SPORTURI  »  TENIS  »  ATP FINALS

Djokovic și Alcaraz și-au aflat adversarii din grupele Turneului Campionilor » Să înceapă balul de final de an!

Carlos Alcaraz și Novak Djokovic după finala de la Wimbledon Foto Imago
Carlos Alcaraz și Novak Djokovic după finala de la Wimbledon Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 09 noiembrie 2023 18:16 / Actualizat joi, 09 noiembrie 2023 18:18

Novak Djokovic, liderul mondial, e în fruntea Grupei Verzi, alături de Sinner, Tsitsipas și Rune, în timp ce Carlos Alcaraz, numărul 2 ATP, conduce Grupa Roșie, lângă Medvedev, Rublev și Zverev

Duminică, 12 noiembrie, debutează ATP Finals, la Torino, iar tragerea la sorți de joi a stabilit componența celor două grupe.

Eșalonul calificaților la balul de final al sezonului este condus de primii doi clasați în ierarhia mondială, Novak Djokovic, liderul ATP, și Carlos Alcaraz, ocupantul poziției secunde.

Novak Djokovic, favoritul ediției 2023

Sârbul a fost repartizat în Grupa Verde, după cum a indicat o ceremonie transmisă pe site-ul ATP și efectuată electonic. Deținător al titlului și cu 6 trofee în vitrină provenite de la Turneul Campionilor, Djokovic este favoritul acestei ediții.

Chiar dacă a jucat puțin în 2023, și-a ales cu grijă, țintit, concursurile la care a participat, vizând recompensele cele mai strălucitoare. Are trei cupe majore cucerite în 2023, Australian Open, Roland Garros și US Open, iar încă un triumf la ATP Finals i-ar rotunji aproape de perfecțiune anul.

Cu cine se va înfrunta în primă fază? Alături de el în grupă sunt Jannik Sinner, favorit 4, Stefanos Tsitsipas, 6, și Holger Rune, 8.

Italianul este la capătul sezonului său de afirmare mult mai vizibilă, cu primul titlu Masters 1000 în palmares, Toronto, și încă o finală, la Miami, plus întâia semifinală de Grand Slam, la Wimbledon.

El se va afla la a doua participare la Turneul Campionilor, dar prima în mod direct, după ce în 2021 a fost rezervă și a intrat în locul compatriotului Matteo Berrettini, care s-a retras din cauza unei accidentări la mușchii abdominali. Nu a ieșit din grupă acum 2 ani.

Stefanos Tsitsipas, final de sezon în urcare

Djokovic și Alcaraz și-au aflat adversarii din grupele Turneului Campionilor » Să înceapă balul de final de an!
Stefanos Tsitsipas în acțiune la Paris Foto Imago

Grecul a accelerat pe final de sezon, după o perioadă tulbure, în care nu își mai regăsea tenisul de vârf. Asta după ce începuse anul cu o a doua finală majoră a carierei, la Australian Open. Calificarea în semifinale la Masters-ul 1000 de la Paris, de săptămâna trecută, i-a parafat biletul pentru Torino.

Tsitsipas e la a cincea prezență la ATP Finals, el cucerind titlul în 2019, la prima participare, 6-7 (6), 6-2, 7-6 (4) în finala cu Dominic Thiem. Apoi nu a mai ieșit din grupe.

Holger Rune a fost aproape în 2022, dar nu a mai prins trenul de Turneul Campionilor decât ca rezervă, în ciuda unui final de an superb. În 2023 a avut perioade bune și rele, dar a reușit calificarea directă. A jucat două finale Masters 1000 în acest sezon, Monte Carlo și Roma, atingând două „sferturi” în concursuri de Grand Slam, Roland Garros și Wimbledon.

Cum se va prezenta Carlos Alcaraz?

Grupa Roșie este condusă de Carlos Alcaraz, numărul 2 mondial. El va evolua în premieră la ATP Finals fiindcă anul trecut, deși calificat, a absentat, fiind accidentat.

În 2023, spaniolul în vârstă de 20 de ani a cucerit al doilea titlu de Mare Șlem al carierei, la Wimbledon, după o finală electrizantă cu Djokovic, ajungând în semifinale la Roland Garros și US Open. A câștigat alte două titluri Masters 1000, Indian Wells și Madrid plus o finală la Cincinnati, dar a avut o ultimă parte a anului apăsată de probleme fizice.

Alături de el în grupă sunt Daniil Medvedev, favoritul 3, Andrey Rublev, 5, și Alexander Zverev, 7.

Medvedev a traversat un sezon solid, cu finală la US Open, trofee la Miami și Roma în turnee Masters plus alte trei titluri și 4 finale ATP pierdute.

Djokovic și Alcaraz și-au aflat adversarii din grupele Turneului Campionilor » Să înceapă balul de final de an!
Daniil Medvedev a avut un sezon 2023 foarte consistent Foto Imago

Campion la ATP Finals în 2020, finală cu Thiem, a fost învins pe Zverev în 2021 în ultimul act. Va fi la a cincea participare.

Compatriotul său Andrey Rublev va apărea la Turneul Campionilor pentru a patra oară la rând, el reușind anul trecut cel mai bun rezultat, semifinale.

În 2023 a câștigat primul său titlu Masters 1000, la Monte Carlo, ajungând de asemenea în finală la Shanghai, și a atins trei sferturi de finală în turnee de Grand Slam. A mai cucerit titlul la Bastad și are 4 finale pierdute în acest sezon.

Revenirea lui Sascha Zverev

Alexander Zverev a reușit să revină în sezonul de față după teribila accidentare la gleznă suferită anul trecut la Roland Garros. Și să prindă Turneul Campionilor după o semifinală la Roland Garros, alta la Cincinnati și titlurile cucerite la Hamburg și Changdu.

El are două cupe la ATP Finals, 2018 și 2021, o semifinală în 2019, anul acesta participând pentru a șasea oară.

Componența grupelor la ATP Finals

Grupa VerdeGrupa Roșie 
Novak Djokovic (1)Carlos Alcaraz (2) 
Jannik Sinner (4)Daniil Medvedev (3) 
Stefanos Tsisipas (6)Andrey Rublev (5) 
Holger Rune (8)Alexander Zverev (7) 

Rezumatul finalei Turneului Campionilor 2022

Citește și: 

Gabriela Ruse deschide duelul România-Serbia din playoff » Adversară îi va fi adolescenta Mia Ristic
BJK CUP
Gabriela Ruse deschide duelul România-Serbia din playoff » Adversară îi va fi adolescenta Mia Ristic
Ce apariție! Româncele, elegante în negru înainte de duelul cu Serbia în playoff-ul BJK Cup
BJK CUP
Ce apariție! Româncele, elegante în negru înainte de duelul cu Serbia în playoff-ul BJK Cup

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează