SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

EXCLUSIV Mihaela Buzărnescu, la final de an: „Aș rejuca meciul cu Simona Halep” » Totul despre problemele din 2019: „Lumea nu m-a susținut, nimeni n-a știut că jucam cu dureri”

Articol de - Publicat joi, 26 decembrie 2019 17:38

Mihaela Buzărnescu (31 de ani, 108 WTA) a avut un sezon 2019 dificil din cauza problemelor la gleznă și umăr. 

I-ar plăcea însă să refacă partida de la Wimbledon cu Simona Halep (28 de ani, 4 WTA), pierdută în trei seturi, pentru că „mi-au plăcut mult atmosfera și evoluția noastră”.

Între 2018 și 2019 e o diferență mare pentru jucătoarea română. Anul trecut s-a aflat mereu în urcare, adunând performanțe și laude meritate plus un titlu WTA, sezonul acesta și-a pictat însă tabloul în alte culori, mult mai puțin vesele.

L-a început pe locul 25 mondial, dar cărând cu sine urmele unei accidentări severe la gleznă, și l-a încheiat pe 109. Între aceste repere stau experiențe amestecate, pe care Mihaela le descrie pentru Gazetă.

„Anul 2019 a fost destul de greu, cu suișuri și coborâșuri, ținând cont de accidentarea mea la gleznă și de faptul că am încercat s-o protejez. De aceea am forțat mai mult umărul, ceea ce mi-a dat dureri acolo, inclusiv provocând o ruptură pe tendonul supraspinos", începe ea. 

„Au fost meciuri OK, meciuri bune, meciuri mai puțin bune. La început am avut câteva turnee la care am pierdut în primul tur și mi-a fost foarte greu să accept lucrul acesta și să accept comentariile care au venit

Faptul că lumea nu m-a susținut, doar cei din echipa mea. Cei din jur mereu au avut critici la adresa mea”, punctează jucătoarea, care a avut nevoie de cinci concursuri pentru a obține prima victorie în 2019.

„Jucam cu dureri”

„Ulterior am avut câteva rezultate bune, dar nimeni nu a știut și nici nu am vrut să se afle că jucam cu dureri și făceam injecții pentru că îmi doream foarte mult să-mi apăr punctele. Să rămân în Top 50-60 mondial, mai ales că urma să-mi apăr titlul de la San Jose, moment foarte dificil pentru că nu am reușit acest lucru și într-o săptămână am căzut de pe locul 58 pe 127". 

În sezonul anterior, Miki cucerea primul ei trofeu WTA la San Jose, după o finală cu Maria Sakkari, și urca în Top 20.

„Apoi, datorită unui rezultat bun, semifinala de la Hiroshima, am reușit să ajung pe 103, dar după două săptămâni am fost nevoită să mă retrag în timpul meciului la Tașkent fiindcă mă durea glezna și de atunci nu am mai jucat nicio partidă. M-am oprit, au urmat recuperări, în speranța că voi fi mai bine. Spre norocul meu, în cazul gleznei problemele s-au atenuat, dar la următ durerile nu s-au diminuat”, a explicat ea.

Privind înapoi, care a fost pentru ea punctul cel mai înalt? Dar cel mai dificil? „Nu pot spune că am avut un moment de mare vârf. Probabil la Roma am jucat destul de bine și am avut trei meciuri bune. 

Bineînțeles, cel mai dificil a fost în săptămâna de la San Jose când am pierdut în primul tur și am căzut 70 de poziții în clasament. De asemenea, să iau anumite decizii spre binele sănătății mele, și acesta a fost greu. Faptul că am jucat o semifinală WTA a fost superok".

Un meci cu urme

Sunt și alte momente care au lăsat urme. „Am mai fost de câteva ori la un pas să ajung cel puțin în sferturi, semifinale, a fost foarte greu când am condus în fața Fionei Ferro cu set și 5-2, am pierdut și ea a câștigat apoi concursul”, a povestit Buzărnescu, referindu-se la turneul de la Lausanne, din luna iulie. 

Dacă ar fi să-l rejoc un meci din 2019 ar fi cel împotriva Simonei pentru că a fost frumos și mi-au plăcut mult atmosfera și evoluția noastră”, a precizat jucătoarea.

„Pentru 2020 îmi doresc foarte mult să prind Jocurile Olimpice și să reintru în Top 50 mondial, ca prim obiectiv. După reintrarea în Top 50 urmează un alt prag, dar o iau pas cu pas, sigur, dacă sunt sănătoasă și dacă pot juca multe concursuri, asta sper cel mai mult. Îmi doresc și să fiu în echipa de Fed Cup, să pot ajuta”, și-a exprima Mihaela țintele din sezonul care stă să înceapă. 

Unul pe care îl va începe în Australia și în care va lucra cu tatăl ei, neavând momentan planuri de a angaja și un alt antrenor. 

Lecțiile lui 2019

„Una peste alta, am învățat multe anul acesta. Am învățat cine îți este alături în momentele mai puțin bune, cine îți deschide o ușă și cine ți-o închide, cum este la acest nivel să reziști, să faci față în timpul meciurilor, stresului”, a vorbit Miki despre lecțiile lui 2019. 

„Mă bucur mult că am reușit să dau deoparte tot și să-mi văd doar de treaba mea, de tenisul meu, de competițiile mele, să nu mă mai uit în jur, să nu dau atenție la ce s-a vorbit. Doar eu știu cum e să stai atâtea ore la antrenamente, să faci atâtea sacrificii, s-o iei de la capăt în fiecare săptămână, la fiecare turneu, să speri că va fi mai bine și să poți avea rezultate mai bune”.

„Foarte puțină pauză”

Românca în vârstă de 31 de ani a mai observat ceva interesant în sezonul WTA abia încheiat

„Am învățat mult în acest an jucând la nivel WTA, alături de cele mai bune sportive ale tenisului mondial, și anume că este foarte multă ambiție, multă muncă, toate joacă foarte multe concursuri și au puțină pauză. 

Nu ar fi trebuit să fiu arătată cu degetul pentru că anul trecut am jucat multe turnee, sezonul acesta am dat mai multă atenție și am observat că multe, foarte multe jucătoare evoluează săptămână de săptămână, pentru a aduna puncte”, a argumentat ea. 

„Munca mea și ceea ce pot eu să fac îmi vor arăta adevăratele roade fiindcă nimeni nu a fost alături de mine când mi-a fost rău în afară de părinți și de cei apropiați"
"Mereu există critici, dar noi ar trebui să fim apreciați mai mult decât persoane din alte domenii pentru că săptămânal ne confruntăm cu acest stres și cu această încercare de a o lua de la capăt, sperând în ceva mai bun”
Mihaela Buzărnescu

13 meciuria câștigat Mihaela Buzărnescu în 2019 pe tablourile WTA, ea adunând 26 de înfrângeri

585.742 de dolarie totalul brut al premiilor acumulate de jucătoarea română în sezonul acesta

  • Sursă foto: Guliver/GettyImages

Vezi și: 

EXCLUSIV Horia Tecău, detalii despre ciocnirile cu Roger Federer și Rafael Nadal: cum a rămas „blocat” în fața elvețianului + un dialog sincer cu Rafa

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  27 Decembrie 2019, 10:15

Miki la multi ani cu sanatate si cu rezultate cel putin ca cele din 2018 Succes si bafta multa la tregere

dora
dora  •  26 Decembrie 2019, 19:28

Miki a avut un an 2019 f prost. A pofitat multa vreme de pozitia f buna in clasament ptr a merge la turnee de prima mână de unde iesea din primul tur. Cu bani f multi in cont.

andyschleck
andyschleck  •  26 Decembrie 2019, 19:15

Nu sunt fanul albanezei , dar Buzarnescu are un caracter infect... se vede prin iesirile ei nervoase .... mereu o vezi numai ca se plange ... sportiva de carton cu mentalitatea de carton .

Vezi toate comentariile (3)
Comentează