SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

Dezbaterea care împarte lumea tenisului » Reformă, nu revoluție! Ce schimbare masivă se pregătește la Cupa Davis

Spania a câștigat la Valencia meciul cu Germania, 3-2, în sferturile Cupei Davis // FOTO: Reuters
Spania a câștigat la Valencia meciul cu Germania, 3-2, în sferturile Cupei Davis // FOTO: Reuters

Articol de - Publicat marti, 10 aprilie 2018 13:24

Dezbaterea despre schimbările drastice pregătite pentru Cupa Davis s-a aprins din nou, mai ales după emoționanta întâlnire dintre Spania și Germania, 3-2.

"Serios, ITF? Încercați să ucideți întâlnirile acasă și în deplasare, tenisul în 5 seturi și această atmosferă incredibilă! Asta înseamnă să-ți reprezinți țara! #Pride #Passion #VoteNo". Mesajul postat pe Twitter îi aparține lui Lleyton Hewitt, 37 de ani, fost lider ATP, dar și dublu câștigător al Cupei Davis în 1999 și 2003.

Mai jos, un tweet pe care australianul l-a redistribuit și care este al unui jucător din cu totul altă generație. "Cine urmărește Spania vs Germania? Încă vreți să omorâți Cupa Davis? Doar aruncați o privire la atmosferă! #Incredible", a postat Lucas Pouille, 24 de ani, cel care a cucerit și el Salatiera de Argint anul trecut, cu echipa Franței.

Turneu de o săptămână

ITF are un proiect de a reduce Grupa Mondială la un unic turneu la care vor participa 18 echipe. Cupa Davis dispare din titulatură, noul nume ar fi World Cup of Tennis Finals. Acesta ar urma să se desfășoare pe durata a 7 zile, într-un singur oraș, în sistem de grupe, primele 8 națiuni calificându-se pentru faza eliminatorie. 

Fiecare întâlnire s-ar compune din două meciuri de simplu și unul de dublu, în sistem "cel mai bun din 3 seturi". De asemenea, ar exista un play-off care ar permite unui număr de 8 echipe să se califice pentru ediția viitoare. Grupele inferioare valoric își păstrează formatul actual. Decizia asupra acestei schimbări uriașe urmează să se ia în luna august, la întrunirea anuală a Consiliului ITF ce va fi găzduită de Orlando (Florida). Schimbarea are garanția financiară a unui contract cu Kosmos, firma de investiții a lui Gerard Pique, care s-a angajat la asigurarea a 3 miliarde de dolari pentru următorii 25 de ani. 

Scânteia din Valencia

După weekend-ul trecut însă, dezbaterea a căpătat un puternic accent emoțional, stârnit mai ales de înfruntarea Spania-Germania. Disputată la Valencia, în Plaza de Toros, în fața unui public ardent și gălăgios, iberic, dar condimentat și cu fani germani, întâlnirea a avut o desfășurare plină de suspans.

După echilibru în prima zi, Germania a preluat conducerea cu 2-1 la capătul meciului de dublu. Unul care a fost, la rândul lui, un thriller: 2-0 la seturi pentru nemți, spaniolii au egalat, iar decizia s-a dat după aproape 5 ore de tenis superb, pasionant. Apoi, Rafa Nadal a egalat, ultima partidă, dintre Davíd Ferrer și Philipp Kohlschreiber, urmând să aibă ultimul cuvânt. 4 ore și 51 de minute de luptă formidabilă, lovituri, inimă și minte și un succes istoric pentru Ferru, veteranul în vârstă de 36 de ani, 7-5 în decisiv.

Final în lacrimi, de bucurie și de supărare, multă emoție, fani lipiți de scaune și de televizor. Și întrebarea readusă în atenție: de ce să schimbi așa ceva? Ceva ce în tenis nu se poate obține din altă competiție? 

"După Italia-Franța, văd acum Spania-Germania în Cupa Davis... Cum poate ITF măcar să se gândească la o schimbare atât de drastică în acest eveniment! Vă puteți imagina că nu vor mai fi meciuri în aceste țări??? Ajustare da, schimbare completă a formatului NU! #money", a scris și Amélie Mauresmo, fost căpitan al echipei de Cupa Fed a Franței.

După victoria la dublu a jucătorilor săi, Putz și Struff, căpitanul Germaniei, Michael Kohlmann, îi transmisese un mesaj verbal președintelui ITF. "Îl salut pe David Haggerty și pe toți cei care vor să schimbe asta. Ce s-a văzut aici este Cupa Davis", a spus el. 

"Banii nu înseamnă totul"

Cel mai emoționant a vorbit însă Yannick Noah, cel care este căpitanul echipei Franței, învingătoare zilele trecute asupra Italiei, chiar la Genova. "Noi am dat totul. A fost o întâlnire superbă și poți vedea o asemenea atmosferă doar în Cupa Davis.

Dacă propunerea de reformă va fi acceptată, se va termina, nu vom mai avea așa ceva. E mare păcat! Știu că mulți căpitani îmi împărtășesc opinia", a spus el pentru ubitennis. "E vorba despre tradiție, despre istorie. E un eveniment care ar trebui să rămână neatins. Vreau să îi abordez și pe ceilalți căpitani, să văd dacă putem preveni această transformare injustă".

Noah a vorbit și despre solicitările jucătorilor de top pentru schimbare, cauzate de calendarul încărcat. "Imaginați-vă că fotbaliștii cei mai mari, precum Messi sau Cristiano Ronaldo, care joacă în Champions League, ar boicota Cupa Mondială…

FIFA nu va schimba regulile. 7 sau 8 cei mai valoroși tenismani au dat mult tenisului, dar și tenisul le-a dat lor imens. Cupa Davis e o situație extraordinară. E problemă de bani? Banii nu înseamnă totul. Dacă Nadal joacă la Valencia, arena va fi plină, la fel cu Federer în Elveția, așa ajung banii la federații. Dar nimic nu poate compensa autograful dat de Fognini la Genova unui puști care visează să ajungă și el campion".

Lucas Pouille, cel care a adus Franței punctul câștigător, e și el împotriva schimbării. "Înțeleg că trebuie făcute unele schimbări, dar situația general trebuie să rămână la fel. Președintele trebuie să fie solidar cu jucătorii, nu împotriva lor. Sunt împotriva reformei și nu sunt singurul", a spus francezul. Partea contra schimbării a glăsuit puternic de sâmbătă încoace, dar există și păreri pentru sau mai ponderate, pentru o cale de mijloc. Decizia, în august. 

"Aspectul economic e important, dar nu poți transforma totul în bani. La Cupa Davis e diferit, e o competiție, dar e și o chestiune sentimentală și social, care implică publicul diverselor națiuni" Yannick Noah

"De luat în considerare"

Rafael Nadal a adus 2 puncte Spaniei în Victoria contra Germaniei și s-a declarant disponibil pentru Campania de anul acesta, până la capăt. Vorbind despre reformă, el a adoptat un ton măsurat. A spus că e păcat să dispară întâlnirile pe teren propriu pentru că "veniturile federației vin în majoritate din Cupa Davis", dar a apreciat intenția de modernizare. "Cu o competiție nouă, ai garantați banii anuali. Cei mai buni jucători vor participa, vor fi implicați. Cred că ar fi frumos, dar nu e perfect pentru că nimic nu e perfect. Întrecerea merită însă o injecție de energie". 

Susține schimbarea

Marin Cilici, numărul 3 ATP, crede că e vremea pentru o transformare în Cupa Davis. "Îmi place propunerea. Singura problemă e nu vom mai juca acasă pentru echipa națională, iar asta va avea un impact negativ financiar asupra federațiilor precum cea croată, de exemplu", a spus el. "Dar va reduce cerințele de la 4 la una. Plus că turneul se va juca în sistem cel mai bun din 3 seturi. Cred că nu va fi solicitant pentru jucători și mai cred că 99,9 la sută din ei vor noul sistem". 

Ce ar trebui să facă Federația Internațională de Tenis?

Să schimbe formatul Cupei Davis
Să lase același format la Cupa Davis

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează