SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Hănescu a fost amendat pentru gesturile golăneşti de la Wimbledon

Articol de - Publicat duminica, 27 iunie 2010 00:00

Comisia de la Wimbledon a luat decizia în ceea ce-l priveşte pe Victor Hănescu ieri, după ce a văzut imaginile şi a primit raportul arbitrului.

Românul încheiase, vineri seară, meciul din turul 3 cu Daniel Brands la limita nervilor, scuipînd spre spectatori şi făcînd greşeli de picior în mod deliberat.

Ziua de ieri a început cu Victor Hănescu peste tot: în buletinul de sport al CNN, pe Euronews, în ediţiile online ale tuturor ziarelor importante din Europa şi de aiurea. Românul, favorit numărul 31 la ediţia de anul acesta a turneului de la Wimbledon, a ajuns să fie privit drept tipul cel rău după ce vineri seară şi-a ieşit din pepeni şi a reacţionat aşa cum nu a fost văzut niciodată făcînd-o pe un teren de tenis.

Cum a fost
Pe scurt: Hănescu a condus cu 2-0 la seturi, iar la 5-3 în al treilea a avut trei mingi de meci pe serviciul său. Le-a ratat, apoi a mai avut o şansă în tie-break, irosită şi aceea. Din acel moment, meciul cu Daniel Brands s-a întors. Germanul a egalat situaţia seturilor, 2-2. Între timp, Victor a chemat trainerul pentru o accidentare la picior, întreruperea nefiind pe placul unui grup de suporteri care, de atunci, l-a şicanat pe român. Hănescu a discutat cu arbitrul de scaun, britanicul Kim Craven, iar acesta i-a spus că "e OK". Românul a cerut apoi întreruperea meciului pe motiv de întuneric, dar i s-a răspuns că mai sînt 30 de minute de lumină.

Condus cu 2-0 la game-uri în setul al cincilea, Victor nu şi-a mai putut stăpîni nervii. A scuipat spre spectatori şi a înjurat, primind un avertisment din partea oficialului din scaun. Apoi a făcut greşeli de picior în mod deliberat, iar la 0-3 a abandonat. I-a întins mîna arbitrului, acesta a refuzat să i-o strîngă, l-a salutat pe Brands, şi-a făcut repede bagajele şi a părăsit arena.

Decizie rapidă
Ieri după-amiază, Comisia de Arbitraj de la Wimbledon a anunţat decizia luată printr-un comunicat lapidar: "În urma anchetei făcute împreună cu supervizorii de Grand Slam în ceea ce priveşte incidentul de pe terenul 18, jucătorul Victor Hănescu a fost amendat cu 7.500 de dolari pentru comportament nesportiv şi cu alte 7.500 de dolari pentru că nu a depus efortul maxim la finalul meciului. Nici un alt comentariu nu va mai fi făcut de arbitrul turneului sau de cel de scaun al meciului". Cecul pentru prezenţa în turul al treilea a fost de 31.620 de lire sterline.

Hotărîrea, comunicată rapid, a pus capăt speculaţiilor care pronosticau printre posibilele sancţiuni inclusiv suspendarea pentru ediţia viitoare a Wimbledon-ului.

Brad Gilbert îl apără
Faimosul antrenor american Brad Gilbert, fost jucător de Top 10 în anii '90, s-a arătat de partea românului, pe care l-a numit Big Vic. "Cu siguranţă au fost circumstanţe extenuante. A fost împins pînă la limită de fanii băuţi şi ridiculizat prin abuz verbal, de aceea a plecat de pe teren. Îmi pare rău pentru ce i s-a întîmplat lui Big Vic. A avut patru mingi de meci şi şansa de a-l cîştiga, dar nu i-a ieşit", a explicat tehnicianul care i-a pregătit pe Andre Agassi, Andy Roddick şi Andy Murray.

Patru fani arestaţi
Poliţia londoneză a reţinut vineri seară patru spectatori care se aflaseră în tribuna arenei 18, motivul fiind comportament ofensator şi abuz de alcool. Iniţial, s-a crezut că jucătorul român ar fi depus o plîngere, însă nu a fost aşa. Un purtător de cuvînt de la All England Club a spus că "este vorba despre incidente diferite. O pură coincidenţă".

"Nu e normal"
Întrebat dacă i s-a părut că Hănescu a făcut în mod intenţionat greşelile de picior, adversarul său, Daniel Brands, a spus că da. "A fost prima dată cînd am jucat unul contra celuilalt. Mi-am dat seama că are nişte probleme la picior, apoi s-a enervat pe public. L-am întrebat ce s-a întîmplat şi mi-a spus că e accidentat şi trebuie să se retragă. Nu se întîmplă des ca un jucător să-şi iasă din fire de asemenea manieră. Nu e normal să reacţionezi aşa, dar e decizia lui", a spus germanul.

Alte incidente celebre
- În 1995, tot la Wimbledon, americanul Jeff Tarango s-a revoltat contra arbitrului francez Bruno Rebeuh din cauza unor decizii potrivnice. Cînd publicul l-a fluierat, Tarango a urlat spre tribună să tacă. A urmat un avertisment pentru obscenităţi, iar americanul a refuzat să continue meciul. Soţia lui Jeff a desăvîrşit isprava, pălmuindu-l de două ori pe Rebeuh! Tarango a fost amendat cu 48.000 de dolari şi suspendat pentru ediţia următoare a Wimbledon-ului.

- Anul trecut, la US Open, Serena Williams, care era deţinătoarea titlului, a ameninţat-o pe arbitra de linie care a dictat greşeală de picior atunci cînd americanca făcea faţă unei mingi de meci. Era faza semifinalelor şi Serena o întîlnea pe Kim Clijsters. Gestul Serenei a fost considerat o ofensă gravă, ea fiind amendată cu 10.000 de dolari, la care s-au adăugat alţi 82.500. Americanca se află într-o perioadă de probă pentru turneele de Mare Şlem.

- Irina Spîrlea a devenit, în 1996, prima jucătoare din istorie descalificată direct pentru comportament nesportiv, după ce a înjurat un arbitru în timpul unui meci din turneul de la Palermo. Un an mai tîrziu, românca a fost implicată în acea coliziune la fileu cu Venus Williams din timpul semifinalei de la US Open. După incident, Richard Williams a numit-o "curcan mare, alb şi urît".

- Arbitrul Kim Craven a mai avut parte de întîmplări bizare în trecut. În 2000, a trebuit să facă faţă unei tirade verbale agresive din partea sud-africanului Wayne Ferreira, iar în 2008 s-a confruntat tocmai cu John McEnroe din cauza unei decizii la linie, în timpul unui meci din circuitul veteranilor de la Royal Albert Hall.

Dulgheru s-a oprit
Debutantă la Wimbledon, unde a fost cotată favorită numărul 31, Alexandra Dulgheru a fost învinsă ieri în turul al treilea de Kaia Kanepi cu 6-1, 6-2. Estonianca o eliminase în turul inaugural pe finalista de la Roland Garros, Samantha Stosur, iar în runda secundă trecuse cu 6-4, 7-5 de altă româncă, Edina Gallovits. Dulgheru va primi 31.620 de lire sterline pentru performanţa ei de la Wimbledon 2010.

Rezultate
Wimbledon
Feminin, turul 3: S. Williams (SUA, 1)-Cibulkova (Svk) 6-0, 7-5; Wozniacki (Dan, 3)-Pavliucenkova (Rus, 29) 7-5, 6-4; A. Radwanska (Pol, 7)-Errani (Ita, 32) 6-3, 6-1; Li (Chn, 9)-Rodionova (Aus) 6-1, 6-3; Zakopalova (Ceh)-Pennetta (Ita, 10) 6-2, 6-3; Kvitova (Ceh)-Azarenka (Blr, 14) 7-5, 6-0.

Masculin, turul 3: Soderling (Sue, 6)-Bellucci (Bra) 6-4, 6-2, 7-5; Ferrer (Spa, 9)-Chardy (Fra) 7-5, 6-3, 4-6, 3-6, 7-5; Tsonga (Fra, 10)-Kamke (Ger) 6-1, 6-4, 7-6 (1); Benneteau (Fra, 32)-Fognini (Ita) 6-4, 6-1, 4-6, 6-3; Mathieu (Fra)-De Bakker (Ola) 7-6 (5), 7-6 (6), 6-7 (8), 6-4.

Playtech: BREAKING: Ce a descoperit Marian Vanghelie în telefonul Oanei Mizil. E motivul pentru care a bătut-o


Comentarii (8)
zeusdinolimp
zeusdinolimp  •  28 Iunie 2010, 05:10

Unde esti tu, Cantona???

nickmic
nickmic  •  27 Iunie 2010, 17:28

hanescu nu trebuia sa continue meciul pana nu erau evacuati specatatorii care l-au provocat si insultat. arbitrul a fost un nesimtit si nu a facut nimik sa calmeze apele, preferand sa lase lucrurile sa decurga de la sine....hanescu s-a comportat exact ca un om care a avut 4 mingi de meci si e insultat si injurat si care nu e lasat sa isi faca jocul. rusine arbitrului pt lipsa de profesionalism si incompetenta de a stinge un astfel de conflict cu spectatorii

nickmic
nickmic  •  27 Iunie 2010, 16:36

ar trebui sa-si ia un avocat bun sa ii apere cauza. arbitrul trebuie cel putin suspendat...a dat dovada de a fi partinitor, chiar daca la finalul meciului, dar pe viitor stim ca poate sa influenteze scorul, si nu i-ar strica o mica amenda data sper exemplu. Victor a fost pana acum un om linistit in ochii presei si nu merita o asemenea imagine...si nu uitati ca si nadal scuipa pe teren(nu in ciuda cuiva e drept)...mai lasati-ne cu romanii tot romani...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează