SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

FOTO / EXCLUSIV » Prezentă la București, Carla Suarez Navarro a vorbit pentru cititorii Gazetei: "Există un meci care mă urmărește și acum". Filme și cărți preferate

Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor
Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat miercuri, 19 iulie 2017 14:37

Spaniola, fostă numărul 6 mondial, vorbește despre cariera ei, cu momentele de vârf și de cumpănă.

A mai fost la București în urmă cu 6 ani. În tenis pare aproape o veșnicie. Atunci era învinsă de Irina Begu în semifinalele turneului ITF de 100.000 de dolari disputat la Baza Herăstrău, astăzi e una dintre jucătoarele cele mai apreciate din circuit. Tocmai pentru că iese din standard. Nu e înaltă, nici puternică, e, în schimb, un strateg al jocului. Și are un minunat rever cu o mână.

Carla Suarez Navarro, 28 de ani, a venit la BRD Bucharest Open cu gândul de a aduna cât mai multe puncte pe suprafața ei favorită, zgura. Tocmai a terminat o sesiunea de autografe la cortul unuia dintre sponsori și se oprește aproape din metru în metru pentru câte o poză.

"Unde vrei să stăm?". "Acolo, pe iarbă". De la acest sezon, început cu o accidentare la umăr, și până la visul de a-și cumpăra o casă pe plajă în Gran Canaria natală, Carla vorbește cu răbdare și un strop de umor. Despre decizii, răbdare, momente dificile, solitudinea tenisului, lecturi și viața în circuit.

- Carla, bine ai revenit în România! Ești la a doua vizită după cea din 2011, îți mai amintești de prima?
- Au trecut mulți ani și nu-mi aduc aminte multe, știu că am jucat în altă parte, dar îmi place mult aici, la club, e foarte mare, e multă lume, e multă natură, mă simt foarte bine, foarte confortabil.

- Înainte să ajungi la București, te-ai antrenat la Barcelona și ai spus că își dorești să câștigi toate punctele disponibile de pe zgură. De ce îți place atât de mult această suprafață?
- Pentru că atunci când eram mică am jucat mult pt zgură și pentru că aici punctele sunt mai lente, poți să le gândești mai mult, poți să joci cu mai multă variație și cred că acest turneu și cel de la Bastad sunt două competiții unde eu pot să adun victorii și puncte.

- Crezi că poți să regăsești senzațiile bune aici?
- Da, mă simt bine, în primul tur am avut un meci bun și mi-ar plăcea să mențin acea linie de joc, care îmi dă încredere și cred că aici e un loc potrivit ca să fac acest lucru.

"Tenisul de azi e foarte echilibrat"

- A fost un an greu pentru tine, chiar straniu, cu probleme la umăr. Cum l-ai perceput tu?
- Da, timp de doi ani am fost aproape de Top 10 și am început 2017 cu o accidentare la umăr, am pierdut câteva turnee, nu am ajuns să am rezultatele pe care mi le doream. Tenisul feminin din ziua de azi este însă foarte echilibrat, multe jucătoare sunt capabile să obțină numeroase victorii și de aceea în ziua de azi îmi ia mai mult să-mi revin. Valorile sunt egale, iar atunci când nu ai continuitate te costă mai mult să revii, dar sunt optimistă, mai am mulți ani înainte și sper să obțin rezultatele pe care eu și echipa mea ni le dorim.

- Tenisul e un sport al deciziilor, pentru tine prima dintre ele a fost să pleci de acasă, din Gran Canaria, la Barcelona.
- Da, a fost o decizie foarte importantă, aveam doar 18 ani și am plecat la Barcelona să locuiesc singură, părinții mei au rămas în Gran Canaria. Cred că aceasta a fost cea mai mare decizie pe care am luat-o în viața mea.

- Aveai la acel moment un antrenor de care a trebuit să te desparți. Poți vorbi puțin de el? Ce rol a jucat în cariera ta?
- Da, Alfonso Perez. A avut un rol foarte important în cariera mea, el m-a învățat tenis, să am o mentalitate bună, să concurez, m-a dus pe drumul cel bun și îi sunt foarte recunoscătoare pentru că fără el nu aș fi ajuns aici.

- Apropo de antrenori, acum ai doi, Xavier Budo și Marc Casabo, colaborați de multă vreme. Cum faceți ca relația dintre voi să funcționeze și să aveți o comunicare bună de atâta vreme?
- Uneori e dificil, dar de asemenea poate și mai ușor pentru că suntem o echipă foarte unită. Sunt doi antrenori și asta înseamnă că nu sunt tot timpul cu aceeași persoană în tot sezonul, se schimbă, fac cu rândul. E important să avem o relație bună, să fim uniți și să avem toți același obiectiv.

- Și să fie multă răbdare...
- Da, și asta. Multă răbdare (zâmbește)

- Și o putere mare de înțelegere a diferitelor situații care uneori sunt…
- Complicate.

Viitorul: jocul inteligent, variat

- Tu ești o jucătoare diferită față de ce vedem în ziua de azi, nu foarte înaltă, cu rever cu o mână, dar ai reușit să ajungi în Top 10, ai câștigat turnee. Crezi că în cinci-zece ani va mai fi loc pentru jucătoare de tipul tău, vor mai putea răzbate de fetele înalte care lovesc în forță?
-Da, eu cred că tenisul se va schimba pentru că e din ce în ce mai dificil să joci și mai rapid și mai în forță decât acum. Cred că vor apărea jucătoare care sunt micuțe, ca mine, și nu vor putea lovi la fel de puternic, atunci vor trebui să joace puțin mai inteligent, cu mai multă tactică și cu mai multă variație, să gândească mai mult.

- Privind puțin în urmă, ne amintim de acel sfert de finală de la Roland Garros din 2008 pe când aveai doar 19 ani. Apoi ți-a luat destul de mult până să câștigi primul trofeu WTA. De ce crezi că s-a întâmplat așa, a fost o lipsă de încredere? Crezi că acel rezultat a venit un pic prea repede?
- Da, a venit foarte repede. E adevărat că tenisul e un sport foarte greu, sunt multe jucătoare și multe turnee și pentru a câștiga unul e nevoie să evoluezi bine șase zile, iar pentru mine era puțin dificil. Puțin câte puțin însă, cu timpul am reușit să fiu mai agresivă, mai competitivă și asta cred eu că e important, mai ales că suntem multe jucătoare care luptăm pentru același țel și de aceea e greu să câștigi trofee sau să faci un rezultat bun într-un turneu de Mare Șlem.

- Atunci în 2008, în Spania, lunea spunea că ești noua Arantxa sau noua Conchita, ai simțit vreun fel de presiune?
- Nu, pentru că Arantxa și Conchita reușiseră lucruri mari, iar eu eram departe de ele, nu mă puteam compara, dar faptul că după multe vreme exista cineva nou și în tenisul feminin spaniol cred că a fost un lucru pozitiv.

Ajutor pentru minte

- Ai pomenit de multe ori despre mental, în ziua de azi crezi că trebuie să existe cineva în echipa ta care să-ți antreneze mintea?
- Am avut perioade în care am lucrat cu un psiholog, dar în momente bine definite, nu mereu. Cred însă că e important uneori să ai lângă tine o persoană pregătită și care să știe cum să lucreze profesionist cu mintea.

- Cum te-a ajutat?
- A fost un moment în cariera mea în care m-am confruntat cu multă anxietate, eram foarte emoționată, nervoasă, îi dădeam foarte multă importanță victoriei, iar ea a încercat să mă liniștească, să mă ajute să am mereu gânduri pozitive și cred că m-a ajutat mult.

- Te-a ajutat să tratezi altfel momentele importante, cum ar fi minge de meci pentru sau împotriva ta?
- Da, sau cum să încep o partidă, un set, cum să închei un meci, să nu mă gândesc prea mult la finalul unui meci sau la începutul lui, să nu le acord prea multă importanță, ci să mă comport la fel în oricare situație.

- Accidentările tale au venit mereu când erai în urcare. Cum poți să treci peste astfel de momente?
- Prin accidentări trec toți jucătorii de tenis și niciodată nu este un moment potrivit pentru așa ceva, atunci eu cred că e important să mergi înainte, să te antrenezi pentru că anul unui jucător e mereu lung. Avem multe săptămâni și multe oportunități pentru a ne întoarce și mai puternici.

- Azarenka a spus că în timpul pauzei pe care a luat-o pentru a deveni mamă a reușit să schimbe unele aspecte din jocul său pe care altfel nu ar fi avut timp, în cazul ei serviciul. Tu cât ai fost accidentată ai putut să lucrezi la anumite aspecte?
- Încercăm să îmbunătățim anumite lucruri înainte de începerea sezonului pentru că în timpul lui e dificil, mereu sunt turnee, ești pe drumuri, te antrenezi, așa că din punctul meu de vedere cele două luni de la finalul anului, atunci poți să schimbi ceva.

În 10 ani, cu familie și copii

- Pentru tine care e partea cea mai dificilă din tenis: călătoriile, antrenamentele?
- Atunci când ești departe de casă și pierzi și ești obosită, atunci e cel mai dificil pentru că e un sport individual, ești singur, chiar dacă ai o echipă lângă tine și ei suferă și se simt rău. Cred că aceasta este cel mai dificil, să fii departe de ai tăi când ți-e greu.

- E un sport solitar?
- Da, un sport individual în care de multe ori te simți singur și uneori victoria durează foarte puțin, iar înfrângerea foarte mult. E complicat.

- Există vreun meci care să te urmărească și acum, fie că e vorba de o victorie sau de o înfrângere?
- Nu, pentru că mereu încerc să învăț din ce mi se întâmplă, totuși mă mai gândesc din când în când la un sfert de finală de la Roland Garros, din 2014, cu Bouchard, am fost aproape de semifinale și am pierdut din cauza fricii, pentru că m-am gândit mai mult la ea decât la mine. A fost un moment complicat.

- Cum te vezi în zece ani de acum încolo?
- Mi-ar plăcea să am o familie, să am copii și să locuiesc în Barcelona sau în Grand Canaria.

- Încă mai visezi să cumperi o casă pe plajă?
-Da. Mereu. Și trebuie să fie acasă, în Gran Canaria.

- Părinții tăi tot acolo locuiesc?
- Da, îi vizitez o dată sau de două ori pe an. E puțin, dar după ce mă retrag o să petrec mai mult timp cu ei.

- Dar la turnee merg cu tine?
- Tata vine cam la cinci turnee pe an, iar mama la unul sau două pentru că lucrează la o școală și atunci are puțin timp pentru a călători.

Blindspot și Andre Agassi

Am descoperit că îți place să citești, să te uiți la filme, acum ce urmărești, ce citești?
- Acum mă uit la Blindspot și citesc autobiografia lui Andre Agassi. Abia am început, dar cred că e o carte interesantă pentru a-l cunoaște un pic pe el și pentru că joc tenis atunci înțeleg mai bine cartea.

- Îți place și ficțiunea, la un moment dat citeai "Umbra vântului" de Carlos Ruiz Zafon?
- Da, citesc orice, îmi place ficțiunea, îmi plac romanele polițiste sau autobiografiile.

- Pentru a trece cât mai repede timpul.
- Da, adevărul e că avem multe ore libere și e bine să-l petreci citind, urmărind filme.

Mesaj de la Simona

Carla a vorbit și despre Simona Halep, pe care a întâlnit-o de 12 ori în circuitul WTA, românca având avantaj, 7-5.

"Avem o relație foarte bună, acum câteva zile mi-a scris, știa că sunt la București, m-a întrebat dacă am nevoie de ceva. E o jucătoare pe care o apreciez mult, am crescut împreună, apoi ea a urcat mai mult și m-aș bucura ca într-o zi să ajungă numărul unu mondial și să câștige un turneu de Mare Șlem", a subliniat iberica. 

"Valorile sunt egale, iar atunci când nu ai continuitate te costă mai mult să revii, dar sunt optimistă, mai am mulți ani înainte"

"Tenisul este un sport individual în care de multe ori te simți singur și uneori victoria durează foarte puțin, iar înfrângerea foarte mult"

"Psihologul m-a învățat cum să încep o partidă, un set, cum să închei un meci, să nu mă gândesc prea mult la finalul unui meci sau la începutul lui, ci să mă comport la fel în oricare situație"

Carla Suarez Navarro

CV Carla Suarez Navarro

Născută pe 3 septembrie 1988, la Las Palmas
Reședință la Barcelona
Titluri: 2 (Oeiras 2014, Doha 2016)
Finale: 8 (Marbella 2009, 2010, Oeiras 2012, 2013, Acapulco 2013, Roma 2015, Miami 2015, Anvers 2015)
Dublu: 3 titluri, 6 finale
Turnee de Mare Șlem: 5 sferturi de finală (Roland Garros 2008, 2014), Australian Open 2009, 2016, US Open 2013)
Cel mai bun loc în carieră: 6 (29 februarie 2016)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
tanasevictor
tanasevictor  •  19 Iulie 2017, 16:09

Carla e tare simpatica In zile bune e greu de invins Din cele 12 meciuri cu Simona in 7 victoria a fost obtinuta dupa 3 seturi Are multa inteligenta in joc,depune mult efort cu stilul sau Chiar sunt curios cum se va descurca Gabi Ruse Sper sa vedem o partida frumoasa

onduku
onduku  •  19 Iulie 2017, 15:46

Draguta fata, ma bucur ca ai revenit!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează