglumetu  •  20 Ianuarie 2024, 20:49

jale mare, moralistul mapamondului i-a luat in colimator pe djokovici si nadal si se da cu capul de pereti de disperare ca astia doi au comis abateri de la asteptarile lui! ce sa zici, mai mult te umfla risul de cum ii cearta, le da asta sugestii de comportament celor doi de parca i s-ar adresa lui simion sau ciolacu! rau e sa nu realizezi cind esti ridicol! in schimb a facut o obsesie pentru alicia parks, marea speranta la 25 de ani de pe locul 100 care a cistigat doua ghemuri incurcate cu coco gauff! cred ca o priveste mai mult din spate, asa chiar ca e interesanta!

viola_sempre
viola_sempre  •  20 Ianuarie 2024, 13:24

Ce cauta aces*** ce il califica sa vorbeasca despre sport, sportivi, campioni? Individul nu a fost sportiv de performanta sau antrenor, nu a fost nici jurnalist sportiv, e un nimeni, un necalificat cand vine vorba de sport. Credeam ca dupa ce scapam de Tolontan scapam si de securistii lui, dar acest *** continua sa-si verse laturile intr-un ziar de sport. Locul lui e unde era acum mai bine de 30 de ani cand era paj la curtea ”regelui” Iliescu si lauda realizarile FSN-ului, dupa care ii felicita pe mineri pentru ”inaltul lor spirit civic”. Anii au trecut, iar cei care il dirijeaza pe acest CTP cu niste sfori invizibile, papusarii scheletului, au schimbat tabara, dar au ramas la fel de perversi si mizerabili

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (59)
Comentează