SPORTURI  »  TENIS  »  RETRAGERE

GALERIE FOTO Adios, David! Ferrer s-a retras după o carieră spectaculoasă: „Realitatea a depășit imaginația. Așa aș vrea să vă amintiți de mine”

David Ferrer // FOTO: Guliver/GettyImages +7   FOTO
David Ferrer // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 11 mai 2019 15:51

Tenisul mondial s-a despărțit în această săptămână pe David Ferrer. Spaniolul în vârstă de 37 de ani a spus adio sportului la Madrid, după o carieră de 19 ani în care a luptat mereu până la ultima picătură de energie.

„Luptătorul”, e cuvântul care a fost rostit de cele mai multe ori în filmulețul de adio în care colegii lui David Ferrer sunt rugați să-l caracterizeze. Iubit și lăudat, spaniolul a fost copleșit de emoții la ultimul său meci din circuitul ATP, care a avut loc miercuri noapte la Madrid.

A fost învins e Alexander Zverev cu 6-4, 6-1, iar înainte de ultimul punct germanul a cerut publicului să-l aplaude pe adversarul său. Un moment sublim, care a continuat și după ce spaniolul a trimis o lovitură în out, iar partida s-a încheiat.

Festivitatea care a urmat l-a revelat din nou pe omul David, cel care a ținut să le mulțumească tuturor antrenorilor care l-au ghidat în carieră.

„Realitatea a depășit imaginația. M-am pregătit pentru acest moment, dar  nu credeam că va fi așa de spectaculos. Toată arena plină și oameni care mă aplaudau, e o amintire pe care vreau să o păstrez toată viața”, a spus jucătorul care a urcat cel mai sus în clasamentul mondial până pe poziția a treia. 

david ferrer 2 +8 FOTO

Cuvinte cu sens

La conferința de presă și-a exprimat din nou filozofia. Jurnaliștii spanioli l-au întrebat ce sfat i-ar da puștiului născut în Javea și care a început tenisul la opt ani.

„Să fie el indiferent de situație, și la bine, și la rău. Să aprecieze toate aspectele vieții și să învețe să trăiască în prezent. Să învețe din greșelile trecutului și să fie pozitiv. I-aș spune multe lucruri, nu aș termina niciodată. Doar că ar trebuie să înțeleagă că există zile bune și zile proaste și zile fericite și zile triste. Că nu-i va fi bine tot timpul, dar așa este viața. Când înțelegi toate aceste lucruri, totul e mai ușor!”, a spus el.

Iar lui David nu i-a fost deloc ușor. Când a început tenisul, era un puști temător, dar rebel în felul său. În timp, și-a maximizat toate calitățile. La cei 1,75 metri, nu avea forța altora. A compensat prin rapiditate, prin rezistență. Și-a îmbunătățit serviciul, făcându-l sigur și variat. A impresionat prin modestie, prin bun simț, prin tenacitate. A jucat în epoca Big Four, dar nu a trecut neobservat. Nadal, Djokovici, Federer au spus vorbe mari despre el, dar lucrul care se desprinde este că David din afara terenului e mai mare. 

„Nu am câștigat un trofeu de Mare Șlem, dar nu aș schimba cariera mea cu altui jucător care a făcut-o. Viața mea din tenis a fost foarte bună”David Ferrer

„Înveți din greșeli. Trebuie să eșuezi de o mie de ori și să continui pe drumul tău. Asta m-a făcut să fiu jucătorul de tenis de azi. Trebuie să accepți momentele de frustrare și să persiști în ceea ce îți dorești. Mi-ar plăcea ca oamenii să-și amintească de mine mai mult pentru persoana care am fost în tot acest timp în care am jucat tenis. Îmi doresc să fiu o persoană mai bună până în ultima zi a vieții mele”, a spus Ferrer. 

Meciuri de poveste

Cifrele seci spun că David a jucat 52 de finale, dintre care a câștigat 27, cea mai importantă fiind cea de la Paris-Bercy din 2012. Primul lui trofeu a venit pe când avea 20 de ani, pe zgura Centralului de la Arenele BNR, iar ultimul pe suprafața cărămizie de la Bastad, în 2017.

A fost în echipa Spaniei la succesele din 2008, 2009 și 2011 în Cupa Davis. Ultimul său meci în competiția pe echipe a fost unul de poveste. La Valencia, în 2018, a adus punctul câștigător după un meci de cinci seturi cu Philipp Kohlschreiber.

david ferrer 7 +8 FOTO

Întrebat ce meciuri i-ar arăta fiului său când va crește, David a răspuns: „Ultimul cu siguranță nu. Cele din finalele de Cupa Davis pentru că au multă emoție sau cel din ultimul act de la Paris-Bercy”. Până acolo mai trebuie să treacă niște ani pentru că băiețelul lui David are doar un an. O bucată din viața spaniolului s-a terminat într-o noapte caldă la Madrid și din momentul în care a pășit dincolo de Caja Mágica o altă viață a început pentru omul care mereu a dat totul. 

"Rafa a fost ca o oglindă pentru mine, chiar dacă este mai tânăr și a venit în circuit mai târziu, am învățat multe de la el. Să câștigi un turneu o dată și încă o dată, Mi-a arătat că nu e de ajuns o singură victorie, iar acest lucru m-a ajutat să ajung până pe locul al treilea și să am constanța pe care am avut-o în carieră"David Ferrer

david ferrer 6 +8 FOTO

734de victorii a adunat David Ferrer în cei 19 ani de profesionist, înfrângerile fiind în număr de 377

31.400.000 €a adunat David Ferrer în carieră 

1 finală de Mare Șlem a jucat spaniolul, în 2013, la Roland Garros, când a fost învins de Rafael Nadal

„Nu am triumfat niciodată la Madrid, la Roland Garros. Sunt unele turnee pe care mi-aș fi dorit să le câștig, dar am destule trofee acasă, însă sunt doar niște cupe confecționate din material. Tot ce iau cu mine este dragostea pe care am primit-o. Veți fi mereu în inima mea. Vă mulțumesc!”David Ferrer

Regretele lui David

Într-o carieră atât de lungă e greu să nu apară și unele regrete. Și-ar fi dorit să abordeze altfel singura finală de Mare Șlem pe care a jucat-o, cea din 2013 de la Roalnd Garros.

david ferrer 1 +8 FOTO

„Nu am avut nicio șansă. Nu dau vina pe nimeni, dar motivația mea pentru acel meci nu a fost cea mai bună. Am intrat pe teren puțin distras. Era prima mea finală și era normal. Poate în acele momente nu am fost foarte înțelepți. Nici eu, nici echipa mea nu am avut o idee mai bună despre cum să abordăm acel meci”, a spus Ferrer pentru ATP.

Un alt moment greu a fost când a pierdut finala mică de la JO 2012. Făcea pereche cu Feliciano Lopez și au fost învinși de Llodra și Tsonga. „Am fost echipa mai bună tot meciul, iar acea înfrângere a durut. A doua zi a fost cumplită”.

david ferrer 4

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
307361603349887
Dan Pastrama  •  11 Mai 2019, 16:20

in a doua parte a carierei baiatul asta mi-a adus o gramada de bani; stiam cand tranteste meciul si mizam contra lui...pacat ca s-a retras, merci david...!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează