SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

5 lucruri neștiute despre Hubert Hurkacz, câștigătorul surpriză de la Miami: antrenorul îl compară cu un gigant + de ce închide ochii atunci când lovește mingea

Hubert Hurkacz zâmbește alături de cel mai important titlu al carierei. Sursă foto: Instagram
Hubert Hurkacz zâmbește alături de cel mai important titlu al carierei. Sursă foto: Instagram

Articol de - Publicat marti, 06 aprilie 2021 18:44 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 19:20

Hubert Hurkacz (24 de ani), surprinzătorul câștigător al turneului Masters 1000 de la Miami, e comparat cu Andy Murray, inspirat de Iga Swiatek și țintește la rezultate și mai mari, în anul în care a câștigat deja două titluri. 

Fără Djokovic, Nadal, Thiem sau Federer la start, Mastersul de la Miami a reprezentat ocazia perfectă pentru un „breakthrough”. Și dacă staruri consacrate precum Medvedev, Zverev, Tsitsipas sau Rublev nu au reușit-o, surpriza a purtat numele lui Hubert Hurkacz, locul 37 mondial la startul competiției. Polonezul l-a învins în finală pe bunul său prieten Jannik Sinner, scor 7-6 (4), 6-4, după două săptămâni pe care nu are cum să le uite vreodată. 

Hurkacz readuce Polonia pe harta tenisului masculin 

Din 2013, când Jerzy Janowicz ajungea până în ultimul act de la Paris Bercy - înfrânt de David Ferrer - Polonia nu mai dăduse un finalist în turneele Masters 1000. Norocul avea să se schimbe la Miami, unde Hubert Hurkacz, un jucător cu o traiectorie mai mult decât interesantă, s-a impus după un parcurs impresionant, cu victorii la Shapovalov, Raonic, Tsitsipas, Rublev și, în cele din urmă, Sinner, marea speranță a tenisului mondial

Triumful de la Miami i-a adus lui Kurkacz și cea mai bună clasare a carierei. Începând de luni, Hubi, așa cum îl alintă apropiații, ocupă locul 16 în ierarhia masculină.

5 lucruri mai puțin știute despre Hurkacz 🤔

Totuși, cine e Hubert Hurkacz și care e secretul ascensiunii din 2021? Site-ul tennishead.net a prezentat câteva curiozități despre câștigătorul de la Miami Gardens din acest an. Iată-le:

  1. Tenisul a fost la putere în familia Hurkacz. Zosia Maliszewska-Hurkacz, mama lui Hubert s-a clasat pe primul loc în lume la junioare, în timp ce unchiul său a practicat la rândul său tenis. Mai mult, bunicul său a fost un cunoscut voleibalist în Polonia. Nika, sora în vârstă de 14 ani a lui Hubert, joacă și ea tenis și speră să-i calce pe urme fratelui său.
  2. Închide ochii atunci când lovește mingea. Un obicei mai puțin întâlnit printre jucătorii de tenis, dar pe care Hurkacz îl pune în practică aproape fără excepție. „Trebuie să mărturisesc, e adevărat. Închid ochii atunci când lovesc mingea. Probabil că așa am jucat dintotdeauna și de mult timp lumea și-a dat seama despre asta”, spunea polonezul într-un interviu acordat pentru L'Equipe în 2019.
  3. Antrenorul îi compară stilul cu cel al lui Andy Murray. Hurkacze antrenat în prezent de Craig Boynton, cel care a mai lucrat cu nume precum Jim Courier, Mardy Fish, Steve Johnson sau John Isner. Acesta n-a ezitat să-l compare cu Murray, triplu câștigător în turneele de Grand Slam: „Hubert e puțin mai înalt decât Andy. Deplasarea lui Murray e fenomenală, dar și Hubi e un atlet desăvârșit”.
  4.  Abia al doilea polonez care câștigă un turneu ATP. Titlul de la Miami nu a fost primul, ci al treilea succes reușit de Hurkacz în circuitul ATP. El a devenit doar al doilea polonez care ridică un trofeu deasupra capului în proba de simplu, după Wojtek Fibak (fost număr 10 în 1977). Jerzy Janowicz, o altă mare speranță a tenisului polonez, a pierdut toate cele trei finale pe care le-a disputat, în timp ce uriașul Lukasz Kubot s-a remarcat mai mult la dublu. 
  5. Încă n-a scăpat de complexul turneelor de Grand Slam. Victoria lui Hurkacz de la Miami e cu atât mai surprinzătoare cu cât polonezul nu s-a descurcat grozav până acum în turneele majore. Cel mai bun rezultat l-a reușit în 2019, la Wimbledon, când a ajuns în turul III.

1.96 metrimăsoară Hurkacz. E cu cinci centrimetri mai înalt decât Andy Murray

3.110.734 de milioane de dolaria câștigat polonezul în carieră. Doar pentru victoria de la Miami, el a primit un cec în valoare de 300.110 dolari

Inspirat de Iga Swiatek, felicitat de Radwanska și președintele Poloniei

Imediat după victoria de la Miami, Hurkacz a ținut să vorbească laudativ despre compatrioata Iga Swiatek, una dintre marile promisiuni din WTA, cea care se impunea anul trecut la Roland Garros și devenea prima reprezentantă a Poloniei care triumfă într-un astfel de turneu. 

„Am fost supermândru de Iga, iar ceea ce a reușit la Roland Garros a fost uimitor. Cred că acel succes a fost precum un impuls pentru mine și pentru jucătorii tineri din Polonia, care s-au convins că pot câștiga titluri mari. Sper că, la rândul meu, voi reuși să motivez oamenii din Polonia”. 

Agnieska Radwanka, proaspăt devenită mămică, l-a felicitat pe Hurkacz printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare, la fel cum a făcut-o și Andrzej Duda, președintele Poloniei.

VIDEO Discursul lui Hurkacz după victoria de la Miami

Citește și alte știri din tenis:

EXCLUSIV VIDEO Un fost finalist de la Australian Open l-a dezamăgit crunt pe Victor Hănescu: „Nu a schițat niciun gest, a întors capul!”

Se amână iar Roland Garros? Ministrul Roxana Mărăcineanu, anunț trist: „Am discutat asta cu organizatorii turneului”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează