SPORTURI  »  TENIS  »  REACȚIE

Decizie sub lupă >> De la gafă greu de prevăzut la nivelul său la lanț de momente nefericite, descalificarea lui Djokovic e justificată

Novak Djokovic și oficialii de la US Open în așteptarea deciziei
Novak Djokovic și oficialii de la US Open în așteptarea deciziei

Articol de - Publicat marti, 08 septembrie 2020 15:22 / Actualizat marti, 08 septembrie 2020 15:22

Ieșirea abruptă de la US Open a lui Novak Djokovici e analizată și cântărită de câteva voci distincte din universul tenisului românesc

Duminică seară, ediția 2020 a turneului de Mare Șlem de la New York s-a încheiat de formă bruscă pentru favoritul principal și liderul ATP, Novak Djokovic. În partida de pe Arena Arthur Ashe din „optimi” contra lui Pablo Carreno Busta, sârbul a reacționat imprudent după ce spaniolul a făcut break și a preluat conducerea cu 6-5. Atât de imprudent încât a lovit neglijent o minge spre partea din spate a terenului, iar aceasta a lovit o arbitră de linie chiar în gât!

Oficialul s-a prăbușit, respirând greu, Nole s-a grăbit să vadă ce se întâmplă, apoi a urmat o discuție largă la fileu între el, supervizorul Andreas Egli și arbitrul turneului, Soeren Friemel. Decizia a fost drastică, desprinsă direct din regulament: descalificare! Djokovic a părăsit terenul cu capul plecat, iar mai târziu a oferit o declarație în care își cerea scuze pentru nefericitul episod. Cele întâmplate și decizia luată sunt dezbătute mai jos special pentru Gazetă din patru puncte de vedere autohtone. 

JUCĂTOR: „Nu te joci cu asta"

Victor Hănescu, fost numărul 26 ATP, spune că la nivelul său, Djokovic nu avea voie să facă asemenea gafă

„Din ce am văzut, mi se pare justificată decizia, chiar dacă nu a existat intenție evidentă", începe Hane. „Părerea mea e că la nivelul acesta, cum e Djokovic, nu ai voie să faci o astfel de gafă. Probabil că dacă o lovea în picior, ar fi scăpat cu un avertisment sau o amendă, dar a fost totuși o lovitură directă în gât. N-a fost nici cea mai tare, dar nici cea mai ușoară, însă nu te joci cu asta. Au penalizat gestul pe care nu ai voie să îl faci. Până la urmă, la un futures, la un challenger, era mai acceptabil, dar la nivelul lui nu avea voie", punctează Victor.

Decizie sub lupă >> De la gafă greu de prevăzut la nivelul său la lanț de momente nefericite, descalificarea lui Djokovic e justificată
Novak Djokovic în timpul meciului din „optimi” Foto Darren Carroll/USTA

El nu are impresia că sârbul ar fi vânat de autoritățile tenisului. „Nu cred că i se plătesc polițe, a fost o decizie de moment, de arbitru principal, îl cunosc pe Soeren Friemel, e un om supercorect. Pe Terenul Central, filmat, penalizare clară. Au pățit-o și alții, nu au vrut, dar au trebuit să își asume consecințele. Dacă înjura, dacă strica racheta, era altceva", spune Hănescu, care evaluează astfel anul de pînă acum al lui Novak: „A început foarte solid, aproape de nivelul maxim, cred că ar fi avut și șanse să câștige și la US Open". 

„Oricine ar fi fost în locul lui, ar fi fost aceeași decizie, regulile sunt foarte stricte. Nu avea cum să scape" - Victor Hănescu

ANTRENOR: „O înlănțuire de momente nefericite"

Marius Comănescu crede că Djokovic a avut ghinion duminică seară și semnalează faptul că sârbul și-a asumat greșeala, una „clar neintenționată"

Nu sunt un fan al gesturilor acestea nesportive, dar cred că a fost așa, o înlănțuire de momente nefericite, care puteau să iasă un pic altfel și nu am fi avut descalificarea aceasta. Dacă mingea o lovea în picior... nu mai vorbim dacă nu o lovea deloc. Nu s-a uitat, a aruncat mingea aceea cu spatele", descrie secvența Marius Comănescu, antrenorul Irinei Bara, care a lucrat în trecut cu Irina Begu și Sorana Cîrstea. 

„Un pic de frustrare a fost, clar. Jucătorii mai fac așa, mai trimit spre copiii de mingi. Din păcate, pe traiectorie a fost respectiva arbitră de linie, care nici nu-și închipuia că se va întâmpla așa ceva, altfel nu văd cum nu te ferești, nu pui măcar mâna. Săraca femeie s-a prăbușit și a acuzat acea lovitură, probabil și din cauza surprizei, gâtul e o zonă sensibilă, clar", adaugă el. „Nu sunt fan Djokovic, nu am de ce să-l scuz, dar cred că a fost pur și simplu ghinion. El și-a asumat greșeala, am mai văzut genul acesta de erori, din punctul meu de vedere clar neintenționată", spune tehnicianul.

Comănescu nu crede că oficialii l-au taxat pe sârb ca urmare a recentelor lui acțiuni care afectează autoritatea ATP. „Prilejul l-a oferit el și nimeni altcineva. Mai degrabă decât asta, știu întâmplări de la Grand Slam-uri, când jucătorii și oficialii s-au strâns acolo și după aceea el a pus un pic de presiune pe oficiali în numele jucătorilor, asta ar putea fi o chestie pe care ei să o țină în minte. Dar dacă nu dădea mingea nu se întâmpla nimic", dezvăluie antrenorul. 

MEDIC: „Putea fi urât de tot"

Sorin Popescu, fost medic al echipelor de Cupa Fed și Cupa Davis ale României, subliniază că mingea a nimerit într-o zonă foarte delicată

Inițial, lumea s-a întrebat de ce arbitra s-a prăbușit, ținându-se cu mâna de gât. Părea că a fost o lovitură ușoară, banală. „Acolo este o zonă foarte sensibilă, reflexogenă, cum e și plexul solar. Glomusul carotidian este o umflătură mică, o terminație nervoasă complexă, ca un senzor. O zonă care controlează practic ritmul cardiac", explică medicul. 

Dacă ar fi fost o lovitură mai puternică? "Putea fi urât de tot", spune Popescu, care își amintește un episod de la turneul ATP găzduit mulți ani de București. "Jucau Trifu cu Pavel la dublu pe Central, era seara târziu, doar eu mai rămăsesem pe aici. Dintr-odată, Gabi a primit o minge în plexul solar. Cât e de mare, s-a întins pe jos, a acuzat lovitura! Am sărit imediat lângă el. Și-a revenit, dar a fost șoc", descrie el acel moment. „Din unghiul de filmare inițial nu s-a văzut, camera de la fileu nu a prins, dar a fost destul de puternică mingea", adaugă, revenind la Djokovic. „A realizat apoi și de aceea s-a întors". 

Decizie sub lupă >> De la gafă greu de prevăzut la nivelul său la lanț de momente nefericite, descalificarea lui Djokovic e justificată
Arbitra de linie Laura Clark acuzând șocul loviturii, iar Nole stând alături de ea

PRESĂ: Decizie corectă vs exagerare publică

Acestea sunt părerile nuanțate formulate de Dragoș Suciu și Cristian Mîndru, doi dintre jurnaliștii specializați pe tenis de la noi

„Fără puncte, fără glorie, fără un Grand Slam ce părea la îndemână. Regulamentar, decizia de a-l descalifica este 100% corectă, nici nu poate fi vorba despre nume sau despre scenă. Restul sunt doar discuții și păreri", crede Dragoș Suciu, comentator tv la Eurosport și DigiSport. „Paradoxal, Nole ar putea să nu termine pe locul 1 un sezon în care e posibil să nu piardă vreun meci pe teren. Asta dacă va urma și o suspendare, ceea ce este destul de probabil", adaugă el.

„Am văzut și revăzut imaginile care observ că șochează o planetă. Tenisul trebuie să rămână alb și regulamentul e clar" e de acord Cristian Mîndru – jurnalist TVR și comentator tv la DigiSport. „Dar la fel ca în episodul Adria Tour, Nole nu merita acest linșaj mediatic pornit de unii pe rețelele de socializare. A fost un moment pe care-l vedem des în tenis (ca un jucător să trimită mingea rămasă în buzunar spre margine la final de game) și care s-a sfârșit foarte prost pentru sârb. Un gest însă lipsit de orice intenție necurată", explică ziaristul, completând: „Până să văd imaginile, din citirea unor postari pe net și a unor titluri de pe site-uri am crezut inițial că Nole a omorât pe cineva. Goana după senzațional ucide și ultima fărâmă de adevăr...". 

Suficient de puternic mental

Decizie sub lupă >> De la gafă greu de prevăzut la nivelul său la lanț de momente nefericite, descalificarea lui Djokovic e justificată
Novak Djokovic are trei titluri în palmares la US Open, 2011, 2015, 2018 Foto Darren Carroll/USTA

Va depăși Nole din punct de vedere psihologic această încercare? „Sigur că nu este un moment favorabil pentru el și fanii lui, un pic îl va afecta, dar din câte știu este destul de puternic și după cum l-am văzut toți de-a lungul timpului, este capabil să treacă peste momente dificile. Va trece și peste asta până la urmă", crede Marius Comănescu. „Te afectează asemenea episoade, dar cred că e destul de așezat mental, are maturitate" e și părerea lui Victor Hănescu. „A trecut și peste evenimentul cu turneul din vară. Sigur, nu știi niciodată, câteodată se pot aduna mai multe și te demoralizezi, nu știi niciodată exact cum vor reacționa oamenii. Cred totuși că o să depășească", conchide fostul număr 26 mondial. 

Citește și alte știri din tenis

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer s-au calificat în semifinale la US Open » Cu cine joacă pentru un loc în finală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează