SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, AUDIATĂ LA TAS

EXCLUSIV Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep, despre responsabilitatea asumată de Mouratoglou: „Acest lucru nu cred că ajută prea mult”

Patrick Mouratoglou și Simona Halep FOTO: Imago
Patrick Mouratoglou și Simona Halep FOTO: Imago

Articol de - Publicat joi, 08 februarie 2024 19:12 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 20:39

Antrenorul care a pregătit-o pe Simona Halep timp 6 ani, Firicel Tomai, speră ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv să-i micșoreze pedeapsa acesteia. El explică și de ce este imposibil pentru un sportiv să-și testeze suplimentele pe care le consumă.

Firicel Tomai, antrenorul Simonei Halep în perioada 2008-2013, a urmărit ceea ce se întâmplă cu fosta sa sportivă încă de când s-a declanșat cazul ei de dopaj, în octombrie 2022.

Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
AUDIERI HALEP
Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală

În septembrie 2023, dubla câștigătoare de Grand Slam a fost suspendată 4 ani pentru încălcarea a două articole din regulamentul antidoping. Este vorba despre prezența unei substanțe interzise (roxadustat) în testul colectat pe 29 august 2022 la US Open și „folosirea unei substanțe sau a unei metode interzise pe durata anului 2022”, concluzie la care experții au ajuns pe seama datelor din pașaportul biologic al Simonei.

Zilele acestea, dubla campioană de Grand Slam se află la Lausanne, unde este audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv până vineri, 9 februarie. 

Astăzi, Patrick Mouratoglou, antrenorul lui Halep începând cu primăvara lui 2022, a afirmat și la TAS că se simte responsabil pentru suplimentul contaminat, KETO MCT, pe care l-a achiziționat și i l-a recomandat Simonei.

Firicel Tomai: „Și la procesul trecut a declarat”

„Păi, acest lucru nu cred că ajută. Vă dați seama, în tenis pot veni mulți sportivi care să folosească anumite substanțe și să spună că au primit de la antrenorul, fizioterapeutul, preparatorul lor”, a declarat pentru GSP Firicel Tomai, cel care l-a pregătit o perioadă însemnată și pe Victor Hănescu (1996-2010).

„Deci nu cred că o absolvă prea mult de vina pe care o are nevinovată fiind, dacă pot să zic așa. Ea fără intenție a căzut în acest accident. Acum, că-și asumă el... din câte știu, și la procesul trecut a dat o declarație în acest sens, deci nu e ceva nou”, a subliniat Tomai.

Referindu-se la colaborarea începută de Halep cu tehnicianul francez într-un moment delicat al carierei, el a spus că „în momentul în care schimbi echipa și antrenorul, niciun jucător nu vine și nu pune la îndoială că s-ar putea să-i dea substanțe care să fie greșite sau necontrolate. Din ce știu, acel lot care a fost contaminat, singurul care s-a făcut la altă fabrică și a fost contaminat, a venit din Canada la New York, la US Open, și acolo s-a întâmplat”.

Ce ar putea-o ajuta atunci pe Simona Halep la TAS? „Singura chestie ar fi dacă domnii de la acest proces înțeleg situația în care este ea, rezultatele bune pe care le-a avut și firea ei, omul care e. Simona Halep și dorința ei, că vrea încă să facă ceva în tenis.

Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep, despre responsabilitatea asumată de Mouratoglou: „Acest lucru nu cred că ajută prea mult”
Firicel Tomai, în stânga, alături de Victor Hănescu / Sursă foto: Facebook

Și să nu fie ceva influențe din alte părți din tenis prin care să încerce să o încurce. Diferite posibile, zic și eu, răzbunări ușoare. Poate a deranjat și mai poate cineva să mai pună ceva, o piedică. Dar e doar o idee, nu pot să susțin clar așa ceva”, a avansat Tomai o variantă.

Nu am experiență în sensul ăsta, dar eu sper și eu cred că acești domni ar putea să-i înjumătățească pedeapsa, ținând cont de toată conjunctura, de această nevinovăție Firicel Tomai, fost antrenor Simona Halep

Firicel Tomai: „Să cumperi de la firme care știi că au un control foarte bun”

Ar putea exista varianta ca un sportiv să trimită la testat un flacon sau câteva pastile din suplimentele pe care le ia? Experimentatul antrenor explică de ce este aproape imposibil.

„Păi, știți cum e treaba: e foarte greu să ai calculatorul în minte. Ai cu tine 10 bidoane și rămâi ba o dată fără colagen, ba o dată fără minerale. Comanzi, tu ești plecat, nu vine curierul, cine știe ce se întâmplă și e foarte greu să ai tu tot dulapul cu tine”, spune Tomai.

„Sau tu ești în China și zici băi, peste două săptămâni mi se cam termină proteinele, hai să comand. Unde sunt eu? Peste 3 săptămâni sunt în Franța sau altundeva în Europa, comanzi acolo și-ți vin, unde să le trimiți la laborator să le testezi?

Aici e problema. Până le trimiți, până vin, trec două săptămâni sau trei, tu ai plecat de acolo și nici nu le folosești. De aia e mai bine să cumperi de la firme care știi că au un control foarte bun și că nu riscă tot felul de fabrici sau de linii de ambalare care să fie dubioase prin diferite locuri”, a semnalat antrenorul.

„Dar e greu, ca și cu glicemia. Poți să te ții, să-ți iei în fiecare zi glicemia? E obositor, e greu, nu poți să faci lucrul ăsta”.

Firicel Tomai: „Aici ar putea să înjumătățească”

Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep, despre responsabilitatea asumată de Mouratoglou: „Acest lucru nu cred că ajută prea mult”
Patrick Mouratoglou, Simona Halep și fizioterapeuta Candice Gohier

În legătură cu a doua acuzație, „pașaportul biologic, din ce înțeleg, e o chestie micuță, adică aproape că la proces, data trecută, au acceptat-o, n-au putut nici să dovedească, doar au tras o concluzie”.

Apoi formulează o posibilă variantă. „Asta e ideea, aici ei ar putea să înjumătățească ținând cont că pedeapsa a fost dată din două cauze, roxadustatul 2 ani și cealaltă 2 ani. Eventual să-i scoată a doua și atunci să-i rămână doar roxadustatul ăsta și să fie un an jumate sau 2 ani, care s-ar și termina curând”, a conchis Firicel Tomai.

Sosirea Simonei Halep la audierile de la Lausanne în prima zi

Citește și: 

Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
AUDIERI HALEP
Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
Miza declarațiilor lui Patrick Mouratoglou. Ce speră Simona Halep să obțină la TAS
AUDIERI HALEP
Miza declarațiilor lui Patrick Mouratoglou. Ce speră Simona Halep să obțină la TAS

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
godot
godot  •  09 Februarie 2024, 12:36

Nu încetez să mă minunez de cât de proști îi consideră pe oameni acești „specialiști”. Instanța a spus clar că acele cantități descoperite în corp nu se explică decât prin dopaj și că e irelevant dacă un supliment, la cantitatea pretinsă de Halep, a fost contaminat, pentru că trebuia să ia de „n” ori mai mult ca să se justifice cantitățile identificate în corp. Deci, a fost dopaj metodic, nu-i nici prima, nici ultima prinsă, oricum o face de mult timp, așa cum mulți o fac în circuit, a fost în realitate o greșeală de calcul și dozare a staff-ului ei.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează