SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

FOTO Jelena Dokic, fostă semifinalistă la Wimbledon, și o dramă TULBURĂTOARE: „M-am luptat cu depresia și am fost aproape de sinucidere” + ajunsese la 120 kg!

Transformarea Jelenei Dokic // Sursă foto: Instagram Jelena Dokic +4   FOTO
Transformarea Jelenei Dokic // Sursă foto: Instagram Jelena Dokic

Articol de - Publicat duminica, 07 aprilie 2019 17:09

Jelena Dokic, 35 de ani, fost număr 4 mondial, semifinalistă la Wimbledon în 2000, a vorbit recent în presa internațională despre lupta pe care a dus-o pentru supraviețuire în timpul carierei, una marcată de abuzurile tatălui ei. Retrasă timpuriu, în 2014, din cauza accidentărilor, Dokic încearcă acum să învingă problemele pe care le are cu greutatea. 

În 2017, o Jelena Dokic deja retrasă șoca lumea tenisului. În Unbreakable, cartea ei autobiografică, sportiva australiană cu origini sârbești dezvăluia ororile inimaginabile și abuzurile fizice și psihice la care a fost supusă de tatăl ei, Damir Dokic, cel care i-a fost antrenor o bună parte a carierei.

„Ești o vacă fără speranțe!”

„Mă bătea foarte rău, încă din prima zi în care am început să joc tenis. Nu era vorba doar de durerea fizică pe care o simțeam, dar știți ce mă durea mai mult? Toate vorbele neplăcute pe care trebuia să le aud la 11-12 ani, aceste lucruri au fost foarte dificile pentru mine.

După ce am pierdut semifinala de la Wimbledon din 2000 (n.r - contra lui Lindsay Davenport, când Jelena avea doar 17 ani), tatăl meu m-a sunat, mi-am dat seama că băuse. Mi-a spus că sunt o vacă fără speranțe, că sunt jenantă și că nu îmi va permite să mă întorc la hotel”, relata Jelena Dokic, într-unul dintre multele pasaje cutremurătoare din cartea ei.

Damir Dokic, tatăl Jelenei Dokic, asistând din lojă la un meci al fiicei sale. Damir s-a autoproclamat veteran în sângerosul Război de Independență al Croației (1991-1995), a fost deseori dat afară de pe arenele de tenis și a fost condamnat, în 2009, la 15 luni de închisoare după ce l-a amenințat cu moartea pe ambasadorul Australiei la Belgrad // FOTO: Guliver/Getty Images

„M-am luptat cu depresia și am fost aproape să mă sinucid”

La doi ani distanță după dezvăluirile din Unbreakable, Jelena Dokic a vorbit din nou în presa internațională despre problemele ei

„M-am luptat cu depresia timp de 10 ani și am fost aproape să mă sinucid după toate lucrurile prin care am trecut cu tatăl meu, abuzurile lui și violența domestică la care am fost martoră”.

În prezent, Jelena a întrerupt orice tip de comunicare cu tatăl său:

„Am încercat reconcilierea în trecut, dar nu mai văd motivul pentru a o face. Am încercat de câteva ori, pentru că ai impresia că poți să-ți îmbunătățești relațiile cu familia ta, indiferent cum ar fi ea.

Cu timpul, mi-am dat seama că pur și simplu acest lucru nu se poate întâmpla. E timpul să merg înainte și să nu-mi mai irosesc timpul pentru așa ceva sau pentru un om de acest gen”, a mărturisit Jelena, în presa din Australia

Damir Dokic, în stânga, alături de Jelena Dokic, la începuturile carierei, pe aleile veșnic aglomerate din complexul de la Wimbledon // FOTO: Guliver/Getty Images

Iubitul Tin Bikic, unicul sprijin

În cumplita perioadă a abuzurilor, singurul care a susținut-o pe Jelena a fost Tin Bikic, iubitul ei, cu care se află într-o relație încă din 2003. Fosta tenismenă spune că își dorește să-și înceapă curând viața de familie și, de ce nu, să aibă un copil.

„Există astfel de gânduri, dar sunt planuri generale și sunt pe termen lung. Nu știu când se vor întâmpla, dar am încă multe lucruri de realizat”, spune Jelena, care e extrem de recunoscătoare față de partenerul ei de viață.

În 2018, în ziua în care cei doi au aniversat 15 ani de relație, Jelena i-a dedicat un mesaj emoționant iubitului său pe Instagram: „Mi-ai salvat viața și cu siguranță că n-aș mai fi pe acest Pământ dacă n-ai fi fost tu.”

Jelena Dokic și iubitul ei, Tin Bikic // Sursă foto: Instagram Jelena Dokic

De la 120 de kilograme, înapoi spre greutatea optimă

În prezent, Jelena Dokic duce o aprigă luptă pentru a trece peste problemele pe care le are cu greutatea. Fosta tenismenă mărturisea în ianuarie că încearcă să slăbească 33 de kilograme în primele 6 luni ale anului, iar procesul de slăbire a început încă din octombrie 2018, când ea ajunsese să cântărească 120 de kilograme

Problemele ei au început după retragere: „Procesul de alimentație e foare diferit între cel al unui atlet și cel al unei persoane normale. Am avut probleme cu mâncarea după ce m-am retras. A fost problematic să nu mă mai antrenez 6-7 ore pe zi și să mă întorc la viața obișnuită.

Totul a devenit mai liniștit, fără călătorii, fără viața agitată care îmi plăcea foarte mult. Ca sportiv profesionist, nu mai știi să faci nimic altceva după ce te retragi”.

„nu voiam nici să mai ies din casă”

Jelena Dokic a devenit la începutul anului ambasadorul Jenny Craig Inc., o cunoscută companie de nutriție americană: „Obiectivul meu final e să slăbesc 66 de kilograme, aș ajunge la o greutate similară cu cea cu care jucam (n.r - aproximativ 60 de kilograme)”.

Rezultatele sunt deja unele spectaculoase pentru Jelea Dokic, care a postat recent pe Instagram o fotografie cu trasformarea pe care a avut-o din octombrie 2018 și până în prezent.


Transformarea reușită de Jelena Dokic în doar câteva luni // Sursă foto: Instagram Jelena Dokic

„Fotografia din stânga a fost făcută în momentul în care am început acest drum. E greu să o postez și greu să mă uit la ea. Eram nesănătoasă, arătam nepotrivit, și, mult mai important, eram nefericită, fără încredere. Nu voiam nici să ies din casă și din acest motiv am ratat unele oportunități pentru că eram atât de nefericită și nesigură”, a scris Jelena în social-media, care și-a încheiat apoi postarea cu un mesaj mobilizator:

„Sper că am inspirat și motivat pe toată lumea. Indiferent ce ai încerca să obții, poate fi realizat!”

CV Jelena Dokic:

  • Născută pe 12 apriie 1983, la Osijek, Croația. Familia ei a emigrat în Australia în 1994
  • A început să joace tenis în 1988, la 5 ani
  • Cea mai bună clasare a fost locul 4, atins în august 2002
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Grand Slam: semifinale la Wimbledon, în 2000. A mai jucat sferturi la Australian Open, în 2009, și sferturi la Roland Garros, în 2002.
  • A câștigat 6 titluri în carieră,
  • S-a retras în 2014, la 31 de ani, din cauza accidentărilor repetate

Vezi și: O poveste zguduitoare » Victoria Pendleton și importanța unui telefon la 6:30 dimineața: „Aveam tuburile de pastile adunate. Și m-am gândit că nu vreau să văd ziua de mâine”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (1)
lapusneanul
lapusneanul  •  07 Aprilie 2019, 17:33

nascuta in 1983 iar in 1998 avea 5 ani ?????...hahaha

Vezi toate comentariile (1)
Comentează