SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

„Te simți rusoaică? Sunt zvonuri că încă trăiești la Moscova!” » Elena Rybakina, asaltată de jurnaliști la Wimbledon

Elena Rybakina / Sursă foto: Guliver/Getty Images +21   FOTO
Elena Rybakina / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iulie 2022 09:50 / Actualizat vineri, 08 iulie 2022 10:54

Elena Rybakina (23 de ani, locul 23 WTA) s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam a carierei, după ce a învins-o pe Simona Halep (30 de ani, 18 WTA) în semifinalele turneului de la Wimbledon, scor 6-3, 6-3. La conferința de la finalul meciului, jurnaliștii au insistat cu întrebări legate de originea acesteia.

Pe 20 martie, cei de la Wimbledon au decis să interzică jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus să participe la „All England Club”, provocând o controversă uriașă în lumea tenisului. Între timp, Elena Rybakina, o jucătoare din Kazahstan născută și crescută la Moscova, e la un singur meci de a cuceri prestigiosul titlu de pe iarba de la Londra. 

Conferința de presă de joi a pus-o pe Rybakina într-o postură delicată, ea primind multiple întrebări despre legăturile sale cu Rusia.

Elena Rybakina, asaltată de jurnaliști la Wimbledon: „Te simți rusoaică? Sunt zvonuri că încă trăiești la Moscova!”

- Rușii au fost interziși la Wimbledon 2022. Tu ești născută și crescută acolo, ai devenit kazahă de puțin timp..
- Am mai vorbit despre acest lucru și ieri, după victoria din sferturi (n.r. - cu Tomljanovic). Joc deja pentru Kazakhstan de mult timp și sunt foarte fericită să reprezint această țară. M-au sprijinit din toate punctele de vedere și nu își are rostul să mă întrebați cum mă simt. E o călătorie lungă pe care o am ca jucătoare kazahă, am jucat la Jocurile Olimpice, la Fed Cup...v-am mai dat răspunsul acesta și ieri... 

- În inima ta, te simți rusoaică, totuși? 
- Ce înseamnă în opinia ta să simți că aparții unei țări? Joc tenis, mă bucur de ce am realizat și de meciurile de aici. Îmi pare rău că jucătorii ruși nu sunt aici, dar mă concentrez pe faptul că am oportunitatea să joc pe cele mai importante arene ale lumii. Încerc să îmi fac treaba cât mai bine. 

- Ce te-a determinat să lași Rusia pentru Kazakhstan, părinții tăi încă locuiesc în Moscova? Și, nu în ultimul rând, ai comunicat cu jucătorii ruși în această perioadă
- Nu îmi verific telefonul atât de des, mă concentrez pe turneu. Am mai spus deja: m-am născut în Rusia, dar reprezint Kazakhstan. De ce trebuie să ne întoarcem mereu la subiectul acesta? Am spus deja tot ce era de spus. Azi, la meci, de exemplu, președintele Federației de Tenis din Kazakhstan a venit să mă susțină. E un lucru mare, beneficiez de o încredere incredibilă din partea acestor oameni și apreciez enorm tot ce au făcut pentru mine

- Sunt anumite zvonuri care susțin că încă trăiești la Moscova... 
- Cred că trăiesc peste tot, pentru că sunt jucătoare de tenis și mă aflu mereu pe drumuri. Cea mai mare parte a timpului o petrec în țările unde joc, acolo mă și antrenez. Între turnee, mă pregătesc în Slovacia, am mers o perioadă și în Dubai. Deci, nu trăiesc într-un loc anume, sincer.

Elena Rybakina s-a născut la Moscova, dar reprezintă Kazahstan

Rybakina s-a născut și a crescut în Moscova, capitala Rusiei, dar din 2018 reprezintă Kazahstan. Elena și-a schimbat naționalitatea din dorința de a primi mai multe fonduri și sprijin din partea Federației.

Dacă ar fi reprezentat în continuare Rusia, Rybakina nu ar fi putut participa la ediția din acest an de la Wimbledon. Motivul? Jucătorii de tenis ruși și bieloruși au fost interziși la Wimbledon în contextul războiului din Ucraina.

+17 FOTO

5 date-blitz despre Elena Rybakina:

  • e la prima finală de Grand Slam din carieră;
  • s-a clasat cel mai sus pe locul 12 mondial, bornă atinsă chiar în acest an, pe 17 ianuarie;
  • două titluri câștigate în carieră, Hobart (2020) și București (2019);
  • 223 de victorii la simplu / 108 eșecuri;
  • 3,5 milioane de dolari câștigate din tenis

VIDEO Rezumatul meciului Simona Halep - Elena Rybakina

Citește și alte știri din tenis: 

VIDEO Simona Halep, nedumerită după eșecul cu Rybakina: „În acest moment n-am nicio explicație pentru ce s-a întâmplat!”

Rafael Nadal s-a retras de la Wimbledon: „Am făcut teste suplimentare, a fost mult mai serios” » Când speră să revină + Kyrgios, direct în finală

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
Domnul
Domnul  •  09 Iulie 2022, 14:26

Rybakina a ocolit raspunsul corect, adică "sunt rusoaica , am dubla cetățenie și nu-mi pot renegat țara natală ". Era un raspuns cinstit Ea a scaldat-o, dar s-a putut citi că nu-și reneaga originea și țara natală. Nu a răspuns cinstit la întrebări. A scăldat -o !

1cesare
1cesare  •  09 Iulie 2022, 12:04

Normal că e rusoaică. Obținerea altei cetățenii nu anulează originile.Dacă câștigă Wimby le dă o mare țeapă englezilor.Sper să câștige turneul Ons Jabeur.

misu50
misu50  •  09 Iulie 2022, 07:37

Ma surprinde cat de "educata" e la 23 de ani sa ocoleasca elegant raspunsuri la intrebari directe! Si ma mai surprinde "raceala" cu care sarbatoreste victoriile, mai ales pe cele din fazele superioare ale unui GS...Sa fie "educata" si pentru o bucurie estompata?

Vezi toate comentariile (21)
Comentează