SPORTURI  »  TENIS  »  DECIZIE

Accidentare sau motive financiare? » Agentul lui Rafael Nadal lămurește de ce spaniolul nu merge la Acapulco

Rafael Nadal la Acapulco 2020, cu trofeul în formă de pară Foto Imago Images
Rafael Nadal la Acapulco 2020, cu trofeul în formă de pară Foto Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 27 februarie 2021 16:05 / Actualizat sambata, 27 februarie 2021 16:16

Numărul 2 ATP a anunțat că nu-și va apăra titlul cucerit anul trecut în Mexic, durerile la spate încă fiind prezente. Directorul concursului a adus însă în discuție și garanția pe care organizatorii o oferă jucătorilor de top

Rafa Nadal are o legătură sportivă și emoțională specială cu turneul de la Acapulco, pe care l-a câștigat de trei ori, 2005, 2013 și 2020, disputând încă o finală, 2017. Anul acesta însă, ibericul a decis să nu ia parte la concursul de categorie ATP 500, care din 2014 a schimbat suprafața din zgură în hard. ”Regret imens că nu pot lua parte la Acapulco 2021. Este un an dificil pentru toți și în starea mea actuală de sănătate, cu problema la spate, mi-e imposibil să fac o călătorie atât de lungă”, a scris Rafa pe conturile sale de socializare. „Mă încântă Acapulco, am jucat în ultimii ani, dar acum nu este posibil. Să sperăm că va fi în 2022!”, a conchis numărul 2 mondial.

Raúl Zurutza, directorul turneului programat începând cu 15 martie, a adus însă în discuție și un alt posibil motiv al reticenței lui Nadal. Din cauza pandemiei cu noul coronavirus, bugetul din acest an al competiției a fost micșorat, ceea ce a condus la decizii dificile, dar necesare. În plus, reducerea numărului spectatorilor și necesitatea implementării bulei sanitare pentru jucători și staff a complicat și mai mult situația. 

„Discuția a fost deschisă, nu există bani”

„Relația cu Carlos Costa este foarte bună, discuția a fost deschisă, dar realitatea este că nu există bani disponibili”, a spus Zurutza pentru Excelsior, referindu-se la agentul lui Rafa și la garanția pe care turneelor o oferă jucătorilor de top pentru prezența la eveniment. „Bugetul de anul acesta este supermegalimitat, așa că am decis să investim în cei pe care putem să-i aducem”. 

5 participărila Acapulco are Rafael Nadal, două în perioada cât s-a jucat pe zgură și trei pe hard

Costa neagă însă ferm varianta absenței din motive financiare. „Rafa a decis să nu participe anul acesta la Acapulco pur și simplu din cauza stării lui actuale de sănătate, a calendarului și a dificultății pe care o presupune o călătorie lungă în situația mondială în care ne aflăm”, a punctat agentul ibericului. 

”După cum se știe, s-a întors de la Australian Open cu probleme la spate, încă se recuperează. Din acest motiv nu va merge nici la Rotterdam, unde era înscris. După ce s-a aflat de suspendarea turneului de la Indian Wells și întârzierea datelor de disputare ale celui din Mexic, s-a hotărât să nu facă drumul până la Acapulco”, a adăugat Costa.

„Restul programului din săptămânile care urmează se va contura odată ce Rafa se va recupera după problemele de la spate. Sper că e clar și în afara oricărui dubiu că absența de la Acapulco nu este legată de un dezacord cu organizatorii” - Carlos Costa, agentul lui Rafael Nadal

Între 500.000 și un milion de dolari

De-a lungul timpului, s-a speculat că un tenisman de talia lui Rafa ar primi între 500.000 și un milion de dolari pentru participarea într-un turneu care nu intră între cele obligatorii pe parcursul unui sezon, adică din categoria ATP 500 și ATP 250. La ediția actuală, Abierto Mexicano de Tenis contează însă pe trei jucători dintre primii 10 în lume, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas și Diego Schwartzman. 

Accidentare sau motive financiare? » Agentul lui Rafael Nadal lămurește de ce spaniolul nu merge la Acapulco

De altfel, germanul a fost primul care și-a confirmat prezența, el având un contract semnat cu organizatorii, după cum a confirmat Raúl Zurutza. „Ieșea mai scump să-l anulăm decât să plătim. Și ceilalți patru-cinci cu taxă de apariție au reacționat bine, exigențele lor economice au scăzut față de cele obișnuite”, a precizat directorul turneului.

Premii totale reduse la Acapulco

Situația mondială actuală a lăsat o amprentă apăsată asupra sportului, implicit a tenisului. De aceea, ATP a oferit organizatorilor turneelor de categorie mai mică opțiunea de a pune la bătaie premii mai mici decât la edițiile anterioare. Cei de la Acapulco au îmbrățișat cu ușurare această variantă, iar în 2021 vor avea o bursă totală a concursului de 1,2 milioane de dolari în loc de 2 milioane, cât a fost la ediția anterioară.

Citește și alte știri din tenis:

Momente incredibile pe terenul de tenis! A izbucnit în timpul meciului: „Ești slab, zero, un jucător de rahat!”

Naomi Osaka, de nerecunoscut! Schimbare incredibilă de look pentru japoneza învingătoare la Australian Open

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ray51
ray51  •  01 Martie 2021, 09:23

Premiile se reduc susbstantial. Munca este platita catastrofic de putin. Guvernele lumii risipesc miliarde pe vaccinuri. Datorita unor '***' 7,5 miliarde platesc cu viata. ORIBIL!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează