SPORTURI  »  TENIS  »  ROMANIA-FRANTA, 8-10 FEB, SIBIU

Dublul Hărădău-Năstase, serviciu de 450.000 €

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 februarie 2008 00:00

Federaţia Română de Tenis „a umflat“ de cinci ori suma alocată pentru organizarea meciului de Cupa Davis cu Franţa, de la Sibiu.

Departe de a fi un meci crucial, disputa de la sfârşitul săptămânii, dintre România şi Franţa, din primul tur al Cupei Davis, este o „gaură neagră“ care înghite ciudat de mulţi bani publici. Dacă, până acum, organizarea unui meci similar din Grupa Mondială a competiţiei costa în jur de 100.000 de euro, peste noapte partida de la Sibiu a devenit mult mai costisitoare.

Reprezentanţii Federaţiei Române de
Tenis au anunţat că găzduirea disputei cu francezii ne costă peste 450.000 de euro, ceea ce înseamnă de aproape cinci ori mai mult decât „preţul corect“! Suma este halucinantă pentru o competiţie care durează trei zile. De altfel, acest meci a devenit cel mai scump eveniment din istoria FR Tenis.

Comparativ, decontul organizării partidei cu aceeaşi echipă a Franţei, în 2003, la Sala Polivalentă din Bucureşti, în aceeaşi fază a competiţiei, a fost de fix 100.000 de euro! Nici găzduirea disputei cu Belarus, de la Braşov, în 2005, n-a depăşit cu mult această sumă, deşi înfruntarea a necesitat modernizarea sălii şi montarea unui teren special de zgură în sală.

Deşi meciul de Cupa Davis figurează
în calendarul competiţional încă de anul trecut, fiind prins în bugetul federaţiei, şefii FR Tenis au cerut guvernului 300.000 de euro pentru „o bună organizare“. Ca de fiecare dată în ultimii ani, cabinetul Tăriceanu a acordat, printr-o hotărâre de guvern, „doar“ aproape 200.000 de euro, adică 700.000 de lei din bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Şi Primăria Sibiu a contribuit cu
55.000 de euro la bugetul pentru această competiţie. Mai mult, FR Tenis va încasa de la federaţia internaţională, pentru simpla participare în această fază a Cupei Davis, aproximativ 100.000 de euro.

75.000 € pe cazare şi masă!


Conform justificării trimise la
guvern, nu mai puţin de 280.000 de lei (adică 75.000 de euro) din suma acordată de executiv vor fi decontaţi drept „cheltuieli de cazare, masă şi transport pentru echipa României“! Această sumă este echivalentul unui sejur de o săptămână pentru 12 persoane în Dubai, la Burj Al-Arab, cel mai luxos hotel din lume, unde o cameră costă 800 de euro pe noapte!

Ambele echipe vor locui pe durata
competiţiei la hotelul „Împăratul romanilor“, aflat în proprietatea lui Aurel Munteanu, fost fotbalist la Sportul Studenţesc şi prieten al conducerii federaţiei de tenis. Cum Munteanu a sponsorizat în ultima vreme acţiuni ale echipei de Cupa Davis, acum a primit din partea federaţiei exclusivitatea pentru cazare, masă, organizarea sectorului VIP şi pentru toate lucrările de modernizare de la Sala Transilvania. „Federaţia internaţională ne-a impus să facem anumite modificări la sala de joc, fiindcă aceasta nu corespundea standardelor. Sigur că suma pare mare, dar a trebuit să facem multe lucruri. Dacă nu era prietenul nostru Aurică Munteanu, nici nu puteam să organizăm acest meci la Sibiu. El, cu firmele lui, s-a apucat de lucrări, când noi nici nu ştiam dacă o să avem banii“, ne-a declarat Dumitru Hărădău.

Interesant este că, anul trecut,
74.000 de euro (cât înseamnă acum doar cazarea şi masa) a costat întreaga deplasare a echipei României în Franţa, la meciul cu „cocoşii“, de la Clermont-Ferrand! Şi atunci banii au fost daţi de guvern.

O precizare importantă ar fi că
delegaţia Franţei îşi plăteşte absolut toate cheltuielile legate de transport, cazare şi masă, deci nu se pot invoca eventuale sume alocate oaspeţilor. De altfel, ieri, un oficial important din delegaţia franceză ne-a dezvăluit costurile delegaţiei din Hexagon pentru această deplasare: nici 30.000 de euro, pentru 15 persoane, timp de şapte zile. Asta înseamnă că pe oaspeţi îi costă de două ori şi jumătate mai puţin decât pe români. „Am plătit 500 de euro de persoană biletul de avion Paris- München-Sibiu şi retur. Hotelul şi masa nu depăşesc 200 de euro de persoană pe zi, pentru că fiecare jucător are un apartament la dispoziţie. Restul cheltuielilor sunt mărunte“, ne-a spus Stephan Brun, ofiţerul de presă al echipei Franţei.

Modernizarea sălii
atârnă ciudat de greu

Oficialii FRT spun că 140.000 de lei
(aproximativ 37.000 de euro) vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea suprafeţei de joc (greenset). Există însă varianta ca terenul sintetic să fie dat sub formă de sponsorizare de un român care are astfel de afaceri în Spania.

Chiar şi acceptând ca realiste sumele
avansate până acum de oficialii federaţiei, cheltuielile de cazare, masă, transport şi pentru achiziţionarea terenului de joc fac 100.000 de euro. Diferenţa până la 450.000 de euro este justificată, cu jumătate de gură, de şefii FRT drept „cheltuieli cu lucrările de modernizare a Sălii Transilvania“. În hotărârea de guvern este menţionată însă doar suma de 50.000 de lei (13.500 de euro) pentru „amenajarea lojelor“.

Mai scump ca Open România


Restul costurilor sunt aproape
insignifiante: echipament, medicaţie, baremuri pentru arbitri, tipărire de bilete şi de materiale promoţionale. „Ceva e necurat la mijloc. Sumele par umflate. Sunt prea mulţi bani pentru un meci fără miză, fiindcă România n-are prea multe şanse cu Franţa. În plus, partida acesta nu poate fi considerată de interes public, fiindcă, practic, în sală n-au acces suporterii“, ne-a mărturisit un apropiat al federaţiei.

Dintre cele 2.200 de bilete disponibile,
FR Tenis a scos la vânzare pentru public doar 100 de tichete, restul fiind distribuite, în semn de recunoştinţă, membrilor şi apropiaţilor guvernului, reprezentanţilor primăriei Sibiu, federaţiei internaţionale, sponsorilor şi „prietenilor tenisului“.

Ca o simplă comparaţie, costurile
organizării turneului internaţional de tenis BCR Open România, de la Bucureşti, sunt de 350.000 de euro (plus premiile de 350.000 de euro), în condiţiile în care la această competiţie, care durează nouă zile, participă peste 60 de tenismeni din toată lumea.

ALTERNATIVĂ


Bucureştiul, de două ori mai ieftin


Deşi este, de departe, cea mai costisitoare
acţiune organizată vreodată de Federaţia Română de Tenis, şefii forului de la Bucureşti au ţinut morţiş ca locul de desfăşurare să fie Sibiu. Decizia nu are explicaţii logice, în condiţiile în care au avut nevoie de o dispensă de la federaţia internaţională, fiindcă sala nu îndeplinea standardele minime. În plus, sala „Ioan Kunst Ghermănescu“ sau „Romexpo“ din Capitală permiteau un buget de cel puţin două ori mai mic şi, în plus, un număr aproape triplu de locuri pentru spectatori. Oficialii FRT au motivat că Polivalenta nu are documentaţia la zi privind securitatea clădirii, iar la Romexpo chiria ar fi fost prea mare, adică 9.000 de euro pe zi! Cum însă, conform aceloraşi reprezentanţi ai FRT, investiţiile în sala de la Sibiu au fost uriaşe, se dovedeşte că aceste motivaţii au fost doar nişte simple pretexte. Întrebat de ce n-a fost ales Bucureştiul, Hărădău s-a înfuriat: „Cel mai ieftin era să jucăm în Franţa, aşa cum a zis şi Ilie Năstase. Dacă făceam asta ne mai dădeau şi francezii ceva bani“.


 
 
 
 
 
Sursa: EVZ

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
 •  08 Februarie 2008, 20:01

"Sa moara si capra vecinului?" Sibiul a fost, este si va ramane o oaza de civilizatie si democratie intr-o Romanie dominata de puturosi smecheri cu obiceiuri dambovitene...de asta am fost capitala culturala europeana.... Salutam provincia Bucuresti! Nu mai umflati deconturi si rezumati-va la ceea ce a fost platit din bani publici!

 •  07 Februarie 2008, 17:20

stiu peste 15 familii ce traiesc vai de capul lor.lor nu le veniti in ajutor cu nimik?nu va e rusine,mai furati mult de pe romani?pe sarmanii din tara asta nu-i ajuta nimeni.numai voi sa va imbogatiti.stati linistiti,nu va ofticati acum sa dati ceva,am donat eu cativa saci cu haine.si am salar de 1000 ron,nu sute de mii de euro ca voi sacalilor. DUMNEZEU SA-I IERTE PE CEI DIN REVOLUTIE!!!DACA STIAU PT CE MUREAU....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează