SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS 2020

ROLAND GARROS 2020. VIDEO+FOTO Iga Swiatek e campioana de toamnă la Paris! A fost colosală și în finala cu Sofia Kenin

Iga Swiatek (19 ani, 54 WTA) e campioana de la Roland garros 2020! Sportiva din Polonia a trecut în ultimul act de Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), scor 6-4, 6-1. +7   FOTO
Iga Swiatek (19 ani, 54 WTA) e campioana de la Roland garros 2020! Sportiva din Polonia a trecut în ultimul act de Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), scor 6-4, 6-1.

Articol de - Publicat sambata, 10 octombrie 2020 15:05 / Actualizat sambata, 10 octombrie 2020 18:08

Iga Swiatek (19 ani, 54 WTA) e campioana de la Roland Garros 2020! Sportiva din Polonia a trecut în ultimul act de Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), scor 6-4, 6-1.

La 19 ani, poloneza Iga Swiatek a cucerit primul titlu al carierei pe zgura de la Roland Garros, după o oră și 24 de minute. Nu a pierdut niciun set în 7 meciuri!

"Am vrut să joc agresiv, nu știu ce a făcut diferența, am câștigat titlul și asta e ceea ce contează", spunea Swiatek la puține minute de la încheierea finalei. Pentru prima dată vizibil emoționată, cu vocea tremurând, cuvintele venind mai greu și pe sărite. "Scuzați-mă, mi-e greu să-mi adun gândurile", a continuat, întrebată fiind de Marion Bartoli despre influența tatălui, fost canotor olimpic.

Pe teren, stresul a fost mult mai închis în interior. Adolescenta din Varșovia a pornit lansat, cum a făcut-o în aproape toate partidele jucate la această ediție a Roland Garros-ului, distanțându-se la 3-0. Același joc direct, eficient, cu un pas-doi în teren, mereu ofensivă, căutându-și punctele. Kenin a revenit însă și a egalat la 3, arătând de ce a ajuns anul acesta în două finale de Grand Slam. Pentru că nu cedează, pentru că scoate lovituri uimitoare când nu te aștepți, un rever în lung de linie, o replică incredibilă în apărare, un as.

Într-un final de set apăsat de câteva greșeli, cu un game al optulea imens și trei break-uri consecutive, Iga a smuls setul cu 6-4. În al doilea, obstacolul de dincolo de fileu a pierdut din înălțime. Două break-uri la început, apoi încă unul pentru poloneză și o întrerupere cauzată de accidentarea la coapsă a americancei, care a avut nevoie de îngrijiri medicale la vestiar. La revenire, Kenin a mai câștigat doar câteva puncte, iar Swiatek a semnat cu un 6-1 primul triumf adolescent la Paris din ultimii 23 de ani. De la croata Iva Majoli, care se impunea în 1997, tot la 19 ani.

"Ai jucat foarte bine, ai făcut un turneu grozav, felicitări ție și echipei tale", a spus Sofia Kenin, cu lacrimile încă încărcate în glas. "L-am urmărit pe Rafa Nadal câștigând aici, mi se pare o nebunie că am reușit să câștig și eu", a adăugat Iga Swiatek, clar emoționată. Un cadou pentru psihologul ei, Daria Abramowicz, care și-a serbat azi ziua de naștere. Chiar dacă "nu mă pricep la discursuri", poloneza a transmis exact ce trebuie. Ce a simțit, natural, simplu, cu o doză de candoare. Așa cum se prezintă și pe teren. Prima jucătoare din țara ei care cucerește un trofeu de Mare Șlem din toată istoria!

+3 FOTO

Swiatek, urcare spectaculoasă în clasament

Iga Swiatek urcă până pe locul 17 în clasamentul WTA, cu 2960 de puncte. Sportiva din Polonia a încasat și un cec în valoare de 1,6 milioane de euro. Din punct de vedere financiar a dat lovitura și Kenin, care va primi 850.500 de euro. Sportiva din Statele Unite ale Americii va ocupa locul 4 în clasament începând de luni.

Câștigătoarele din ultimii cinci ani la Roland Garros  

  • 2015: Serena Williams (SUA)
  • 2016: Garbine Muguruza (Spania)
  • 2017: Jelena Ostapenko (Letonia)
  • 2018: Simona Halep (România)
  • 2019: Ashleigh Barty (Australia)
  • 2020: Iga Swiatek (Polonia)

Citește mai multe știri din tenis:

10 lucruri inedite despre cele două finaliste de la Roland Garros: cine plângea înainte de meciuri și cine călătorește mereu cu un psiholog

Rafael Nadal e în a 13-a finală de Roland Garros! Urmează un meci istoric: îl poate egala pe Federer în clasamentul titlurilor de Grand Slam

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (36)
valiomanid
valiomanid  •  10 Octombrie 2020, 19:43
Postat de 1ianuarie pe 10 Octombrie 2020, 19:23

Sper să nu fie doar o apariție meteorică. Are tot ce-i trebuie unei campioane,mai puțin experiența. Nu știu dacă se adaptează la fel de bine și pe alte suprafețe de joc,oricum o jucătoare care promite foarte mult.

Daca e cuminte si nu da *** la englez in exces, are viitor, sa nu uitam ce a facut Ostapenko..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1ianuarie
1ianuarie  •  10 Octombrie 2020, 19:23

Sper să nu fie doar o apariție meteorică. Are tot ce-i trebuie unei campioane,mai puțin experiența. Nu știu dacă se adaptează la fel de bine și pe alte suprafețe de joc,oricum o jucătoare care promite foarte mult.

rocky2
rocky2  •  10 Octombrie 2020, 19:18
Postat de catalin.palcu pe 10 Octombrie 2020, 18:03

Si inca o observatie, desi la obraznicia ta nu meriti: Halep a facut un meci groaznic contra Igai, nu stiu daca am mai vazut-o de 2 ori jucand asa slab. A servit prost, a avut mainile de mamaliga si a returnat fara forta si fara profunzime, nici deplasare in teren nu a avut in meciul ala. Pur si simplu nu s-a 'prezentat' la meci. Asa ca sa nu ii facem piedestalul asa de mare polonezei ca a 'distrus-o' pe Halep

Joci cat te lasa si adversarul, nu doar de tine depinde! Iar un piedestal pentru o victorie lejera, in care adversara nu s-a ridicat nici pana la glezna ta, ar fi exagerat oricum!

Vezi toate comentariile (36)
Comentează