SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Iarbă, fără încălzire » Tot ce trebuie să știi despre Simona Halep înainte de debutul la Wimbledon

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 02 iulie 2018 09:00

Simona Halep va debuta marți în al treilea turneu de Mare Șlem al anului. O face doar cu antrenamente, fără vreun meci oficial jucat pe covorul verde.

O nouă ediție a celui mai vechi turneu de Mare Șlem începe azi. Tradițional, cu alb pe tricouri și rochițe, cu mov și verde pe logo și prosoape, cu flori revărsate peste balustrade, cu campionul en titre, Roger Federer, inaugurând jocul pe Terenul Central fix la ora 13:00 locală.

Acomodați deja cu complexul, cu terenurile, jucătorii și jucătoarele așteaptă acțiunea pe viu, nu cea care se derulează în minte, pe pelicula tremurătoare a retinei. În acest univers stabil, există însă ceva ce s-a schimbat. Statutul Simonei Halep, liderul mondial la zi. Românca intră în turneul major de la Londra nu doar ca favorită principală în premieră, ci și având deja un trofeu de Grand Slam în vitrină.

Ceva ce a adus o schimbare interioară, pe care Halep o descrie simplu: "Sunt fericită că am putut să rup acea barieră. Presiunea s-a dus. Visul s-a împlinit. Nu mă mai stresez cu chestia asta legată de un Grand Slam. E frumos să fii în această postură, îmi oferă momente de bucurie, atât". Doar atât? "Am visat la acest lucru. Am reușit. Acum mi-am fixat deja altă țintă". După două ediții ale Jocurilor Olimpice care au trecut în cariera ei fără să lase urme, își dorește o medalie. Dar e o poveste în derulare, cu eventuală finalizare peste 2 ani, la Tokyo. Între timp, Wimbledon-ul e aici, bate puternic în ușă, gata s-o deschidă.

Vacanță după Wimbledon

După triumful de la Roland Garros, numărul unu mondial a avut 10 zile de vacanță. Zile în care nu a jucat tenis pentru că, spune ea, "aveam nevoie de o pauză". Știa însă că nu trebuie să se detașeze prea mult, ci să mențină totul legat în vederea următorului concurs major. "E important, trebuie să fiu concentrată. De aceea conversația cu Darren a fost aceeași. E mândru pentru ceea ce am reușit, că am putut să mă schimb, să-mi îmbunătățesc titudinea. Apoi a spus: Înapoi la muncă!". O vacanță mai mare va veni după Wimbledon, a adăugat Simona.

Ea a sosit devreme la All England Club, s-a antrenat 9 zile pe iarbă și se simte OK. Nu a jucat vreun meci oficial înainte, s-a retras din turneul de la Eastbourne din cauza unor probleme la tendon pe care le-a cărat cu ea pe toată durata Roland Garros-ulu. Și o întâlnește în primul tur, marți, pe japoneza Kurumi Nara, despre care a cules câteva date. "Știu că joacă foarte iute, plat. Trebuie să fiu puternică pe picioare și să fiu pregătită pentru o luptă. Pentru că așa va fi meciul".

Rutină și superstiții

Până atunci, până la ora partidei, își va urma rutina. "Antrenament, duș în același loc, schimbat haine în același loc din vestiar, aranjatul părului. Niciodată nu arată bine pe teren, dar eu încerc". Și superstițiile, pe care le are, dar despre care nu vorbește niciodată. Oricum ar fi, cu lucrurile desfășurate în același ritm, iarba sună clopoțelul de start. Iar Simona Halep zâmbește. Pentru că, vedeți dumneavoastră, "acum zâmbesc mult. Mă simt fericită. Și bucuroasă să revin pe teren"

Rezultatele Simonei Halep la Wimbledon

Semifinale – 2014
Sferturi – 2016, 2017
Turul 2 – 2011, 2013
Turul 1 – 2012, 2015

1 titlu pe iarbă are Simona Halep în carieră, cel de la s-Hertogenbosch, de categorie International, cucerit în 2013

Programul de azi al românilor

Terenul 6, primul meci, de la ora 13:30
Alexandra Dulgheru – Krystina Pliskova (Ceh)
Terenul 11, primul meci, de la ora 13:30
Sorana Cîrstea – Magdalena Rybarikova (Svk, 19)
Terenul 14, meciul 3
Irina Begu – Katie Swan (M.Br)
Terenul 16, meciul 4
Mihaela Buzărnescu (29) – Arina Sabalenka (Blr)
Teren încă nestabilit, nu înainte de ora 19:00
Gabriela Ruse – Agnieszka Radwanska (Pol, 32)

Televizare: Eurosport 1 SD, Eurosport 2 (zilnic, de la ora 13:30)

În clubul 20

Roger Federer, care azi își începe campania de apărare a titlului contra sârbului Dusan Lajovici, va juca pentru al 20-lea an la Wimbledon. Elvețianul ajunge astfel la egalitate cu Jimmy Connors, care a evoluat la All England Club între 1972 și 1992. Federer a debutat în 1999, fiind învins în primul tur de Jiri Novak. În 2001, ajungea în sferturile de finală, reușind însă în "optimi" acea victorie istorică în fața lui Pete Sampras. Apoi, a adunat nu mai puțin de 8 titluri, primul în 2003, urmat de cele din 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 și 2017. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ray51
ray51  •  02 Iulie 2018, 09:17

Bla-bla-bla si nimic nou. Articol reluat sub alt titlu.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează