SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Forever Roger » Federer a fost condus cu 0-2 la seturi, dar a revenit și s-a impus in fața lui Cilici

Cu victoria de ieri, Roger Federer, 35 de ani fără o lună, devine cel mai vârstnic semifinalist la Wimbledon de la Ken Rosewall în 1974 – 39 de ani // FOTO Reuters
Cu victoria de ieri, Roger Federer, 35 de ani fără o lună, devine cel mai vârstnic semifinalist la Wimbledon de la Ken Rosewall în 1974 – 39 de ani // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 07 iulie 2016 00:00

Septuplul campion de la Londra a revenit ieri de la 0-2 la seturi în faţa lui Marin Cilici, 6-7 (4/7), 4-6, 6-3, 7-6 (11/9), 6-3 , calificându-se în semifinale.

În prima zi petrecută anul acesta la Wimbledon, Federer s-a antrenat cu croatul. "Juca foarte bine. Serviciu, dreaptă, pum! Serviciu, rever, pum! Ştiu la ce să mă aştept. E dificil să joc împotriva lui. Şi-a îmbunătăţit mult serviciul în ultimii ani, mai ales de la US Open 2014 încoace. Condiţiile de joc sunt rapide, dar eu sunt mulţumit de jocul meu. Am încredere în faţa lui Cilici", spune elveţianul înaintea sfertului de finală pe care urma să-l dispute contra lui Marin.

Atmosfera care hrăneşte

US Open 2014, o amintire încă vie, aproape arzătoare pentru Roger. "M-a măturat de pe teren acolo. Tot ce atingea era în teren. O şansă aici, bum. Încă o şansă, bum. A fost incredibil de impresionant", a rememorat el. Şi ieri, în primele două seturi, a retrăit în mare măsură acea senzaţie. Că are în faţă un adversar determinat, căruia loviturile puternice, bine dozate, îi intră cu o constanţă aproape înnebunitoare.

Cilici şi-a recăpătat statura uriaşă pe iarba londoneză, după câteva turnee de Mare Şlem mai puţin reuşite. A câştigat ieri primul set la tie-break, 7-4, apoi pe al doilea cu 6-4. New York-ul nu e Londra însă. Şi invers. Aici, Federer are opţiuni care altora le rămân interzise.

Se poate hrăni din mici momente speciale, precum strigătul sincron al tribunelor la o minge reuşită, în timp ce un punct al lui Cilici primeşte doar aplauze. Politicoase, dar fără a sălta prea mult nivelul decibelilor.

Şi aşa şi-a construit ieri  Roger revenirea, din picături care s-au transformat la sfârşit în iureş. În actul al treilea, tot croatul a fost primul care a avut şanse de break, dar Federer le-a anulat într-un graţios efort de voinţă.

Apoi a apăsat, la rândul său, şi a făcut 6-3, prelungindu-şi existenţa în meci. "Nu-i vedeam serviciile", a explicat elveţianul după partidă. "A avut o şansă, a luat-o şi m-am trezit condus cu 2-0 la seturi. Juca foarte bine, îmi citea serviciul, iar nu puteam să-l citesc pe al lui". Şi atunci, cum a făcut să câştige?

"Serviciul a fost cheia"

"Am încercat doar să stau în meci şi să sper ca nivelul lui să scadă, să am un pic de noroc. Exact aşa s-a întâmplat. Evident, tie-break-ul setului al patrulea a fost o nebunie. Picioarele şi spatele meu au fost acolo, serviciul a fost cheia, în plus, din punct de vedere mental, am primit un impuls al naibii de mare".

Pentru că în actul al treilea, croatul a avut de trei ori minge de meci. În tribună, în tricou albastru, trecându-şi nervos degetele prin părul tot mai grizonant, Goran Ivanisevici nu a putut privi spre teren în acele momente. A plecat ochii şi a sperat. Şi de fiecare dată, Federer a găsit serviciul potrivit. Ori Marin a greşit returul.

Jocul decisiv i-a revenit, dramatic, 11-9, elveţianului într-un set, poate paradoxal, conchis în mai puţin de o oră. În al cincilea act, break-ul a venit la momentul potrivit, apoi Federer a închis cu doi aşi la rând o dispută de 3 ore şi 17 minute.

Frumoasă, intensă, plesnind de emoţii, strigăte şi realizări. O nouă semifinală la Wimbledon, a 11-a, pentru septuplul campion. O nouă şansă încă strălucind la un orizont ce pare din ce în ce mai apropiat.

Raonic recidivează

Pentru un loc în finală, Federer îl va întâlni pe Milos Raonic, care ajunge pentru a doua oară în carieră în penultimul act la Wimbledon, după 2014.

Ieri, canadianul l-a învins cu 6-4, 7-5, 5-7, 6-4 pe Sam Querrey, cel care a oferit cea mai mare surpriză a acestei ediţii, eliminarea lui Novak Djokovici în turul al treilea.

De data aceasta însă, americanul, aflat la primul sfert de finală major al carierei din 38 de tentative, n-a mai produs acel tenis brutal care l-a sufocat pe sârb. Raonic, în schimb, a jucat calm şi sigur, cu 58 de lovituri câştigătoare şi 13 aşi.

"A fost o schimbare de moment favorabil acolo şi mă bucur că am revenit pe drumul corect după ce el luase setul al treilea", a spus Milos. "E o şansă meritată de a fi în semifinale, entuziasmant, dar şi modest pentru că victoriile trebuie obţinute. Sper să joc mai bine decât data trecută", a încheiat el.

Reveniri de la 0-2 la seturi în turnee de Mare Şlem

Todd Martin (SUA) 9
Roger Federer, Aaron Krickstein (SUA) 8
Boris Becker (Ger) 7

10reveniri de la 0-2 la seturi a reuşit Roger Federer în carieră, cifră record

307victorii în turnee de Mare Şlem are acum elveţianul, cu una mai mult decât Martina Navratilova

40de semifinale de Mare Şlem a adunat Federer până acum în carieră

84de succese a strâns fostul lider mondial la Wimbledon, la egalitate cu Jimmy Connors

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  07 Iulie 2016, 10:45
Postat de andrei.33 pe 07 Iulie 2016, 09:09

Sper sa castige turneul Federer, un jucator urias, nu soarecele ala isteric Murray.

Da, ar merita inca un trofeu de Grand Slem dupa o cariera atat de stralucita!

andrei.33
andrei.33  •  07 Iulie 2016, 09:09

Sper sa castige turneul Federer, un jucator urias, nu soarecele ala isteric Murray.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează