SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

GALERIE FOTO Răscrucile Verei Zvonareva » O mamă exigentă şi accidentări aproape fatale

Vera Zvonareva +7   FOTO
Vera Zvonareva

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2011 00:00 / Actualizat luni, 20 iunie 2011 12:23

Vera Zvonareva este finalista de anul trecut, de la Wimbledon. Acum s-a întors la Londra, unde şi-a închiriat o căsuţă şi mănîncă la restaurantele indiene şi thailandeze din Wimbledon Village, favoritele ei. E frumoasă, e tînără (26 de ani) şi şi-ar mai dori o şansă la finală, aşa cum a avut în 2010. Atunci, cel mai mult a ajutat-o olandezul Niek van Dijk, chirurgul ortoped care, cu opt luni înainte, o operase pe rusoaică la piciorul drept. Vera crede că, fără ajutorul lui van Dijk, cariera ei de jucătoare de top s-ar fi oprit în 2009. Cu toate acestea, la doar opt luni de la operaţie, din postura de cap de serie numărul 21, Vera ajungea în finala de la Wimbledon. Unde se întîlnea cu Serena Williams, care a învins-o cu 6-3, 6-2.

"Venisem la Wimbledon fără mari aşteptări. Avusesem probleme de sănătate în 2009 şi fusesem sfătuită să continuu să joc, pentru că nu se putea agrava. A fost un sfat prost. Din octombrie 2009, accidentarea de la gleznă nu mă mai lăsa să îndoi genunchiul, iar coloana mă durea şi ea. Atunci am ştiut că trebuie să mă operez", a declarat Vera Zvonareva pentru Daily Mail.

Iarna - în Florida

Acum Vera este a treia jucătoare a lumii. A ieşit din umbra Mariei Şarapova şi a vorbit răspicat şi la capitolul tenis, şi la capitolul frumuseţe. Zvonareva este deja o obişnuită a coperţilor de reviste glossy din Rusia, iar presa i-a pus nu doar eticheta de frumoasă, ci şi pe cea de deşteaptă. Vorbeşte engleza fără greşeală, cu un strop de accent american, pentru că îşi petrece iernile antrenîndu-se în Florida, şi este o prezenţă politicoasă, răbdătoare.

Vera singură însă recunoaşte că, pe teren, e altă persoană. "Am rupt şi rachete de nervi. Pe teren sînt concentrată, nu renunţ niciodată. Pe plan mental, nu cred că e cineva mai puternic decît mine. În afara terenului, sînt timidă, nu ies mult din casă. Îmi place să învăţ", s-a destăinuit jucătoarea.

Vera a început tenisul la 6 ani dintr-o ambiţie a mamei ei, fostă jucătoare de hochei pe iarbă, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1980. Natalia, mama jucătoarei, a crescut-o singură, după divorţ. "A fost visul mamei să mă vadă mare jucătoare de tenis şi nu am avut de ales. Se uita la Andre Agassi, Pete Sampras şi Evgheni Kafelnikov. S-a îndrăgostit de tenis. Nu regret că m-a pus să fac tenis, dar am străbătut vremuri foarte grele", povesteşte Zvonareva.

Medalii olimpice în familie

"Mama era o tipă dură. Lucra cu pacienţi paralizaţi într-o clinică de refacere. Locuiam într-un apartament mic, nu aveam bani. Uneori îmi doream să fiu o simplă şcolăriţă, nu jucătoare de tenis. Mi-aş fi dorit, de exemplu, să mă duc cu colegii la banchetele de sfîrşit de an, dar nu puteam, pentru că trebuia să mă antrenez. Uneori mi-aş dorit ca mama să-mi spună să mă destind un pic", spune jucătoarea.

Vera a egalat-o pe mama ei la medalii olimpice - tot bronz, la Beijing, în 2008 - şi i-a cumpărat un apartament nou şi o maşină Nissan. "E parte din cultura noastră, dacă părinţii fac ceva pentru noi, noi îi răsplătim".

Pe lîngă mama ei, Vera nu o uită nici pe mama Rusie. Pentru ea Moscova înseamnă acasă, dar ştie că ţara ei nu este perfectă. "Corupţia încă este o problemă. Dar văd că ţara se dezvoltă şi sper că sîntem pe drumul cel bun", crede Vera, care se implică în problemele de acasă. Ea a înfiinţat o fundaţie prin care ajută femeile cu sindromul Rett, o maladie neurologică. În acţiunea ei caritabilă, Zvonareva i-a implicat şi pe colegii săi Rafael Nadal, Andy Murray şi Caroline Wozniacki, care au făcut donaţii în contul fundaţiei.

Azi începe un nou Wimbledon, o nouă speranţă pentru Zvonareva, cap de serie numărul 2. În primul tur, rusoaica va juca împotriva lui Alison Riske (SUA).

CV Vera Zvonareva

- născută la Moscova, pe 7 septembrie 1984

- 1,72 metri, 59 de kilograme

- dreptace

- finalistă la Wimbledon şi US Open în 2010

- 11 turnee WTA cîştigate

- peste 11 milioane de dolari cîştigaţi din tenis

Vezi mai jos o galerie foto cu Vera Zvonareva!

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
delpi101
delpi101  •  20 Iunie 2011, 21:12

"Felicitari"

delpi101
delpi101  •  20 Iunie 2011, 21:10

Felicita sincere pentru articol......foarte elegant....ca si Vera de altfel.

mateiserban
mateiserban  •  20 Iunie 2011, 19:08

si frumoasa si talentata

Vezi toate comentariile (3)
Comentează