SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

FOTO Ole! » Am suferit teribil, dar ne-am calificat în barajul pentru Grupa Mondială: România - Spania 3-2

Monica şi Irina. Pumnii strînşi, încredere, victorie. În medalion, fetele fericite după victoria conturată greu +4   FOTO
Monica şi Irina. Pumnii strînşi, încredere, victorie. În medalion, fetele fericite după victoria conturată greu

Articol de , , - Publicat luni, 09 februarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 09 februarie 2015 10:53

Ziua de ieri, începută de la 1-1, a avut puncte de vîrf şi de cădere, dar s-a încheiat cu o imensă bucurie: victoria în meciul de dublu, care a pecetluit calificarea în barajul pentru Grupa Mondială.

Fetele cu bluze albe şi fuste bej îşi şoptesc ceva în pumni. Ceva doar de ele ştiut. Ceva magic. Ceva care valorează aur. Au două mingi de meci în faţa spaniolelor Muguruza şi Medina Garrigues. "Mai ţii, minte, Irina, ce i-ai spus Monicăi atunci?". "Bună întrebare...", ezită Irina. "Apoi zîmbeşte: "Nu mai ştiu. Ceva legat de curaj, de încredere...".

Indiferent ce a fost, a funcţionat. Acel punct care le mai lipsea a fost găsit şi Niculescu începe să sară, să ţopăie, Irina priveşte spre tavanul luminat, uşurată. Fetele se îmbrăţişează, iar restul echipei năvăleşte pe teren, într-un amestec de căldură, bucurie şi emoţie.

Umor şi determinare
Fusese acel meci de "acum ori niciodată". Meciul prăbuşirii sau al extazului. Iar după cum începuse, promitea cantităţi importante de tensiune. Monica şi Irina, care aveau experienţa turneelor jucate împreună, dar şi a meciurilor din Cupa Fed de anul trecut, de la Budapesta, s-au regăsit pe un teren de tenis şi şi-au activat comunicarea, dialogul, completarea reciprocă.

Primul set a fost pe muchie. Un break al ibericelor pentru 2-1, imediat revenire 2-2, apoi încă un pas greşit pe serviciul Monicăi şi s-a încheiat 7-5. "Nici nu ştiam ce să fac atunci", povestea, hîtră, Niculescu. "Irina mi-a spus că are crampe, mă gîndeam că o să trebuiască să alerg eu mai mult...".

Revenirea aşteptată
De fapt, într-un fel, abia atunci a început disputa. Jucîndu-se mult din spatele terenului, ca în dublul feminin de azi, însă cu intervenţii acide la fileu. Actul secund a cuprins 5 break-uri, tensiunea oscilînd în vene şi reflectîndu-se pe tabelă.

Din nou au revenit Begu şi Niculescu după un început fragil, apoi s-au distanţat, speculînd fisurile apărute în răbdarea lui Muguruza şi în constanţa lui Medina Garrigues. Iar la 5-3 Irina a servit pentru a trimite meciul în decisiv. Perfect!

Un punct cît un meci
Ultimul act a avut o desfăşurare mult mai abruptă. Şi, poate, un punct care a ars complet şi definitiv nervii ibericelor. Se întîmpla în game-ul al treilea, pe serviciul lui Anabel, o nebunie de reflexe, lovituri din spatele terenului, apărare disperată şi, în final, ştampila unei reacţii incredibile a Monicăi, a cărei minge a căzut aproape de colţul terenului, depăşind-o pe Muguruza.

A fost începutul unei capitulări nedorite de spaniole, dar imposibil de stăvilit. Iar la 5-2 şi 40-15, cînd Irina s-a apropiat de Monica şi i-a spus ceva la adăpostul pumnului strîns, parcă nu se putea întîmpla nimic care să nege victoria română. Hai, curaj, îndrăzneală sau orice altceva, a funcţionat. A fost punctul izbînzii, al eliberării, al dreptului la bucurie.

Lacrimi transformate în ambiţie
Mai devreme, Irina petrecuse doar o jumătate de oră la vestiar  între meciul al doilea şi al treilea. Intrase pe teren după înfrîngerea Simonei Halep în faţa lui Garbine Muguruza şi reuşise un meci stabil, controlat, contra Silviei Soler-Espinosa. 6-2, 6-4 în o oră şi 24 de minute. Fără acel sînge rece recuperat admirabil după o primă zi de lacrimi, meciul de dublu n-ar mai fi existat.

Sau n-ar mai fi avut nici o importanţă. Irina a evoluat însă exact, folosindu-şi bine armele şi a ţinut România în joc. Apoi, alături de Monica, a dus-o la victorie, totul pornind de la primul punct izbutit sîmbătă de Simona. Cu Alexandra încurajîndu-le de pe margine, gata să intre pe teren dacă era nevoie.

Patru fete, un căpitan, o echipă
Aşa cum se întîmplă într-o echipă. "Sînt personalităţi diferite, au stiluri diferite de joc, dar echipa se bazează pe toate patru", spunea în final căpitanul nejucător Alina Tecşor. "Ne va fi greu pe viitor dacă vreuna dintre ele va lipsi".

Deocamdată, sînt împreună şi sărbătoresc. Week-end-ul ideal.

"Nu e o zi fericită"
Pentru Spania, aceasta a fost a treia înfrîngere consecutivă suferită în ultimul meci, cel de dublu. Anul trecut, pe vremea aceasta, erau în Grupa Mondială şi cedau în faţa Cehiei, 2-3, apoi se întîmpla acelaşi lucru în barajul de rămînere, contra Poloniei, din nou 2-3.

"Nu e cea mai fericită zi, într-adevăr, dar acesta e tenisul, aceste lucruri apar", a spus aseară Conchita Martinez, căpitanul nejucător al Spaniei. "Sînt mîndră însă de fetele mele, au dat tot ce au putut pe teren şi sînt complet liniştită cu deciziile pe care le-am luat. Pînă la urmă, am pierdut din cauza unor puncte ici-colo.

Begu şi Niculescu au jucat foarte bine, s-au completat excelent, se vede că au multă experienţă împreună. E greu să joci în Cupa Fed, presiunea îşi spune cunvîntul, lupţi pentru ţara ta şi sînt 4.000 de oameni care strigă împotriva ta", a încheiat Martinez.

Mîine e tragerea la sorţi
Barajul pentru Grupa Mondială se va disputa în aprilie, iar tragerea la sorţi va fi mîine, la Londra, de la ora 13:00. România nu va fi cap de serie. Posibilele adversare sînt: Italia, Polonia, Australia, Olanda, Elveţia, SUA şi învinsa din întîlnirea Cehia-Canada. Echipa României nu s-a mai aflat într-un baraj pentru Grupa Mondială din 1999.

"Am trecut prin toate stările"
Alina Tecşor, căpitanul nejucător, a spus că a fost o zi în care a strîns totul felul de senzaţii. "Am trecut prin toate stările, de la tristeţe la bucurie, la speranţă", a spus ea. Tecşor a fost numită căpitan nejucător la începutul anului trecut, iar de atunci echipa e în urcare. Fetele au spus că înainte de disputarea întîlnirii căpitanul nejucător le-a promis ceva în caz de victorie, dar n-au vrut să divulge secretul.

Mulţumirile Monicăi
Monica Niculescu a fost cea mai vorbăreaţă la conferinţa de presă. "Să mai vorbească şi altcineva!", a glumit ea. Monica e cea mai veche componentă a echipei, ea jucînd de nouă ani în Cupa Fed. "Vreau să le mulţumesc fetelor, Simona, Irina, Alexandra. Sîmbătă a fost o zi obositoare. E greu să stai pe margine. De aceea, ca să evit să mă simt la fel, duminică am fost un pic la hotel să mă odihnesc. M-am întors fresh şi m-am simţit foarte bine pe teren", a spus Monica. "A, şi Irina, s-o laşi pe Lara!", a mai spus Monica. "O las, o las!", a admis Irina, care joacă dublu în turnee alături de iberica Arruabarrena.

"Cred că am făcut febră"
Simona Halep le-a susţinut pe Monica şi pe Irina din lojă. S-a ridicat, a strigat, a îndemnat publicul să le încurajeze. La final, ea a ţinut să spună că această victorie aparţine celor două. "Cred că am făcut febră cît am stat acolo. Nu mai contează. Fetele au luptat incredibil, fără frică", a spus a treia jucătoare a lumii.

Unghii norocoase
Irina Begu a început o tradiţie la întîlnirea din barajul cu Serbia, şi-a făcut unghiile în culorile steagului României. Sîmbătă, la conferinţa de presă, printre lacrimi, ea spunea că speră să-i poarte noroc. "De acum încolo o să le pictez numai aşa la Cupa Fed", a spus Irina, care era epuizată, dar fericită. "Nici nu ştiu cum mi-am revenit", a mărturisit cea care ieri a jucat trei ore şi 39 de minute.

6 victorii consecutive are echipa României în Cupa Fed, serie începută anul trecut, în februarie, la Budapesta

651309-romania-spania.jpg

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (9)
addriann
addriann  •  09 Februarie 2015, 23:49
Postat de adi84. pe 09 Februarie 2015, 10:22

"Simona este la un plafon valoric, are doua variante:ori progreseaza, ori sta pe loc. Pericolul este ca poate da inapoi." Genial....:))))))))))))))))))))))))))))

Ha,ha,ha... Cu alte cuvinte, sunt mari sanse sa piarda locul 3 ! Iar in aceasta prognoza nu este nimic de ras...

danger.
danger.  •  09 Februarie 2015, 11:14

bravo tuturor fetelor ! o adevarata echipa ! felicitari !

1349magus
1349magus  •  09 Februarie 2015, 10:43

Moto-ul GSp-ului: "Nici o masa fara peste, nici un articol fara sa dam cu bata in balta." Adversara din play off se va alege dintre Italia, Polonia, Australia si Canada.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close