OPINII  »  WTA ROMA

Poftiți la tenis feminin!

Articol de - Publicat luni, 16 mai 2022 09:40 / Actualizat luni, 16 mai 2022 10:05

De ce la meciurile fetelor sunt aproape goale tribunele? Sau mai bine nu punem întrebarea, că se interpretează?

Finala feminină la Roma, Iga Swiatek contra Ons Jabeur. Arena centrală de la Foro Italico este aproape goală. La fel se întâmplase cu o zi mai devreme la semifinale. Plasată între două meciuri ale băieților, Tsitsipas-Zverev și Djokovic-Ruud, întâlnirea dintre Swiatek și Sabalenka a avut parte tot de o audiență modestă. Inutil de spus că la semifinalele băieților tribunele gemeau de lume.

Grație, tehnică, personalitate

Mă feresc să intru în retorica răutăcioasă potrivit căreia tenisul feminin ar fi alt sport decât tenisul masculin. 

Cât timp tenisul fetelor a fost populat de mari vedete, începând cu Margaret Court, continuând cu Billie Jean King, Chris Evert și Martina Navratilova, apoi cu Steffi Graf și Monica Seles, continuând cu Justine Henin și Kim Clijsters, dar mai ales cu surorile Williams, atractivitatea circuitului feminin provenea dintr-un amestec de grație, tehnică și personalitate. În egală măsură îți doreai să îi vezi pe Năstase, Borg sau McEnroe, dar și pe Evert, Navratilova ori Graf.

Defeminizarea

Fetele nu pot aspira la forța fizică a băieților. La viteza execuțiilor acestora ori la rafinamentul tehnic al acestora. Frumusețea jocului doamnelor și domnișoarelor venea dintr-o zonă care fatalmente era mai aproape de imaginea originară a tenisului, ceva pierdut și apoi recuperat din romantismul epocii Suzanne Lenglen.

 Astăzi, depărtarea publicului de tenisul feminin are cauze care țin tocmai de banalizarea imaginii și de un soi de deformare. Plus defeminizare. Dacă asta nu vă sună ciudat.

Poftiți la tenis feminin!
Iga Swiatek, cu trofeul de campioană, alături de Ons Jabeur, foto: Imago

A fi supraponderală

Sportul în general trebuie să fie un loc pentru toți și nu e un concurs de miss. Nu poți totuși să nu observi că s-au înmulțit jucătoarele care au o relație prea apropiată cu farfuria. Vezi cazul Iuliei Putințeva. Sau al lui Ons Jabeur, învinsa Igăi Swiatek în finala de la Roma. Exemplele pot continua. A fi supraponderală ca sportivă în activitate nu este un dat al naturii, ci o lipsă de respect față de propriul corp și față de acel public sensibil nu doar la estetica loviturilor.

Suveranitatea Igăi

Tenisul feminin al primei jumătăți a anului 2022, postpandemic să-i spunem, arată nu doar ca după o boală grea, ci și ca înaintea unei suferințe anunțate. Suveranitatea confirmată a Igăi Swiatek, o jucătoare puternică, dar și cu un repertoriu tehnic bogat, era așteptată din acea toamnă a lui 2019, când lua trofeul la Paris.

 Poloneza este de departe cea mai bună jucătoare a prezentului și singura care se revendică din glorioasa tradiție a trecutului istoric. În rest, turbulențe, mediocritate și banalitate. O lectură a celorlalte membre ale clubului Top 10 este un exercițiu din care riști să nu pricepi nimic.

Top 10 mediocritate

Încă tinere, Muguruza (10) și Pliskova (6) s-au afundat într-o rutină parcă de final de carieră, Krejcikova (2), laureata de anul trecut la Roland Garros, este harnică și fără strălucirea vedetei veritabile, Sabalenka este un munte de inconstanță, Badosa (3) și Sakkari (4) cam la fel. Ca să vă dați seama de volatilitatea ierarhiilor, Danielle Collins (9) după ce a învins-o autoritar pe Simona Halep în "optimi" i-a căzut victimă Amandei Anisimova, clasată cu 24 de locuri mai jos.

Unde este Simona?

Greu de spus unde este Simona în acest tablou cu culori gri al tenisului feminin. Ierarhia WTA spune locul 21 și de data asta parcă nu minte. Am mai scris, nu știu dacă din colaborarea cu Patrick Mouratoglou va ieși o jucătoare mai bună, mai echilibrată. Sau dacă Simona mai poate fi acea Simona din urmă cu doar câțiva ani. 

 Nu cred că la Roland Garros, care începe peste o săptămână, vom avea o versiune îmbunătățită a dublei campioane de Grand Slam. Dar așteptarea rămâne, ea este de-a noastră, iar de parcursul lui Ons Jabeur sau al Krejcikovei ne interesează mai puțin.

Plata și răsplata

Nu vă așteptați ca la Paris să se rupă tribunele de lume la meciurile fetelor! Tocmai am încercat să explic de ce. Nu am atins însă delicatul subiect al premiilor egale destinate băieților și fetelor. În orice activitate care se adresează unui public, răsplata ar trebui să fie direct proporțională cu audiența. Tenisului îi place însă rolul de copil răsfățat. Unul care, în mod curios, ascultă spășit de doamna Corectitudine Politică. 


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close