SPORTURI  »  TENIS  »  ȚIRIAC OPEN

VIDEO EXCLUSIV Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”

Articol de , - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 18:18 / Actualizat sambata, 13 aprilie 2024 19:41

Canadianul Denis Shapovalov (24 de ani, 122 ATP), fost număr 10 mondial, se află pe tabloul de la Țiriac Open cu un wild card. El a vorbit pentru GSP despre revenirea după accidentare, relația cu familia Țiriac și situația prin care a trecut Simona Halep în urma cazului de dopaj.

Jucător spectaculos, stângaci, cu rever cu o mână, Denis Shapovalov, 24 de ani, și-a făcut impetuos intrarea în lumea bună a tenisului. Împreună cu compatriotul Felix Auger-Alliassime, dar și cu alți tineri promițători, și-a lăsat amprenta asupra unor performanțe strălucitoare. Unele care au interferat în dominația veteranilor excepționali, vorbind pe tonuri înalte despre viitor.

Ion Țiriac, decizie FĂRĂ PRECEDENT » Nu s-a întâmplat nicăieri în lume în anul 2024! Nici România n-a mai trăit asta
Țiriac Open 2024
Ion Țiriac, decizie FĂRĂ PRECEDENT » Nu s-a întâmplat nicăieri în lume în anul 2024! Nici România n-a mai trăit asta

Din păcate pentru el, canadianul s-a chinuit de mai bine de un an cu o accidentare la genunchiul stâng, apărută încă din octombrie 2022, în finala de la Viena. A încercat să joace cu dureri, dar până la urmă a fost nevoit să ia o pauză lungă, de peste 6 luni, după Wimbledon 2023.

Cu fizicul refăcut, fostul număr 10 mondial caută să-și refacă și poziția în clasament, iar pentru asta wild card-ul primit la Țiriac Open îi vine foarte bine. Este prima sa prezență în România, vrea să extragă cât mai mult din ocazia pe care o are și este recunoscător lui Ion Țiriac și fiului acestuia, cu care s-a împrietenit, ambii locuind în Dubai.

Shapovalov a vorbit pe larg pentru GSP despre turneu, despre ce au însemnat accidentarea la genunchi și recuperarea, dar și despre cum îl vede pe Țiriac și ce părere are despre Simona Halep și toată situația complexă prin care dubla campioană de Grand Slam a trecut timp de aproape 2 ani în urma acuzației de dopaj.

VIDEO. Denis Shapovalov: „Logodnica mea chiar a jucat la Cluj, mi-a spus cât de frumos este în România”

- Denis, prima dată în România, ai vorbit deja puțin despre asta, dar știai ceva despre România înainte de a veni aici?
- Nu știu prea multe detalii, dar cunosc o mulțime de români, evident, fiind din Canada și toată lumea vorbește despre cât de grozavă este țara. Iar logodnica mea, Mirjam Bjorklund, chiar a jucat în turneul de la Cluj și mi-a vorbit despre cât de bună a fost organizarea și cât de frumos este în România. Am fost cu siguranță entuziasmat să fiu aici și am ajuns abia ieri, dar până acum totul a fost superlin și supergrozav.

- A fost o decizie ușoară să vii aici, la acest turneu? Deși pentru tine este ca și cum ar fi prima dată, pentru că ediția anterioară a fost în 2016, deci este o mare diferență de timp.
- Da, bineînțeles că da. Adică, pentru mine, am fost foarte onorat că mi-au spus că vor să-mi ofere un wild card pentru acest eveniment. Evident, fiind accidentat anul trecut, clasamentul nu este exact acolo unde îmi doresc să fie, așa că încerc să construiesc din nou și să ajung acolo unde este clasamentul meu normal.

Așa că, cu siguranță, să primesc astfel de oportunități este o decizie ușor de luat pentru mine, mai ales dacă merg la un turneu organizat de Țiriac. Știu că va fi foarte frumos și foarte bun, așa că sunt cu siguranță foarte onorat să fiu aici. Și da, așa cum m-ai întrebat, cred că decizia a fost foarte ușoară pentru mine.

Mirjam Bjorklund și Denis Shapovalov
Mirjam Bjorklund și Denis Shapovalov
Mirjam Bjorklund
Mirjam Bjorklund
Mirjam Bjorklund
+13 FOTO

- Ce părere ai despre zgură? Nu cred că este poate cea mai bună sau cea mai dragă suprafață pentru tine. Cum te raporteazi la ea?
- Da, cu siguranță. Adică, oricât de mult nu este suprafața mea ideală, am avut rezultate bune pe zgură. Am făcut câteva semifinale și de Masters pe ea, finala unui turneu ATP 250 la Geneva pe zgură. Așadar, pot juca bine pe ea atunci când jocul meu se declanșează și, cu siguranță, este o suprafață pe care trebuie să am mai multă răbdare și să îmi lucrez jocul un pic mai mult.

1titlu ATP a cucerit Denis Shapovalov, la Stockholm 2019, el disputând alte 5 finale

Dar simt că, în calitate de stângaci, ai un avantaj, mai ales pe zgură, să îi scoți pe băieți în afara terenului cu serviciul și să îi expui acolo. Așa că, cu siguranță, simt că este o suprafață pe care pot juca bine și da, sper ca în acest sezon să pot juca și mai bine decât în sezonul trecut.

Denis Shapovalov: „Mi-a dat o mulțime de perspective, știind cât de scurtă poate fi cariera unui sportiv”

- Acea accidentare la genunchi a fost destul de grea pentru tine, te-a dat înapoi, ai fost jucător de locul 10 mondial. Acum trebuie să reconstruiești. Cât de dificil este pentru jucători să aibă aceste momente pe care nimeni nu și le dorește, dar, care, inevitabil, se întâmplă în cariera fiecăruia?
- Da, cu siguranță. Nu este ușor. Evident, mi-a dat o mulțime de perspective, știind cât de scurtă poate fi cariera unui sportiv. Bineînțeles, nu a fost distractiv, încercând să joc având această problemă, pentru că accidentarea inițială a avut loc cu un an înainte, în finala de la Viena împotriva lui Medvedev, iar eu încercam să o controlez și să joc având accidentarea.

Nu am reușit să obțin exact rezultatele pe care mi le doream cu durerea pe care o aveam, așa că a fost o decizie dificilă, în primul rând, să îmi iau o pauză, să fac reabilitare. Și, bineînțeles, așa cum ai spus, nu este ușor să revii. Am fost pe margine șase luni, în timp ce băieții au concurat, devenind puternici. Am încercat să mă reabilitez și să fiu sănătos și, cu siguranță, este nevoie de timp.

Denis Shapovalov Foto: Imago
Denis Shapovalov Foto: Imago
Denis Shapovalov Foto: Imago
Denis Shapovalov Foto: Imago
Denis Shapovalov Foto: Imago
+3 FOTO

Este nevoie de timp pentru a-ți recăpăta încrederea, pentru a-ți recăpăta jocul și, de asemenea, din punct de vedere fizic, doar pentru a reveni la ceea ce erai înainte și pentru a încerca să rămâi sănătos în același timp.

Trebuie să ai răbdare, dar sunt sigur că mă voi întoarce acolo unde am fost și, sper, chiar mai bine. Cred că am o echipă foarte bună în jurul meu. Muncesc în fiecare zi, așa că zi de zi sper să mă pot îmbunătăți și să revin la nivelul meu.

4semifinale Masters 1000 are Denis Shapovalov în carieră, Canada 2017, Madrid 2018, Miami 2019, Roma 2020, și una de Grand Slam, la Wimbledon 2021

- Ești într-un moment bun acum în ce privește forma fizică, recuperarea?
- Da, cu siguranță. Corpul se simte grozav și mă simt foarte sănătos și pregătit pentru sezonul de zgură.

- O întrebare despre domnul Țiriac. Are multe lucruri de spus. Ce știai despre el și ce părere ai despre el? Are o întreagă istorie în spate.
- Exact. Ca jucător de tenis, auzi multe despre el, știi multe despre el și despre trecutul său și despre ceea ce a făcut pentru tenis. El însuși a fost jucător, a fost agent și a deținut turnee, a avut un mare impact asupra tenisului. Ca jucător de tenis, ca fan al tenisului, am mult respect pentru el.

Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”
Denis Shapovalov și Ion Țiriac Foto: Raed Krishan (GSP)

Îl cunosc și pe fiul său destul de bine acum. Amândoi locuim în Dubai, așa că am ajuns să ne întâlnim, să vorbim și să ne cunoaștem. Amândoi sunt, cred eu, oameni foarte drăguți, oameni foarte buni.

După cum am spus, va fi un turneu organizat de ei, va fi un eveniment grozav. Madridul a fost întotdeauna uimitor. Așa că, da, cu siguranță a fost o mare oportunitate pentru mine să fiu aici.

Denis Shapovalov: „Aceste lucruri se întâmplă și că nu avem niciun control asupra lor”

- Aș vrea să te întreb și despre Simona Halep, dacă ai urmărit toată istoria și dacă ai o părere despre tot ce s-a întâmplat în această lungă perioadă?
- Da, bineînțeles că da. Pentru mine, a fost destul de greu să urmăresc ce i se întâmpla. Cred că rahatul, dacă pot să spun rahatul, lucrul cel mai rău la acest sport este că se simte ca și cum în momentele în care jucătorii sunt prinși, este pentru substanțe sau lucruri care sunt doar, cum se spune, care s-au întâmplat să fie în suplimente.

Este nasol să vezi din partea unei campioane ca Simona, care nu are nevoie să ia nimic pentru a-și ajuta performanța sau cariera de tenis, care a fost o jucătoare atât de bună timp de atâția ani, să fie prinsă pentru așa ceva.

Sunt fericit în cele din urmă pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate, dar, bineînțeles, i s-a luat timp din cariera ei și nu se poate recupera asta, așa că este foarte nefericit. Sper că este o lecție pentru viitor, pentru alte jucătoare, că ea poate fi un exemplu.

Nu pentru jucătoare, ci pentru organismele de conducere, că aceste lucruri se întâmplă și că nu avem niciun control asupra lor. Nu vreau să spun că nu ar trebui să fie la fel de strict, ci cu mai mult bun-simț. Cred că ar fi bine pentru sport.

Citește și:

Meciuri tari încă din primul tur la Țiriac Open 2024 » Discurs-manifest în conferință: „Am obosit să mă rog de toată lumea”
Țiriac Open 2024
Meciuri tari încă din primul tur la Țiriac Open 2024 » Discurs-manifest în conferință: „Am obosit să mă rog de toată lumea”
Nadia Comăneci despre Simona Halep:  „Mă bucur foarte mult să o văd pe teren, este acolo unde își dorește să fie”
ȚIRIAC OPEN
Nadia Comăneci despre Simona Halep: „Mă bucur foarte mult să o văd pe teren, este acolo unde își dorește să fie”

Citește și:

„O observație dureroasă” » Presa din Belgia a dat ALERTA înainte de meciul cu România: „Suntem singurii”
Euro 2024
„O observație dureroasă” » Presa din Belgia a dat ALERTA înainte de meciul cu România: „Suntem singurii”
Belgia - România, meciul pentru optimile EURO 2024 » Primele imagini de la stadion: cum arată gazonul
Nationala
Belgia - România, meciul pentru optimile EURO 2024 » Primele imagini de la stadion: cum arată gazonul
O nouă plecare de la FCSB. Charalambous nu l-a mai vrut » „Ne despărțim, dar rămâneți în sufletul meu”
Superliga
O nouă plecare de la FCSB. Charalambous nu l-a mai vrut » „Ne despărțim, dar rămâneți în sufletul meu”

Afacerea care a „bubuit” odată cu Euro: „Și să vedeți când vin englezii!” » Dialog simpatic cu proprietarul: „Ce face Hagi acum, e-n politică?”

Pe urmele lui Napoleon » Dormitorul lui Bonaparte din palatul somptuos din Wurzburg, păstrat în starea lui originală


Comentarii (4)
teodosie6666
teodosie6666  •  14 Aprilie 2024, 17:53

Denis este inca tanar si are timp sa devina un jucator de top asa cum sa intamplat cu elvetianul stan wawrinka care a explodat tarziu.

zb59
zb59  •  13 Aprilie 2024, 21:24

Sapo s-a nascut si o sa se stinga, din pacate, ca o vesnica speranta a tenisului.

nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  13 Aprilie 2024, 19:04

Logodnica: Miriam Bjorklund SWE cca 200 WTA

Vezi toate comentariile (4)
Comentează