SPORTURI  »  TENIS  »  DAVIS CUP

DAVIS CUP // Tulburătoarea săptămână a lui Roberto Bautista: sâmbătă și-a înmormântat tatăl, duminică a purtat Spania spre victorie » Nadal, în lacrimi: „Un exemplu pentru tot restul vieții mele”

Articol de - Publicat luni, 25 noiembrie 2019 13:58

DAVIS CUP // Prima ediție din noul format al Cupei Davis și-a consumat duminică, la Madrid, poate cel mai emoționant moment petrecut în tenis în ultima vreme. 

Roberto Bautista Agut, 31 de ani, locul 9 ATP, jucătorul care și-a pierdut tatăl săptămâna trecută, a revenit pe teren și a purtat Spania spre victorie, oferind o emoționantă lecție de sacrificiu, devotament și pasiune fără limite.  

Joi, Roberto părăsise echipa Spaniei, proaspăt ajunsă în sferturi. El tocmai aflase că Ximo, tatăl său, grav bolnav în urma unui accident suferit în 2016, încetase din viață.  

Rămas fără ambii părinți

O nouă suferință în familia lui Bautista, la 18 luni după ce acesta își pierduse și mama. Totul venind cu doar câteva zile înaintea nunții sale cu logodnica Ana Bodí Tortosa. 

Pentru cei care nu-l cunosc prea bine, Bautista nu reprezintă tocmai modelul starului contemporan. Personalitate destul de introvertită, fără să iasă în evidență prin exteriorizări sau gesturi controversate pe teren, Bautista și-a construit o altfel de imagine în tenis. Una dominată de dăruirea, rezistența și bunul simț cu care a tratat fiecare meci al unei cariere construite cu multă sudoare, așa cum se întâmplă în cazul multor iberici.

Exact această rețetă l-a propulsat pe Bautista printre cei mai buni jucători ai lumii: acesta se află pe locul 9, cea mai bună clasare a unei cariere în care a strâns 9 titluri. În 2019, a ajuns până în semifinalele de la Wimbledon, unde a fost oprit de Djokovic.  

Revenirea care rămâne în istorie 

Poate tocmai componentele de mai sus l-au determinat pe Roberto să revină în echipa de Davis Cup a Spaniei, la doar o zi după ce își condusese părintele pe ultimul drum. 

Împreună cu căpitanul Sergi Bruguera și restul echipei iberice, Bautista a găsit firească decizia de a intra pe teren în finala contra Canadei, într-o încercare de a lua lucrurile exact de unde le lăsase la mijlocul săptămânii.  

Bautista și-a stăpânit emoțiile cu brio și a adus primul punct Spaniei în finală, după un meci gestionat excelent contra lui Felix Auger-Aliassime, pe care l-a învins în două seturi muncite, 7-6, 6-3.  

După ce Nadal a reușit victoria decisivă cu Denis Shapovalov, Bautista a ținut un discurs emoționant în fața colegilor săi, speech în care a avut puterea să presare și o glumă: „Felicitări întregii echipe pentru tot efortul depus. Felicitări jucătorilor, în special lui Rafa, a avut o săptămână incredibilă.

Am jucat multe meciuri, am mers mereu la culcare la 02:00-03:00 dimineața, dar asta e doar pentru că suntem spanioli”.  

„Un exemplu pentru tot restul vieții mele” 

Vorbele lui Bautista Agut l-au înduioșat pe Nadal, surprins de camerele TV cu ochii în lacrimi în timpul discursului lui Bautista, jucător cu care are o relație strânsă. La unul dintre interviurile ulterioare, Rafa s-a înclinat în fața eforturilor lui Bautista: 

„Am câștigat toate cele opt meciuri pe care le-am jucat săptămâna aceasta, dar persoana cu adevărat vitală a fost Roberto. Pentru mine, ceea ce a făcut a fost aproape inuman. 

Nu știu cum să explic mai bine. Tatăl lui a murit, a trebuit să plece, apoi s-a întors alături de noi. Ce a făcut va fi un exemplu pentru mine pentru tot restul vieții mele”, a spus Nadal în presa din Spania. 

Vezi și: 

OPINIE // Luminița Paul, despre efortul supraomenesc al lui Rafa Nadal din Cupa Davis: „Pentru pasiune, talent și dăruire. Și pentru că nu cedează niciodată”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (1)
burgman
burgman  •  25 Noiembrie 2019, 19:37

Unul dintre cele mai frumoase exemple din sport!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează