SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP // EXCLUSIV Irina Begu e în continuare marcată după thriller-ul cu Cehia: „Mă trezesc având în cap melodiile și videourile” » Are o mare dorință după victoria de la dublu

Irina Begu a strâns până acum în Fed Cup: 15 victorii și 9 înfrângeri
Irina Begu a strâns până acum în Fed Cup: 15 victorii și 9 înfrângeri

Articol de - Publicat joi, 14 februarie 2019 08:30

Irina Begu (28 de ani, 75 WTA) e încă conectată la senzațiile din weekendul trecut, când România s-a impus cu 3-2 în fața Cehiei în Fed Cup, și speră să rămână cât mai mult cu dorința și entuziasmul pe care le-a simțit la Ostrava pentru a aduna victorii în circuit. 

Șapte victorii are Irina Begu la dublu în întâlnirile de Cupa Fed, dar niciuna nu e mai dulce decât cea obținută alături de Monica Niculescu duminica trecută, în întâlnirea cu Cehia.

Româncele au trecut de cea mai bună pereche a momentului și alături de colegele lor au calificat echipa României pentru prima oară în semifinalele Cupei Fed, de când se desfășoară în acest format. La patru zile distanță de la prețioasa victorie, jucătoarea în vârstă de 28 de ani încă mai păstrează dulcele gust al întâmplărilor de la Ostrava.

- Irina, imediat după încheierea meciului de dublu, și tu și Monica ați avut aceeași reacție, v-ați pus mâinile la ochi. Cum a fost pentru voi acel moment, cum îl retrăiești acum?
- Da, așa mi-a venit atunci. Noi am luptat pentru fiecare punct și ne doream enorm această victorie, dar parcă la sfârșit, când totul s-a terminat, nu realizam. Timp de câteva minute bune nu înțelegeam ce se întâmplă, după care au venit fetele, m-au luat în brațe, am făcut hora, dar eu eram încă în meci, încercam să-mi dau seama de ce s-a petrecut.

"Am fost foarte unite"

- Prima care a venit la tine a fost Simona, a sărit peste parapet...
- Așa este! Am tot revăzut video-ul cu bucuria de la final, mă uit la el pentru că, așa cum spuneam, încă nu realizez... A fost atât de frumos acolo, mă refer la atmosfera noastră din echipă, totul a fost foarte bine organizat, noi ne-am înțeles foarte bine, am fost foarte unite. Iar în weekend, când au venit și suporterii români, a fost ceva de nedescris în cuvinte... Mă tot uit la filmulețul acela. Când a venit Simona să mă ia în brațe, parcă atunci mi-am spus: OK, am câștigat!

- Când v-ați întors acasă, pe aeroport, pomeneai de momentul de acum 5 ani, când a început ascensiunea voastră. Cum ți se pare că s-a schimbat echipa de atunci, trecând prin aceste experiențe?
- În 2014, am început în formula Simona, Sorana, Monica și eu. Am avut norocul că atunci eram toate sănătoase pentru grupa aceea dificilă de la Budapesta, pe care în continuare o consider extrem de dificilă. Aveam nevoie de patru jucătoare, care să joace unele la simplu și altele la dublu. Pentru noi a fost combinația perfectă fiindcă atunci când Simona și Sorana jucau la simplu, iar cu Moni la dublu și ba câștiga una și pierdea cealaltă, atunci noi câștigam meciul decisiv. A fost o chestie extraordinară atunci. Pe parcurs, am căpătat mai multă experiență, dar evident meciurile mai grele au venit când trebuia să jucăm acasă, presiunea era mai mare, emoțiile și mai mari. În timp, am învățat să le gestionăm și să jucăm, practic, meciuri mari.

"Trebuie să meargă înainte"

- V-ați adaptat însă foarte bine și la partidele din deplasare. Cu Canada a fost un reper, acum, cu Cehia, cu atât mai mult!
- Da, am fost și norocoase, am jucat doar de două ori în deplasare. Totuși, și când am jucat în Canada, au fost extrem de mulți români în tribună, cred că erau mai mulți decât canadieni, iar acum, cu Cehia, cred că s-a văzut și s-a auzit galeria noastră, în frunte cu domnul Boc. Dacă mi-ar fi spus cineva dinainte că va fi așa, i-aș fi răspuns că nu cred, că e imposibil. Oamenii au fost extraordinari, ne-au încurajat și nu este ușor să faci acest lucru timp de două zile, ai nevoie de multă energie. Dar au fost acolo, prezenți, și ne-au ajutat extrem de mult.

- Probabil că pentru Mihaela nu a fost ușor să joace și să piardă cele două meciuri. Fiecare dintre voi a avut în timp momente asemănătoare. Ce i-ați spus voi, cum ați încurajat-o?
- Sigur, meciul din prima zi a fost foarte greu pentru ea, dacă ne gândim că a jucat cu Pliskova. Șansele ca ea să câștige erau mai mici decât ale cehoaicei, juca acasă, era în formă, făcuse rezultate foarte bune... După meciul cu Siniakova, am mers la ea în vestiar, i-am spus că ne pare rău și că trebuie să meargă înainte, că nu e nicio problemă, după care noi am început să ne pregătim pentru meciul de dublu. A fost totul foarte din scurt, se încheiase simplul și în 30 de minute trebuia să intrăm pe teren pentru dublu, așa că nu am apucat să vorbim prea mult. Noi ne-am bucurat că am putut să câștigăm și practic atunci tristețea a trecut în plan secund...

Fără antrenori în zilele de dinainte

- Cum e pentru voi o săptămână din aceasta în care aveți obiectivul la finalul ei? Vă faceți rutina fiecare, mai aveți ședințe în echipă, vizionări?
- Întâi, contează programul. Se trage la sorți și avem spoturile, să zicem de la 9:30 la 11:30 Cehia, apoi de la 11:30 la 1:30 România, după care iar câte două ore și două ore. Atunci noi ne împărțim în funcție de cum vrem să ne antrenăm, facem în așa fel încât fiecare să aibă măcar o oră pe zi, cu pregătire fizică înainte și după, mâncăm de prânz la club, iar seara ne strângem la hotel pentru cină și acolo de obicei suntem toți împreună. Zilele sunt aproape la fel ca atunci când suntem la turnee...

- S-a menținut decizia de anul trecut, ca antrenorii fiecărei jucătoare să nu fie în săptămâna de pregătire?
- Da, nu au venit cu noi. E o hotărâre pe care am luat-o împreună cu căpitanul. Ei pot veni însă la meciuri, așa cum a fost cazul lui Miki, antrenoarea ei a venit începând cu ziua de sâmbătă.

- Cât înseamnă pentru tine, ca joc, acest succes, acum, când încerci să revii la nivelul tău cel mai bun?
- Cu siguranță, 2018 nu a fost un an prea bun pentru mine. Am făcut însă modificări în echipă și sunt mulțumită de felul în care evoluează lucrurile. Am nevoie însă de timp, pentru că sunt schimbări destul de mari, care aștept să se vadă cât mai curând. Cât despre Fed Cup, voi lua energia de acolo și voi încerca s-o transpun și la turneele WTA. Sunt încrezătoare, mă trezesc dimineața având în cap melodiile, videourile din Cehia și sper să rămân cu entuziasmul și cu dorința aceea pe care am avut-o la meciul de dublu.

"Nu va fi un meci ușor cu Franța, nu ne așteptăm să fie așa. Este o semifinală, jucăm la ele acasă. Vom putea vorbi mai multe când vom ști cine va juca la ele, depinde puțin și de suprafața pe care o vor alege. Va fi însă disputat, cu siguranță, și sperăm să câștigăm"
"Nu am apucat să văd toate mesajele, dar le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris, sunt oameni care au văzut meciul cu sufletul la gură, ne-au felicitat și au fost aproape de noi"
"Atmosfera de Fed Cup e total diferită de turneele WTA și presiunea e mare pe noi, dar și dorința e la fel de mare"
Irina Begu

Vezi și: 5 ani de elită » Cronologia unei ascensiuni fantastice a echipei de Fed Cup a României

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
comedy.central
comedy.central  •  14 Februarie 2019, 10:55

Un moment minunat al sportului romanesc!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează