SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

De ce Roger Federer ar putea să schimbe azi tradiţia meciurilor cu Rafael Nadal

Roger Federer are un serviciu excelent în acest Australian Open, foto: reuters +1   FOTO
Roger Federer are un serviciu excelent în acest Australian Open, foto: reuters

Articol de - Publicat joi, 23 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 24 ianuarie 2014 09:53

Elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal se vor întîlni pe a 33-a oară în carieră, însă această semifinală de Australian Open ar putea însemna mai mult decît o şansă la un nou titlu de Grand Slam. Rivalitatea dintre cei doi, considerată de mulţi specialişti drept cea mai mare din istoria tenisului, îşi va consuma un nou episod azi de la ora 10:30, pe Eurosport.

La prima vedere, sînt cifrele. Este cea de-a 11-a semifinală consecutivă de Australian Open în care Roger Federer va fi prezent, elveţianul adjudecîndu-şi de-a lungul timpul 4 titluri la Antipozi. În acelaşi timp, elveţianul nu a mai trecut de Nemesis-ul spaniol într-un Grand Slam de 7 ani, de la finala de la Wimbledon 2007, şi palmaresul duelurilor dintre cei doi este înclinat serios către adversar.

Nadal conduce cu 22-10 în întîlnirile directe, iar două dintre aceste victorii au venit la Australian Open, într-o finală cu lacrimi şi o semifinală. Pe hard, toreadorul este distanţat la 8-6. Dacă ai început să te uiţi la tenis de doi ani, ecartul statistic pare unul care nu lasă loc de dubii. De ce meciul de mîine ar curge într-o direcţie diferită?

Aici intervin variabilele. Federer are o nouă rachetă, un nou antrenor, pe suedezul Stefan Edberg, şi o nouă predispoziţie la efort. Conform declaraţiilor de la conferinţa de presă, elveţianul în vîrstă de 32 de ani are şi o nouă atitudine, mai ales după ce a reuşit să îl elimine pe britanicul Andy Murray: "Am simţit din plin că mi-am revenit psihic. Abia aştept să văd ce spune Stefan despre meciul cu Rafa, mai ales că am discutat despre el de cînd am stabilit colaborarea. A spus că are nişte idei destul de bune".

Federer pare remontat, dar are nevoie de o victorie contra lui Nadal pentru a termina o secetă de aproape 2 ani în turneele de Grand Slam. Influenţa lui Edberg s-a făcut simţită din primele tururi, acolo unde elveţianul a arătat siguranţă pe propriul serviciu şi o agresivitate la fileu ce a adus aminte de anii '90.

De cealaltă parte a plasei, Nadal a repetat în gînd mişcările pe care trebuie să le facă împotriva lui Federer, după ce a încheiat parcursul lui Grigor Dimitrov în sferturile de finală. Dimitrov, supranumit "baby Federer", are un joc similar cu al elveţianului şi s-a asigurat că Nadal stă 4 seturi pe teren şi că munceşte din plin pentru a trece mai departe.

Dar spaniolul de 27 de ani are şi unele probleme. Fotoreporterii prezenţi la Antipozi au reuşit să surprindă rănile adînci pe care racheta i le-a provocat în palma stîngă, iar la conferinţa de presă, Rafa a mărturisit că "mă jenează atunci cînd servesc, fiindcă bandajul de la mînă mă poate face să nu simt racheta cum trebuie. E o problemă de coordonare şi mă poate costa".

Lupta dintre Roger Federer şi Rafael Nadal nu este doar una de supravieţuire în turneu, cît şi de anihilare a adversarului. În cursa pentru titlul de "jucătorul cu cele mai multe trofee de Grand Slam", pentru Federer (17) e la fel de important să se califice în finală, cît şi să se asigure că Nadal (13) nu are vreo şansă să muşte din trofeu.

Cînd se vor întîlni la fileu, înainte să îşi spună banalităţile de rigoare, Federer şi Nadal vor fi acumulat suficiente informaţii despre noile spărturi în armura adversarului. Apoi, informaţiile se vor metamorfoza în tehnică şi tactică, iar noi vom avea un nou meci numai bun de scos pe DVD şi predat în şcolile sportului alb.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (33)
catalin_cj
catalin_cj  •  24 Ianuarie 2014, 15:13
Postat de handbaltotal pe 23 Ianuarie 2014, 21:52

Jocul plicticos si elegant inseamna TENIS. Djokovic si Nadal sunt jucatori de tenis buni dar niciodata nu se vor ridica la nivelul lui Federer.

aiureli. nadal il va intrece la numarul de GS castigate. si federer tot plictisitor va juca. oricum s-a vazut si astazi diferenta

saviola2_8
saviola2_8  •  24 Ianuarie 2014, 13:18

bye bye roger! bravo rafa, superb meci.

saviola2_8
saviola2_8  •  24 Ianuarie 2014, 12:47

2-0 la seturi vamos rafa, the king!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează